Karmienie i miesiączka

Karmie piersią już 5 miesiąc, końcem listopada miałam pierwsza miesiączkę, druga powinna być końcem grudnia, a tu cisza czy wy też mialyscie/macie tak czy czas zacząć się martwić?

Moje miesiączki zawsze były bardzo nieregularne cykl trwał od 27 do 45 dni. Badałam się i wszystko ok. Po pierwszym porodzie miesiączka wystąpiła po 8 miesiącach. W następnym miesiącu znów jej nie miałam. I często zdarzały się takie sytuacje. Wszystko unormowalo się jakos po roku od pierwszej miesiączki. Mój lekarz powiedzial, ze takie zaburzenia się zdarzają. Organizm musi wrócić do siebie. Hormony jeszcze szaleją. A karmienie piersią też robi swoje.
Teraz minęło ponad 6 miesięcy od drugiego porodu i póki co miesiączki brak

Dziewczyny widzę że jesteście nowe. Oczywiście witamy :wink: jednak spradzajcie czy przypadkiem nie było już podobnego wątku. Przez powielanie tematów robi się tylko bałagan.
Ja tylko dodam od siebie że każdy organizm jest inny i każda z nas dochodzi do siebie po porodzie w różny sposób. Podczas kp może nie występować miesiączka. Jednak jeśli do tej pory miesiaczkowałaś już regularnie po porodzie a teraz okres się nie pojawił to zrób test.

Taki watek juz istnieje: https://canpolbabies.com/pl/forum/?f=2&t=695
Polecam tam zadac to pytanie; a na przyszlosc lupke. (Choc tym razem watek byl doskonale widoczny wiec obyloby sie i bez nie.)

Dokładnie zanim się stworzy wątek warto sprawdzić czy interesujący nas temat już nie był poruszony i czy nie istnieje już wątek na ten temat.
A apropo miesiączki oczywiście jeśli była opcja że mogła by to być ciąża lepiej sprawdzić ale jeśli zabezpieczacie się to nie ma co panikowac ja pierwsza miesiączke miałam zaraz po połogu A później dopiero jakoś po 5 miesiącach dostałam 2 miesiączke można powiedzieć że pierwsza ale już następne były regularne.
Zdarza się tak że pierwsza miesiączka przyjdzie A następne występują późno bo po 40 czy nawet 50 dniach dopiero jest następna pierwsze parę cykli mogą być dłuższe z racji że mogą być bezowulacyjne no i ogólnie hormony w czasie kp mogą przyczyniać się do tego że miesiączki będą nieregularnie w czasie kp i mogą się spóźiac itd

Takich podobnych wątków było kilka, w tym jeden co podała MuchuNi. Warto wcześniej sprawdzić w kupce:)
Co do samego pytania to owszem może tak się zdarzyć karmiąc piersią. Wszystko powoli wraca do normy a gospodarka hormonalna jeszcze nie jest uregulowana. Na wszystko trzeba czasu. Czasem jest tak, że pojawi się pierwsza miesiączka a potem długo nic. Wszystko też zależy od naszego organizmu.

Może być tak, ze na kolejna miesiączkę będziesz musiała dłużej poczekać :slight_smile: w sensie to ze pojawiła się już pierwsza miesiączka nie oznacza ze w przyszłym miesiącu będzie kolejna. Gospodarka hormonalna musi wrócić do „normalności” musi się uregulować a ciąża i karmienie piersią związana jest z hormonami, które szaleją w naszym organizmie. Jeśli jednak możliwe jest, ze możesz być w ciąży warto zrobić test.
Możliwe jest tez to ze długość cyklu uległ zmianie i to ze przed ciąża miałaś cykle 28 dniowe nie oznacza ze po ciąży tez tak będzie.

Ja przed ciążą miałam bardzo regularny okres praktycznie co 28 dni jak w zegarku. Po ciąży zaraz po połogu była pierwsza miesiączka a w następnym miesiącu już nie, później już była ale nie tak regularnie jak wcześniej bo z każdym cyklem kilka dni później, organizm potrzebuje troszeczkę czasu, żeby się unormować

Agnesita przy karmieniu piersią to normalne że miesiączka może być nie regularna bo jednak karmienie to też jakieś hormony więc takie przesuwanie się o parę dni to normalne ginekolog mówił mi że do 10 dni jak się przesunie jest ok ale jak jest więcej niż 10 dni to powinno się udać na kontrolę.

Agnesita jest to całkiem normalne. Szczególnie kiedy karminy piersią hormony szaleją wiec musi wszystko pomału wrócić do “normy”. Po jakimś czasie miesiączka będzie regularna.

Dokładnie A może być tak że regularna nie będzie do końca karmienia zdarza się i tak :slight_smile:

Zupełnie normalne zjawisko i organizm potrzebuje dużo czasu aby wrócić do normalnego rytmu sprzed ciąży i aby się wszystko ułożyło.

Skrzaty ale miesiączka może być inna niż przed ciąża nie musi wrócić do stanu sprzed może być tak że cykl będzie krótszy bądź dłuższy albo ilość dni miesiączki się zmieni przed ciąża miało sie np 6 dni A po np 4 albo odwrotnie jak przed się miało 4 dni to po ciąży może być że więcej dni będzie różnie to bywa organizm po ciąży już nie jest taki sam jakiś ślad ciąża zostawia A też niektóre rzeczy się zmieniają:)

A mnie juz od dwóch tygodni boli 'jak na miesiaczke' i poki co dalej nic.
Córka ma juz 7.5 miesiaca to pewnie wkrotce miesiaczke dostane, ale juz mnie to meczy.
Bo wiecie czekam , czekam i ciagle nic

Patrycja tak może być ja miałam też wcześniej bóle ale jeśli Cię coś niepokoi polecam ginekologa. :slight_smile: choć myślę że może być tak że może jajniki zaczynają pracować i miesiączka może być coz później A czujesz po prostu zmiany.

Dokładnie tak jak napisała Aisa miesiączka po porodzie może już nigdy nie być taka jak przed ciążą.

Pati pewnie lada chwila pojawi się miesiączka. Niestety trzeba chwilę poczekać. U mnie na szczęście dzień przed czułam że dostanę i kolejnego dnia rano już miesiączka była,

Wkurza mnie takie czekanie bo ciągle muszę być przygotowana…nie pójdę spać, nie wyjde na spacer bez podpaski no bo wiadomo.

Ogólnie z synem też tak późno dostalam okres i też bylo podobnie. Myślałam, ze to już teraz a jednak nie.
Takie bole jak na miesiaczke mialam juz 3 miesiące po urodzeniu syna. A okres dostalam kolejne 5 miesiecy pozniej. U ginekologa bylam i wszystko bylo ok.
Tylko to taki dyskomfort psychiczny

Patrycja być może czujesz zachodzące zmiany ale mówię jeśli niepokoi cię to to do ginekologa warto się wybrać.

Patrycja ja to bym się cieszyła że jeszcze mogę odpocząć od okresu;) Jednak cię rozumiem bo nagle może cię zaskoczyć, nawet nie czując można nagle krwawić. Ostatnio tak miałam, rano obudziłam się z mocno zakrwawioną wkładka i nic mnie nie bolało wcześniej. Myślałam że dłużej odpocznę.
Aiisa racja, możemy mieć różne cykle po porodzie. Po ciąży wszystko może się zmienić.

Silver ale być może u Ciebie miesiaczka się teraz pojawiła ale za chwilę zniknie. Przecież Dominik ma dopiero dwa miesiące, może to jeszcze krwawienie połogowe? Tak na prawdę zobaczysz w przyszłym miesiącu. :slight_smile: