Jakie kremy polecacie na rozstępy?

Czy jakaś mamusia może polecić mi niedrogi krem a skuteczny na rozstępy w trakcie ciąży ? :slight_smile:

Mikasu na pewno rozstępy to kwestia genów i czasem uzywajac nawet najdrozszy kram na rozstępy , niestety nic nie pomoże…ale wiadomo warto spróbować jakis produkt.moja siostra byla zadwolona z bio oil na rozstepy a ja uzywalam tylko oliwke z nivea i rozstępów brak, ale czy to dzięki tej oliwce czy po prostu genetyczne to sama nie wiem, ale mama miala nas 5i zadnych rozstępów nie miala, ja jedynie miala delikatnie na piersi ale niczym tez nie smarowalam piersi nawet oliwka teraz chce sobie kupić oliwke i bede sobie od czasu do czasu smariwac piersi.

Mikasu, polecę Ci krem z bielendy z serii sexy mummy. Używałam i byłam i jestem zadowolona. Jednak najważniejsze: stosuj krem systematycznie, i delikatnie masuj ciało dokładnie wklepując kosmetyk, regularność i ststebsto podstawa

Ja mogę polecić Ci krem z pharmaceris przeciw rozstępom. Ewentualnie jeśli już masz rozstępy to mają też krem na istniejące rozstępy. Natomiast pamiętaj, że rozstępy to 90% sprawa genów. Warto dbać o swoje ciało - tak jak pisała mama_gratki- nawilżać je i masować, ale to nie gwarantuje braku rozstępu. Za to gwarantuje dobrą kondycję skóry :slight_smile:

Ja polecam Palmers z masłem kakaowy. Jednak tak jak dziewczyny powyżej napisały, rozstępy to niestety w znacznej części kwestia genów, a z tym nic nie zrobimy. Mimo wszystko smarować jak najbardziej warto.

Ja od 2 mies ciąży smarowalam olejem z migdałów, różnymi balsamami -palmers, nivea , później oliwka, od 5 mięs bio oil. od 6 mies zaczęły mi wychodzić okropne rozstepy, i nic nie działa. Cal y czas smaruje na zmianę bio oil i balsamem nawilżającym .jedyne co to mniej skóra swędzi. U mnie to kwestia genów , moja mama też miała okropne rozstepy.
Za to koleżanka smarowala raz na jakiś czas zwykla oliwka bambino i nie miała ani jednego rozstepu

Ja używałam palmersa z masłem kakaowym i jest świetny, rozstępów nie miałam. Ważna jest też aktywność fizyczna w czasie ciąży. Polecam też do mycia taką myjkę z włosiem i gumowymi wypustkami z Rossmanna, super wygładza i napina skórę. Ja się nią codziennie myję, najpierw trochę nieprzyjemne drapanie czułam ale teraz się przyzwyczaiłam

Ja także używałam Palmersa z masłem kakaowym i rozstępów nie mam. Ale to też kwestia genów…

Ja mogę polecić pharmaceris byłam bardzo zadowolona ale tak jak dziewczyny piszą najwięcej zależy od genów. Warto używać kremu już przed planowaniem ciąży aby skóra stała się bardziej jedrna. No i chyba ważniejsze od wszystkich kremów jest odpowiednia dieta i nie duże przybieranie na wadze

Ja uzywalam i polecam oillan :wink: a tak to kwestia genow . Chociaz wydaje mi aie ze tez naszego podejsc to tez ma wplyw jesli w ciazy zyjemy zasada jedzenia za dwoch to wiadomo ze przybierzemy dwa razy wiecej i sa wieksze szanse na rozstepy :wink:

Przy pierwszej ciąży używałam Bio Oil i Babydream. Teraz stosuję serię Oillan Mama. Tak jak dziewczyny wcześniej napisały nic nie zagwarantuje, że nie pojawią Ci się rozstępy. W głównej mierze jest to kwestia genów, ale na pewno nie zaszkodzi zadbać o swoją skórę. Nie dopuść do jej przesuszenia, ponieważ skóra sucha pęka a tak też powstają rozstępy.

Ja używałam serii Palmers, nie należy do najtańszych A rozstępy i tak się pojawiły. Jedyne co mi to dało, to zwalczanie uczucia swędzenia i nieprzyjemnego rozciągania skóry. Zgadzam się z tym, że ma to więcej z genetyką wspólnego niż z tym jak o siebie dbamy. Nad wielkością brzucha nie zapanujemy, wiadomo ze im mniejszy tym lepiej dla skory na brzuchu. Może akurat Ciebie to ominie:)

polecam masło shea. odkąd dowiedziałam się o ciąży chciałam zapobiec rozstępom. Dziś jestem w 5 miesiącu i ani pół rozstępu. Nie ma ono właściwości stricte nawilżających i mimo wszystko trzeba stosować zwykły balsam ale masło zastosowane po kąpieli “zatrzymuje” wodę w skórze i zapewnia elastyczność skóry.

Ja używam balsamów z bielendy oraz oliwki z babydream, jednak rozstępy i tak się pojawiły (co prawda 4 tygodnie przed terminem oraz tylko kilka sztuk :)). Z kolei jeśli chodzi o bio oil znajoma farmaceutka mi go odradzała w ciąży ze względu na skład.

Ja teraz używam olejku migdałowego i na razie jestem bardzo zadowolona, ale ponoć nawet najlepszy krem czy olejek nie pomoże jeśli ma się tendencję do rozstępów.

Ja używałam w ciąży czystego masła shea wymieszanego z olejem kokosowym (by konsystencja była nieco bardziej smarowna). Używałam tej mieszanki 1-2 razy dziennie na “wrażliwe” partie ciała. Ogólnie ok, ale bardzo tłuste i chwilę się wchłania. Cenowo bardzo ekonomiczne (tym bardziej, że wystarczy naprawdę odrobina mikstury ogrzana w dłoniach).
Rozstępów nie mam żadnych (poza tymi, które pozostały mi po okresie dojrzewania), ale faktem jest, że w ciąży nie przytyłam zbyt dużo i brzuszek też nie był jakiś ogromny.

Kwestia genów. Całą ciążę używałam Palmersa regularnie 2x dziennie, czasem nawet 3 razy dziennie i pojawiły się na boczku rozstępy. A co polecacie, żeby zbladły? Myślałam teraz kupić olejek Bio Oil zadziala?

Martq najlepsze rezultaty do rozjaśnienia rozstępów są po laserze np. frakcyjnym. Bio Oil używałam tylko w czasie ciąży. Na pewno nie zaszkodzi Tobie go spróbować, ważne aby regularnie smarować.

Bio Oil niestety ma bardzo słaby skład :confused:

Koleżanka go używała i bardzo ładnie jej zbladla blizna po operacji