Hej ! Macie zorganizowany lub macie w planach zrobić kącik montessori dla swojego maluszka ?
Ja planuje właśnie taki zrobić i mam już waybrane mebelki i matę
Mebelki - jeden regał na zabawki a drugi mebelek biblioteczka
Mata - zdecydowałam się na tą z lionelo yoka (ciężko ostanio dostępna była ale udało się
)
Jeszcze zastanwiam się nad bujak montesori ![]()
Ja mam kącik ale burdellokącik ![]()
![]()
wszedzie wszystko w pokoju i nic tylko NASRA* jak to moja córa mówi , a właściwie po nas powtarza ![]()
Wybierając bujak zwróć uwagę żeby miały żłobienie od spodu na paluszki - bo bujak może je przygnieść ![]()
Ja przyznam szczerze że jeszcze o tym nie myślałam
Ale z pracy często wykorzystują metodą Montessori bo ją uwielbiam ![]()
Nie mam
i pewnie miec nie będę. Przy 2 Maluchow nawet o tym nie myślałam
Nie mam , ogolnie zabawki walaja sie w kazdym mozliwym kacie i ciesze sie , ze kazde pomieszczenie ma ich tylko 4 ![]()
![]()
My nie mamy , narazie mam tylko kącik z różnego rodzaju grzechotkami i gryzakami . I zabawkami po synku które są bezpieczne dla małej i zajmują trochę czasu
Dzieciaki zawsze załapują to czego nie powinni
Tak tak właśnie słyszałam o tych żłobieniach żeby paluszków nie przytrzasnąć !
ja mysle po prostu zrobić synkom pokoj z posegregowanymi zabawkami miejscami na ksiazeczki i rzeczy sensoryczne osobno. taki jest plan a jak wyjdzie czas pokaze
Oo też super pomysł! Ja mam w planie narazie zrobić kącik ale jak już będzie swój dom wybudowany to właśnie chcę jeden pokój zrobić taką bawialnię żeby tak mogły się wygłupiać kiedyś dzieciaki a w swoich pokojach odpoczywać
A masz jakieś grzechotki i gryzaki do polecenia? Ja narazie kupiłam takie
I grzechotek też już mam parę w koszyku
Hahaha u nas też burdelokącik króluje na razie ![]()
![]()
![]()
Grzechotek to mam mix po synku , różne zabawki co grzechocza , takich typowo do polecenia najlepszych to nie mam , mała każda jedna max 5 min się interesuje . Ostatnio co bardzo lubi to zwykła szczoteczka curaprox z miękkim włosiem z tym to i 15 min posiedzi ![]()
![]()
![]()
ząbki jej idą i sobie ją grzyzie ![]()
![]()
Czym się wyróżnia taki kącik montesori?
My w pokoju synka mamy po prostu rozłożoną dużą matę, obok są dwa zamykane pojemniki na zabawki i regał z ikei w którym też są schowane zabawki.
Zabawki mamy pochowane i jak idziemy na matę to mu wyjmuje kilka bo zauważyłam, że im więcej tym jest bardziej rozkojarzony i nie wie na co patrzeć ![]()
Co do gryzaków u nas na chwilę obecną numerem jeden są muślinowe pieluchy, palce i grzybek mombella
mamy też tego tańczącego słonika - zainteresowanie średnie i wiewiórkę - zainteresowanie zerowe
@Wesola95 u nas rączki też są gryzakiem numer 1
i właśnie pieluszka albo cokolwiek w zasięgu rączki
ale spodobał mi się ten Axolot, który kupiła @Alka_01 ![]()
Dolaczamy do grona paluszko-gryzakow ![]()
Gryzaki moge oddac psu ![]()
Jestesmy u babci i dzieciaki spia razem. Wczoraj Gucio sie obudzil i postanowil starszej siostrze pomemlac paluszki, az ja ugryzl tymi dwoma igielkami ![]()
W smyku jest teraz za dwie dyszki ![]()
Ja po prostu na dole mam mate piankową z matą edukacyjną, gryzaczki itp. Nie mam na tą chwilę nic brzęczącego
w pokoju tez ma swoje zabawki i to tyle
Ja mam kojec w którym zrobiłam dla dziecka taki playroom i może tam wchodzić i ma zabawki ale gdzie indziej też są zabawki bo nie da się przy dziecku mieć zabawek tylko w jednym miejscu
U mnie zdecydowanie też ![]()
![]()
i to w sumie na chwilę bo później wszystko po całym salonie porozwalane.
My mamy po prostu rozłożona matę w koncie salonu k tam jest wszystko
@Alka_01 a ile ma twoje dziecko ?