Kąpiel w czasie gorączki

Oczywiście że kąpać. Nie mówie tu o długiej kąpieli ale chociaż na chwilę włożyć dziecko do wody. Pamiętaj żeby woda nie była gorąca bo może to dodatkowo podnieść temperaturę ciała, niech woda będzie letnia ale też nie zimna. 

I pamiętaj że w czasie goraczki dziecko musi dużo pić.

Kochane mamy, czy kąpiecie swoje pociechy w czasie gorączki? Czy przemywacie jedynie części ciała, gdzie gromadzi się najwiecej zanieczyszczeń. Spotkałam się z tym, żeby nie moczyć całego dziecka w wannie i lepiej przeczekać gorączkę. 

My kąpiemy, letnia kąpiel pomaga zbic gorączkę. 

oczywiście ze kapie.dziecko w czasie gorączki się poci więc takie odświerzenie jest wskazana a tak jak napisała Figa letnia kąpiel pomaga zbic gorączkę

tak jest to szybka kapiel, wkoncu dzieci sie poca pod czas goraczki trzeba je umyc, ja to oxzami wyobrazni widze bakterie jak dziecko sie poci i nie wyobrazam sobie nie umyc dzieckka nie przebrac, no chyba ze faktycznie stan dziecka na to nie pozwala bo wole zeby przespalo sie dluzej to nie budze specjlnie ale jak mam okazje umyc to sie nie waham. no i warunki w mieszkaniu musza tez byc np na wsi u mnei jak jest zimno to wole sobie odpuscic jak np nie mam mozliwosci ogrzac domu.

Ja bym szybką kąpiel zrobiła. Tak jak dziewczyny piszą to moze pomóc zbic gorączke 

Ja bym wykąpała. Dziecko normalnie się poci i brudzi, a przy gorączce to dopiero. Pomyślmy jak nam lżej jak się wykąpiemy, dziecku też ulży. Nie długa kąpiel, ale leciutki prysznic, aby obmyć i tyle. Taka ochłoda pomoże zbić gorączkę nawet.

my kąpaliśmy, odpowiednia temperatura wody tez zbija gorączkę, a wiadomo, ciałko upocone jak to przy temperaturze, dziecko tez ma inną termoregulacje i wydaje mi się, że jednak odpowiednia kąpiel dobrze zrobi 

U nas zawsze jest kąpiel, nawet gdy córka ma gorączkę, bo przy odpowiedniej temp wody może dziecku spaść gorączka, zrobić się lepiej. Poza tym dziecko się poci i takie szybkie obmycie nie moczenie czy zabawa jest wskazane. Wiadomo że wszystko zależy też od sytuacji, bo np. w tamtym sezonie jesienno zimowym jak mieliśmy maraton chorobowy i córka miała 40st i nie chciała temp spadać a córka miała dreszcze to nie kąpałam tylko obmyłam córkę wilgotnym ręcznikiem na leżąco, aby ją umyć ale i też schłodzić bo córka nie miała w ogóle siły żeby stać w wanie, a ja bałam się że zrobię jej krzywdę.

Nam Pani doktor powiedziała że kąpać co spowoduje obniżenie temperatury oczywiście woda nie ma być ciepła tylko zimniejsze i nie długa ta kąpiel 

ale pamietam jak moja babcia zawsze mowila ze przy goraczce nie wolno kapac i skad takie informacje sie braly nie wiem

pewnie stad, że kiedyś za czasów naszych babć były zupełnie inne warunki i często kąpiel wiązała się z możliwością przewiania czy wyziębienia organizmu, bo innego powodu nie widzę. Ale takich "zabobonów" wciąż krąży sporo 

Ja zawsze kąpie dzieci mimo temperatury, chyba,że są tak słabe i tylko śpiące to wtedy odpuszczam.

Jak jest bardzo wysoka gorączka to nawet warto dziecko zamoczyć w wanience z temperaturą o stopień niższą aby troszkę dziecko ochłodzić i spowodować zbicie gorączki.

Ja też staram się w każdej sytuacji wykapac. 

pewnie zawsze to sie dziecko troszkę świeżej poczuje,gorączka sie obniży,

Kąpiel córeczkę jak ma gorączkę. Jedynie w dzien szczepienia nie wtedy tylko delikatnie wacikami przemywam

Piękna waga synka :-) 

u nas od samego początku KP tylko i wyłącznie synek ma obecnie rok i 5 miesięcy i nadal się karmimy z przyrostem wagi u nas od samego początku średnio ale ogólnie KP jakiegoś wielkiego problemu nam nie sprawiało jedynie bardzo często robiły mi się stany zapalne piersi przez mojego małego ssaka co za tym idzie straszny ból podczas karmienia ale daliśmy radę . 

Aneczka a czemu w dzien szczepienia nie kąpiesz? 

Figa nie kapie żeby nie zamoczyć miejsca po szczepieniu. Jedynie robię w tym miejscu okłady z wody i sody. Bo przerwanie jest u nas te miejsce zaczerwienione.