Hej synek ma 9 msc ciągle wystawia język już jakiś czas tak nie robił ale znów zaczął czy to normalne czy udać się do lekarza? Czy ktoś miał podobny przypadek i samo przeszło ? Druga sprawa ma problem z jedzeniem większych kawałków odrazu ma odruch wymiotny czy to może mieć coś wspólnego ?
moja Corka tez tak chwile robiła ale przeszło
wystawianie języka to normalny odruch. Druga sprawa pytanie od kiedy spożywa kawałki czy od początku je miał czy papki ? może za krótko je kawałki i nie odpowiada mu ta konsystencja. Mój syn praktycznie od początku miał kawałki, więc świetnie sobie radzi z jedzeniem ,a ma 11 miesięcy, ale u nas takiego etapu nie było by wypluwał zaraz
Wiesz co raczej wydaje się to być normalne i po prostu przejdzie z czasem jeśli nie to wtedy zalecała bym wizytę u Pediatry:) jeśli chodzi o kawałki to zależy z jakiej kondycji przechodziłas w jaka może być tak że syn po prostu dostaje za duże kawałki i za szybko i nie jest w stanie ich przerobić może warto je porozbijać póki jeszcze dobrze mu nie idzie jedzenie w takiej formie ? Nic na siłę , wszystko stopniowo a powiedz mi ma jakieś ząbki ? Może ma za mało i zwyczaje mu ciężko się gryzie
Mama Laury ząbkow ma 2 na dole wyszły gdy miał 6 msc i 3 u góry wyszły jakieś dwa tyg temu , od początku jadał papki a kawałki od jakiegoś czasu staram dawać mu się coraz więcej ale jak widzę ten odruch wymiotny to boje mu się dawać cokolwiek
a więzadełko jest ok ?
MiskaPyska nigdy pediatra nie mówił że jest coś nie tak a raczej zwrócilby uwagę
Ale stale ma język na zewnątrz czy tylko sporadycznie w ciągu dnia wyciąga? Bo tak by stale dziecko miało to się nie spotkałam.
A jeżeli chodzi o kawałki być może jeszcze nie dorósł do nich bądź są za duże.musisz stopniowo podawać aż w końcu dziecko polubi.
Też mi się wydaje ze to normalne moje dziecko tez miało etap wystawiania języka
Mimo wszystko na jakiejś wizycie zapytaj i to wedzidelko czasem lekarze nie chcą zauważyć niektórych rzeczy poki sami nie zwrócimy uwagi na to ze z czyms jest problem
U nas były etap wystawiania języka ale to jest normalna rzecz.
Jeżeli chodzi o problem jedzenia większych kawałków to u nas było podobnie, że był odruch wymiotny. Że względu na wzmożone napięcie chodziłam do neurologa i ten wystawił nam także skierowanie do neurologopedy. Okazało się, że mamy mały problem z wędzidełkiem ale nie aż tak, że wymaga podcięcia tylko masowaniem trzeba było je wyćwiczyć. Z kolei problem odruchu wymiotnego zniwelowaliśmy - nie zabraniać dziecku wkładać rączki do buzi, dawać paluchy kukurydziane do gryzienia, dawać do gryzienia różnej faktury gryzaki ale takie podłużne jak słomka na boczne dziąsła, żeby mały gryzł, można też dać twarde słomki, dziecko jak najwięcej musi gryźć bocznymi dziadkami jakieś kawałki. Można też takie aldente marchewki w paski itp tylko cały czas pilnować malucha aby się czymś nie udławił.
Dzięki dziewczyny mam nadzieję że faktycznie wszystko minie i będzie ok 😄
Ewelka Mam nadzieję że chociaż odrobinę wszystkie cie uspokoiłysmy
U mnie było identycznie. Też maluch wystawiał język a teraz to się w ogóle nauczył że jak ktoś język mu pokazuje to sam z automatu też go wyciąga. Także to normalny etap.
Co do odruchu wymiotnego przy większych kawałkach też to przechodziłam. Na początku myślałam że mu nie smakuje ale potem koleżanka mnie uświadomiła że to normalne. Do tej pory jadł wszystko w konsystencji lejącej a tu takie kawałki w buzi. Do dzisiaj czasami jak mu nie odpowiada konsystencja albo wielkość to go aż tak otrzepie.
My też jesteśmy na etapie wystawiania języka i odruch wymiotny ale syn ma dopiero 7msc więc jeszcze ma czas , u nas blw się nie sprawdza bo bardziej się męczy tym jedzeniem z odruchem wymiotnym
powoli i się uda
Wystawianie języka to też forma ćwiczeń. Mój ma 11 miesięcy robił tak wcześniej i teraz ponownie wystawia często język i juz się nim często bawi wydając różne dźwięki jak nim rusza
Mojemu dziecku też koło 9 miesiąca spodobało się wystawianie języka i też mnie to niepokoilo ale po 2 miesiącach intensywność zmniejszyła sie
Trochę się uspokoilam że to normalne i minie , faktycznie jak coś robi i się skupia to ten język wystawia i śmiesznie to wygląda 🙂
Mój niedługo skończy 9 m-cy i też od kilku dni tak wystawia. Do tego sobie go przygryza i ja akurat zwalam to na idące zęby. Nie pomyślałam, że to jakoś tam etap rozwoju itd tylko właśnie zębami to tłumaczyłam bo na dole ma już dwie jedynki ale chyba na górze go coś drażni.
U nas odruchu wymiotnego nie ma ale złości się jak mu daje do buzi kawałki. Sam brać jedzenia nie chce, ale jak mu podam większy twardszy kawałek to zaczyna podskakiwać w krzesełku i płakać.
Może dzieci taką zabawę sobie robią