Karmienie butelką - świadomy wybór matki

Chciałabym poruszyć bardzo ważny, a zarazem często bulwersujący temat dotyczący świadomej rezygnacji matki z karmienia piersią. Jestem jedną z tych kobiet, które właśnie w sposób świadomy zrezygnowała z karmienia piersią.

ja musiałam karmić butelką miałam za mało pokarmu

Ja nie miałam wyboru, przecież dziecko coś musi jeść.

Bardzo fajny artykuł ja tez znam wiele mam, które karmić nie chciały a w szpitalu były traktowane jak śmiecie i wytykane palcami! Ja tez nie karmiłam nie czułam tego i zrezygnowałam po paru dniach bo dla mnie to była udręka. Pozdrawiam wszystkie mamy karmiące i nie karmiące piersią.

aj ten brak tolerancji… to jest wybór matki w jaki sposob karmi.mm ma swoje zalety.

Ja również nie miałam wyboru. Musiałam karmić butelką.

Ja przy pierwszym dziecku nastawiona byłam na karmienie piersią, niestety się nie udało i mała po miesiącu została tylko na butelce. Było mi przykro, ale docinki “życzliwych” osób wręcz dodały mi sił. Nigdy nie myślałam, ze jestem niepełnowartościową kobietą czy matką. W obecnym momencie w ogóle nie nastawiam się na karmienie piersią. Zobaczymy jak to będzie, ale na pewno zaopatrzę się w karton mleka początkowego przy robieniu wyprawki dla maluszka. I wiem, ze jeżeli będą znów problemy, nie będę tak mocno walczyć o laktację, bo to bez sensu-natury się nie przechytrzy

Tak najgorsze jest kiedy na siłę męczą piersi położne, wyciskają na maksa a pokarmu i tak nie ma, dziecko płacze, matka płacze ale butelki za cholerę nie chcą przynieść położne… koszmar

ja też nie karmię bo nie chcę i jest mi z tym dobrze … dziecku też :slight_smile:

Karmie naturalnie ale nie dlugo przejdziemy na butle

u nas karmienie naturalne nie trało długo piliśmy z butelki nie bylo innej opcji

to indywidualna sprawa kobiety.ja karmie piersia

ja karmiłam krótko butelką i nie było to zależne odemnie w sumie. jakoś nie ubolewam z tego powodu

myślę że to indywidualna sprawa i każda kobieta ma prawo do swojej decyzji

Niestety nie zawsze kobieta ma wybór. Osobiście jednak uważam, że gdy go mamy to mamy do tego prawo i nie powinniśmy być potępiane.

Ja tam wole malutkie dziecko karmić piersią.

miałam szczęście dość długo karmić piersią

myślę ze to jest indywidualna sprawa i każda kobieta sama podejmuje ja ja jednak świadomie nie wybrałabym karmienia butelka

zamierzam jak najdłużej karmić naturalnie

matki czasem muszą wybrać butelke