Hej. Potrzebuję rady. Właśnie niedawno skończyłam karmić piersią. Moja córka ma 16 miesięcy. Czy jest konieczność podawać jej mleko modyfikowane? Wydaje mi się że nie potrzebuje znaczy nie domaga się mleka. Zasypia samodzielnie w nocy czasem się obudzi na łyka wody. Dodam że w dzień je dużo nabiału.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Po roku nie ma konieczności wprowadzania mm , ale wiadomo że jeżeli dziecko chce to warto podawać . Są dzieci które po odstawieniu od piersi nie chca wogole mleka jakiego kolwiek i nic ich nie przekona ale ważne żeby wapń przyjmowało w innej postaci . Mój bratanek tak własnie ma , jogurty lubi ale mleka nietknie ani z płatkami ani kakao , ani zupy i ma tak do dziś ( ma 4.5 roku ).
Ja osobiście kupiła bym saszetkę w Rossmanie jakiegoś mleka i podała rano na śniadanie ale nie w butelce tylko w kubku bo już jest na tyle duża że może zrezygnować z butli .jeżeli nie będzie chciała to nic nie poradzisz . Moja córka odstawiła się mając 11.5 mca , później piła mm tylko rano i na wieczór bo w nocy pociumkala że 3 razy tak jakby zaspokoiła tylko pragnienie a nie głód i spała dalej, dlatego po 2-3 mcach też przestałam dawać w butli a w kubeczku piła lub butelce z rurka, a jakoś przed 2 urodzinami przeszła na świeże mleko ( oczywiście po wcześniejszych próbach czy jej nic nie będzie ) Teraz ma 4 lata i co rano musi wypic kakao.
No to Majka je normalnie jogurty. Nawet zaczynam wprowadzać zwykle mleko krowie. Kukurydzane płatki na mleku też zje. Rano zawsze je różne kaszki z dodatkami.
Majarozbraja ogólnie mleko modyfikowane jest zalecane do 3 roku życia, ale nie jest to konieczność. Można je zastąpić jogurtami, białym serem, budyniem, kaszką mleczną czy innymi przetworami mlecznymi. Wszystko zależy od dziecka, jeśli nie domaga się jak Twoje możesz zastąpić je innym nabiałem.
Jeżeli dziecko je wszystko nie ma sensu podawac jemu na siłę mm. Ważne jest tylko żeby dieta dziecka była zróżnicowana aby dostarczyc jemu wszystkich wartości odżywczych potrzebnych procesowi rozwoju
Gdy córa skończyła jedzenie z piersi to automatycznie był koniec z mlekiem, bo żadnego mm nie tolerowała, a krowiego podawać nie chciałam. Przy tak dużym maluchu spokojnie wystarczy dieta bogata w nabiał, nie musi to być mleko modyfikowane. Twarożki, serki, jogurty nam wystarczają
Pewnie nie ma nakazu podawać mm. Jeśli je inny nabiał to jej wystarczy. A gratulacje za karmienie piersią taki długi okres:)
Jeśli córka w ciągu dnia je sporo nabiału to nie ma konieczności wprowadzania mm do jej jadłospisu, tym bardziej jeśli sama się nie domaga. Z nabiałem dostarcza swojemu organizmowi wapń więc możesz być spokojna serki, jogurty i budyń mogą zastąpić mm.
ewli2 dziękuję. karmiłabym jeszcze dłużej lecz moje zdrowie mi na to nie pozwoliło
nie ma potrzeby podawania w takim razie mleka modyfikowanego skoro nabiał jest przyswajany w innej formie ale jeśli córka zechce od czasu do czasu to można podać jednakże lepiej już od butelki odejść o podawać w kubku czy niekapku czy 360 albo z bidonu zależy co podpasuje maluszkowi.
U mnie Jaś codziennie co raz częściej odrzuca butelkę. Tu pojawia się problem bo on nie umie pić z kubka. Staram się podawać mu wszystko z łyżeczki. Ale jest to meczace. Do butelki nie chcę go zmuszać i tak sporo przechodzi. Muszę poszukać dobrego kubka do nauki.
Justynka, ile Jasiu ma dokładnie? My używałyśmy i używamy kubka treningowego z Canpolu, Lovi. Doidy Cup jest rekomendowany od 3. go miesiąca. Próbowałaś strzykawką?
Teraz ma 9 miesięcy. Ze strzykawki pić nie chcę pluje od razu. Jedyne wyjście widzę w kubku właśnie.
Justynko, czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Moja córka przekonuje się do picia dzięki Kubkowi do pojenia niemowląt i dzieci (zatyczka do butelki z Lovi), teraz próbujemy doidy i też widzę postępy choć najwięcej radości sprawiło jej wylanie wody :). Mamy kilka różnych kubków i testuję różne co kilka dni. Próbowałaś odwrócić uwagę synka? My czasem czarujemy dzwoneczkami, świecidełkami
Moja siostra tez tyle karmila córkę piersią ale jak skończyła karmic to nie przeszla na mleko następne modyfikowane, poprostu je to co ona w dzien czasem daje jej nabial jak serki, jogurty, platki i podaje wit.d przez sezon jaki mamy…i na pewno to wystarcza…
U mnie najlepszy jest Doidy
Mama u nas największą frajda nie było wylewane wody a kąpiel w kubku, dzieci uwielbiały wkładać do niego rączki
Spróbuj może z Doidy albo poleconym przez Mamę kubeczkiem do pojenia niemowląt.
Doidy jest lekki i jak córa go złapała pierwszy raz to od razu instynktownie się napiła- super sprawa
Mama gratki to super! U nas synek z kubeczka zwyklego umie pić ale zaczynaliśmy od kubka 360 w zasadzie to go złapał niekapkow nie chciał itd I tak od 6 miesiąca kubek 360 używał dalej używamy np na spacer i w domu też niekiedy bo nie wyleje z niego A przy jedzeniu w kubku zwykłym dostaje picie do posiłków…
Aisa, moja córa też złapała kubek 360 ale dałam jej go Ok 11 m-ca, wypiła kilka łyków, ale gdy zorientowała się, że to woda to więcej nie chce spróbować, nawet nie chce się do niego zbliżyć póki co :). Doidy ją przekonał bo może z niego wylewać, ale chyba podoba trż jej się picie z niego próbowałam już ze słonką, ale nie złapała jeszcze- próbowałam jej też podać nawilżoną zwykłą słomką wodę, ale sama zassać nie potrafi - wszystko utrudnia nam fakt, że córa nie jest fanką wody
My zaczęliśmy od kubka treningowego niekapka tommee tipoee. Jakoś szło ale bez szału. Do butelki Canpola kupiliśmy taki smoczek treningowy silikonowy spłaszczony jak dzióbek kubka i bardzo polubił od początku. Kubki niekapki Canpol ciężko bo mocno musiał ciągnąć i odrzucał. A potem bidon tommee tipoee z rurką też niekapek. I to było najlepsze. Teraz sam łapie za zwykłe kubeczki i pije. Ale na spacery bidon bo się nie zalewa. Tommee Tippee ma też takie kubeczki z rurką od 6 miesięcy