Hej Mamy! Potrzebuję porady ![]()
Czy uważacie, że można przekarmić dziecko karmione piersią?
Cały czas żyłam w przekonaniu, że nie, ponieważ dziecko samo dawkuje sobie ilość mleka. Ale ostatnio położna na wizycie powiedziała mi, że synek jest przekarmiany bo za dużo przybiera… W pierwszym tygodniu życia ze względu na małą ilość pokarmu stracił 9% wagi a w drugim już odrobił trochę ponad wagę urodzeniową, więc przybrał prawie 500g ![]()
Synek je co 2-3h, zwykle około 10-12min na piersi, więc myślałam że wszystko jest zgodne z wytycznymi
Do tego synek jest bezsmoczkowy, ma obniżone napięcie w jamie ustnej i nie potrafi utrzymać smoczka. Ćwiczę z nim ale trochę nam to zajmie aż uda ma się to napięcie zbudować. I tak trochę zgłupiałam czy może źle odczytuje sygnały i za często go przystawiam ![]()
Kurcze nie słyszałam nigdy o tym że można przekarmić dziecko. Je w sumie książkowo więc jak to możliwe że jest przekarmiony? A sam się upomina o pierś czy ty orzystawiasz jak minie czas ?
Ogólnie tak słyszałam o tym że można przekarmić dziecko nawet kp ale w sumie wygląda jakby twój syn jadł odpowiednio, a przybiera miarowo? Jest mniej więcej w tym samym centylu czy te skoki są faktycznie spore? Jak sobie wyliczyć to jeśli przybrał w jednym tygodniu 500 g to wychodzi przyrost dzienny ok 70 a powinno być ok 30.
Z tego co mi wiadomo to maluch karmiony piersią na żądanie nie może być przekarmiany. Myślę, że warto obserwować skoki na siatce centylowej przez jakiś czas, bo może być tak że teraz szybko przybiera, a później zwolni i będzie wszystko dobrze.
U mnie syn stracił 8%, po tygodniu miał 200 na plusie, a teraz w tydzień 400 g i doktor powiedziała że super i teraz jest 50 centyl.
Ja od położnej i od dwóch lekarzy z którymi się kontaktowałam usłyszałam, że nie ma możliwości przekarmić piersią
być może na początek tyle maluszek potrzebuje, może teraz “podbije” mu się waga, a za jakiś czas jak zacznie się za któryś miesiąc poruszać, być bardzo aktywnym to straci ten nadmiar ![]()
Ja nie mam doświadczenia, ale chyba lepiej w tą stronę, aniżeli miał być niedokarmiony. Zawsze może zdarzyć się gorszy dzień, że nie będzie miał apetytu.
Podobno są specjalne aplikacje, które można pobrać i ułatwiają sprawę w kontrolowaniu karmienia, o której, ile, jak, korzystacie może z nich?
Twój synek ssie regularnie i przybiera w normie, więc prawdopodobnie wszystko jest w porządku
Ja korzystam tylko z aplikacji z siatkami centylowymi. A tak to sprawdzam o której zaczynamy jeść i za ile może będzie chciał znowu
@daga1271 podasz nazwę aplikacji ![]()
Child Growth Tracker ![]()
Sam się upomina. Zwykle budzi się co 2-3h z płaczem i mocno ssie rączki więc wtedy go przystawiam
Też mam taką aplikację. Według wagi z poniedziałku pokazuje mi 72 centyl, wychodzi że synek przybiera 52g dziennie ![]()
Korzystam z takiej, monitoruje jak długo je i co ile. Dlatego tu mnie nic nie zaniepokoiło…
Nie martw się, naprawdę bardzo mało prawdopodobne jest żeby dziecko karmione piersią było przekarmione.
Maluch sam reguluje sobie ilość mleka jedne dzieci jedzą szybciej i rzadzieji inne wolniej ale częściej. To, że przybrał 500 g w drugim tygodniu, to raczej świetny znak że nadrobił spadek wagi po porodzie. Moja mała też bardzo dobrze przybiera i nie wyobrażam sobie żeby ją teraz głodzić czy nie podać piersi jak płacze
Położne czasem patrzą bardziej „książkowo”, ale każde dziecko ma swoje tempo. Jeśli synek ma dobry odruch ssania robi siusiu i kupki, jest spokojny między karmieniami i dobrze się rozwija to wszystko wygląda w porządku.
aż sama muszę dopytać mojej położnej czy można przekarmic piersią ![]()
![]()
![]()
Średnia z 2,5 tygodnia wychodzi nam 52g dziennie więc prawie podwójna norma
skok na siatce jest obecnie spory. W pierwszym tygodniu stracił 300g, w drugim przybrał 500g. Jutro mamy wizytę u pediatry więc jeszcze podpytam jak to wygląda ale trochę się stresuje ![]()
Dzieci karmione piersią przybierają skokowo. Teraz przybrał więcej, a zaraz może przybrać trochę mniej. Mówią ze jak dziecko skoczy lub spadnie o 2 kanały dopiero powinno szukać się przyczyny, zrobić badania itp. Na razie się nie zamartwiaj i karm małego tyle ile potrzebuje. Lepiej jak ma apetyt niż w drugą stronę a coś o tym wiem walcząc o każdy wypity mililitr
przecież nie będziesz głodzić dziecka i słuchać płaczu
o tak ta aplikacja jest cudna uwielbiam ja. bez zbędnych bajerow monitorowanie siatek tyle że warto pamietac ze kazda siatka z aplikacji książeczki itd sie rozni co dla mnie jest chore i wprowadza zamęt u rodzica bo kazdemu wychodzi inny centyl
@MamaByNat ja od zawsze słyszałam ze dziecko powinno jesc ile potrzebuje i wlasnie najlepiej na żądanie wiec nie przrjmowala bym sie zbytnio poki co tym “przekarmieniem” najwcześniej nabieraja wagi skokowo jak juz zostało wspomniane wyzejj i czasem jedza “na zapas” i przy skoku np zwalniaja
jeszcze czesto przy takich akcjach każą przepajać woda oszukiwac zoladek🫣 tak jak przy zaparciach
Moja sasiadka uslyszala ostatnio od pielegniarki ze powinna dziecko “oszukiwac woda” bo za duzo je i go przekarmia piersia…
Od urodzenia chlopczyk byl w 80 percentylu.
Poradzilam jej zeby omwila to jeszcze z pediatra bo sa chwile przed RD i jesli jest dziecko glodne to nie powinna mu odmawiac piersi.
Zwlaszcza ze chlopak jest po prostu dlugi ![]()
Porozmawiaj tez o tym ze swoim pediatra ktory zna Twoje dzieciatko, a dodatkowo zaufalabym sobie. Pamietaj tez ze ilosc mleczka jak i jego sklad dostosowuje sie do malucha❤️
Oszukiwanie wodą to stary mit, który może być wręcz szkodliwy noworodkom i niemowlętom do 6. miesiąca nie powinno się podawać wody, jeśli są karmione piersią. Mleko mamy zaspokaja zarówno głód, jak i pragnienie.