Mam problem z karmieniem piersią... Jestem miesiąc po porodzie
Zaczne od tego, że mały miał podcinane wedzidelko w 6 dobie życia. Miał bardzo mocno przyrośnięty język, przez co przez pierwsze dni w szpitalu był ogromny problem z karmieniem. Polozna środowiskowa jest doradcą laktacyjnym I wdrożyła odrazu nakladki co umożliwiło nam kp. Od dwóch tygodni próbujemy zejść z nakładek niestety mały się do nich przyzwyczaił i jest to trudne.
Jednak to nie największy problem... mam wrażenie, że mam za mało mleka... Mały zaczął strasznie denerwować się przy piersi. Je bardzo często, w Dzień często co godzinę i bardzo długo aż zasypia. Na początku po karmieniu odciągałam ładne porcję, aktualnie max 30 ml.. postanowiłam spróbować karmic z butelki odciągniętym moim mlekiem, tylko ze raz potrafię odciagnac ok. 150 ml a raz tylko 50/60 ml
Odciagam co ok. 3h... Więc tym 50/60 ml nie ma jak się najeść i muszę go dokarmiac.
Po butli dziecko jest spokojne i ładnie długo spi a po cycku masakra.. Już nie wiem co robić...
Jem regularnie, pije ok 2/3 l wody dziennie i dwa razy dziennie femaltiker
Jak poprawić laktację?
A do mam karmiących piersią inaczej jak to robicie ? Jakie macie rady ?
Julia pierwsze co, to gratuluję uporu, serce rośnie jak czytam że próbujesz wszystkich metod aby mały mógł pic mleko z piersi ;) ja tylko kp, od czasu do czasu butelka jak jesteśmy w gościach lub komuś zostawiamy dziecko . U mnie karmi na laktację , nigdy nie próbowałam z femaltiker. I śmiało powiem że karmi daje radę. Obyś odnalazła panaceum na to, z czym się zmagasz
U mojej córki był ten sam problem i też podcinane wędzidełko w około 6 dniu życia. Mała od początku nie chciała Smoczka i męczyła się przy piersi, po dwóch czy trzech dniach okazalo się , że to przez zbyt krótkie wędzidełko. Oczywiście w międzyczasie dostawała butle , inaczej kompletnie się nie najadała. Po podcięciu wędzidełka ładniej się najadała. Nie płakała tak przy jedzeniu , widać było , że się nie męczy. Nadal zostaliśmy przy karmieniu piersią + karmienie butelką. Najpierw była pierś a na koniec butla. Nie odmierzałam dawek. Nie pamiętam ile mleka robiłam. To była trochę metodą prób i błędów ;) raz zrobiłam za dużo a innym razem za mało. Z dwojga złego wolałam zrobić za dużo. Jak było zbyt mało to musiałam kolejny raz dorabiać a mała w tym czasie bardzo płakała
Ja tak miałam z pierwszym synkiem wydawało mi się że jak synek się denerwuje przy piersi i moje piersi były takie małe , miękkie to panikowałam że nie mam pokarmu i szybko się poddałam podając synkowi mleko modyfikowane bo bardzo ładnie pil wydając mi się faktycznie nie miałam pokarmy bo z butelki ładnie ssie ale to przy drugim synku mając podobna sytuacje nie poddawałam się i nie podałam razu mm ponieważ jak synek się denerwować starałam się uspokoić głaskać synka , mówić do niego i początek dla niemowlaka ssąc pierś jest trudne bo jednka niemowlę musi dobrze zassać i długo zanim poleci mu ten pokarm szybciej ja to czuję jak leci więcej pokarmu bo to czuć;) więc zanim dojdzie do tego niemowlę parę minut musi ssac mocniej niż z butelki , a jak pokażemy niemowlakowi butelkę z której leci odrazu i szybciej to czasem takie niemowlę szybko odpuszcza piers. Także ja przy drugim synku mimo rzucania się , denerwowanie przy piersi nie poddałam się a naprawdę z każdym dniem było coraz łatwiej;) i karmiłam tak synka tylko piersią przez 2,5roku.
Kup sobie kolektor pokarmu i jak karmisz jedną piersią bądź ściągasz z niej pokarm przyssij sobie kolektor do drugiej piersi i później zmiana. Mnie to bardzo pomagało. Próbuj też dać dziecku z nakładka np 2-3 minuty a później nakładkę zdejmij i przykładaj bez nich. Dziecko jest malutkie więc powinno załapać jedzenie bez nakładki. Nie stresuj się przede wszystkim. Żeby pobudzić laktację możesz ściągać pokarm co 2 godziny nawet po 40-50 ml ale często sklonisz wtedy piesi do większej produkcji mleka
Kolektor to też bardzo dobry pomysł. Nawet jeśli wydawać by się mogło że w piersiach może nie być nic, to są chwile, kiedy to pokarm samoistnie wypływa
Nieraz słyszę jak ktoś karmi piersią to słyszę że poszła na wygodę..może jest wygoda bo nie trzeba wstać i robić mm itd ale karmienie piersią nie jest takie łatwe i naprawde czasem trzeba się namęczyć.
Zgadzam się, to ciężka sprawa zważywszy na różne przeciwności takie jak kryzys laktacyjny, zastoje, anatomia piersi a nawet niekiedy awersją dziecka do chwytania piersi. Łatwizna? Być może. Za to przepiękna możliwość i ogromna radość dla kobiet, które chcą
Ani karmienie piersią ani mm nie jest latwizna bo albo piersi bolą albo zastoje są itd albo trzeba pamiętać żeby woda przegotowaną była i mleko i myć te butelki też trzeba więc w ogóle dziecko to nie jest latwizna
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.