Kącik montessori

Hej ! Macie zorganizowany lub macie w planach zrobić kącik montessori dla swojego maluszka ?

Ja planuje właśnie taki zrobić i mam już waybrane mebelki i matę
Mebelki - jeden regał na zabawki a drugi mebelek biblioteczka
Mata - zdecydowałam się na tą z lionelo yoka (ciężko ostanio dostępna była ale udało się :sweat_smile:)
Jeszcze zastanwiam się nad bujak montesori :see_no_evil:

Ja mam kącik ale burdellokącik :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye: wszedzie wszystko w pokoju i nic tylko NASRA* jak to moja córa mówi , a właściwie po nas powtarza :grin:
Wybierając bujak zwróć uwagę żeby miały żłobienie od spodu na paluszki - bo bujak może je przygnieść :pleading_face:

4 polubienia

Ja przyznam szczerze że jeszcze o tym nie myślałam :yum: Ale z pracy często wykorzystują metodą Montessori bo ją uwielbiam :smiling_face_with_three_hearts:

2 polubienia

Nie mam :slight_smile: i pewnie miec nie będę. Przy 2 Maluchow nawet o tym nie myślałam

1 polubienie

Nie mam , ogolnie zabawki walaja sie w kazdym mozliwym kacie i ciesze sie , ze kazde pomieszczenie ma ich tylko 4 :sweat_smile::rofl:

3 polubienia

My nie mamy , narazie mam tylko kącik z różnego rodzaju grzechotkami i gryzakami . I zabawkami po synku które są bezpieczne dla małej i zajmują trochę czasu

1 polubienie

Dzieciaki zawsze załapują to czego nie powinni :rofl:Tak tak właśnie słyszałam o tych żłobieniach żeby paluszków nie przytrzasnąć !

ja mysle po prostu zrobić synkom pokoj z posegregowanymi zabawkami miejscami na ksiazeczki i rzeczy sensoryczne osobno. taki jest plan a jak wyjdzie czas pokaze

1 polubienie

Oo też super pomysł! Ja mam w planie narazie zrobić kącik ale jak już będzie swój dom wybudowany to właśnie chcę jeden pokój zrobić taką bawialnię żeby tak mogły się wygłupiać kiedyś dzieciaki a w swoich pokojach odpoczywać

A masz jakieś grzechotki i gryzaki do polecenia? Ja narazie kupiłam takie

I grzechotek też już mam parę w koszyku

2 polubienia

Hahaha u nas też burdelokącik króluje na razie :stuck_out_tongue_winking_eye::sweat_smile::sweat_smile:

1 polubienie

Grzechotek to mam mix po synku , różne zabawki co grzechocza , takich typowo do polecenia najlepszych to nie mam , mała każda jedna max 5 min się interesuje . Ostatnio co bardzo lubi to zwykła szczoteczka curaprox z miękkim włosiem z tym to i 15 min posiedzi :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::rofl::rofl::rofl: ząbki jej idą i sobie ją grzyzie :sweat_smile::sweat_smile:

1 polubienie

Czym się wyróżnia taki kącik montesori?

My w pokoju synka mamy po prostu rozłożoną dużą matę, obok są dwa zamykane pojemniki na zabawki i regał z ikei w którym też są schowane zabawki.
Zabawki mamy pochowane i jak idziemy na matę to mu wyjmuje kilka bo zauważyłam, że im więcej tym jest bardziej rozkojarzony i nie wie na co patrzeć :wink:

Co do gryzaków u nas na chwilę obecną numerem jeden są muślinowe pieluchy, palce i grzybek mombella :wink: mamy też tego tańczącego słonika - zainteresowanie średnie i wiewiórkę - zainteresowanie zerowe

2 polubienia

@Wesola95 u nas rączki też są gryzakiem numer 1 :joy: i właśnie pieluszka albo cokolwiek w zasięgu rączki :melting_face: ale spodobał mi się ten Axolot, który kupiła @Alka_01 :heart:

2 polubienia

Dolaczamy do grona paluszko-gryzakow :blush:
Gryzaki moge oddac psu :joy:
Jestesmy u babci i dzieciaki spia razem. Wczoraj Gucio sie obudzil i postanowil starszej siostrze pomemlac paluszki, az ja ugryzl tymi dwoma igielkami :joy:

1 polubienie

W smyku jest teraz za dwie dyszki :grinning:

1 polubienie

Ja po prostu na dole mam mate piankową z matą edukacyjną, gryzaczki itp. Nie mam na tą chwilę nic brzęczącego :woman_shrugging:t3: w pokoju tez ma swoje zabawki i to tyle

1 polubienie

Ja mam kojec w którym zrobiłam dla dziecka taki playroom i może tam wchodzić i ma zabawki ale gdzie indziej też są zabawki bo nie da się przy dziecku mieć zabawek tylko w jednym miejscu

1 polubienie

U mnie zdecydowanie też :rofl::rofl::rofl: i to w sumie na chwilę bo później wszystko po całym salonie porozwalane.
My mamy po prostu rozłożona matę w koncie salonu k tam jest wszystko
@Alka_01 a ile ma twoje dziecko ?

2 polubienia