Witam mamusie! Proszę Was podpowiedź ,chodzi o to że Synek aktualnie 5 i pół miesiąca ma katar od kilku dni i nie wiem czy można z nim wychodzić na spacery.Jeśli któraś z mama też dobre i szybkie sposoby na katar to porady mile widziane.Pozdrawiam
Na katar dobre są inhalacje z soli fizjologicznej można też sol fozjologiczna wkrapiac i ściągać katarek osobiście jeśli Karmisz piersią polecam wkropic parę kropel mleka z piersi do noska maluszka u nas 2 dni I katar znikl. Jeśli maluch jest zdrowy jedynie ma katar to myślę że wyszlabym na dwór oczywiście jeśli maluch nie ma gorączki nie kaszle i innych objawów nie ma które mógłby sugerować infekcje. Sam katar może być od ząbków może też być wynikiem alergii itd.
Popieram inhalacje z soli fizjologicznej są rewelacyjne!!!ponadto woda morska do noska, maść majerankowa…nawilżanie pokoju, bo teraz zaczyna się sezon grzewczy…i strasznie suche powietrze!!!
Ja zawsze wychodziłam z synkiem na codzienne spacerki-urodzony w listopadzie i całą jesień i zimę spacery po kilka godzin dziennie-odpowiednie ubranko i okrycie i w teren!!!MImo katarku wychodziłam, na szczęście nigdy mi nie chorował -żadnej interwencji lekarskiej-jedynie witamina c i woda morska do noska!!!
A czy byłaś z małym u lekarza? Katar z reguły nie jest przeciwwskazaniem do spacerów, jeśli na dworze panuje ładna pogoda. Ważne, żeby było bezwietrznie i sucho.
Jednak, gdy temperatura jest dosc niska, przeziębionego dziecka lepiej nie zabierać na zewnątrz. Ponieważ przy katarze dzieci często oddychają przez usta, wychładza się gardło i przeziębienie może się nasilić. Oczywiście tak jak dziewczyny wyżej zalecam inhalacje z soli fizjologiczne lub wody morskiej (moim zdaniem dużo lepiej nawilża), ja też stosowałam aromaktiv zel na noc.
moniczka jeśli poza katarem nie ma żadnych innych objawów i pogoda też dopisuje to śmiało bym wyszła. Jeśli jest wietrznie to bym nie wychodziła, mimo że w gondoli można zakryć ale to moje zdanie. Co do sposobów na katar to też polecam własne mleczko z piersi. Inhalacje również są bardzo dobre, możesz z soli fizjologicznej jeśli katar jest wodnisty, bo przy gęstym to już bym wybrała się do pediatry- u nas przy takim pomagały inhalacje z Nebu Dose plus odpowiednie krople do nosa. Dobrze też jest przewietrzyć pokój przed spaniem i zadbać o dobre nawilżenie w domu.
Inhalacja jest świetna na wszelakie infekcje. My mamy fajny inhalator, gdzie można ustawiać stopnie dokąd ma docierać inhalacja i tak można ustawić sobie, na gardło i nos i to by się u Was przydało.
Może dziecko zaczyna ząbkować stąd katarek.
Jesli nie widać innych objawów, nie jest przesadnie zimno możesz spokojnie wyjść. Na świeżym powietrzu będzie się lepiej dziecku oddychać ;]
ZgadzM się, jak jest ładne to spacer jak najbardziej. Przed nim odciągnij katar żeby się dziecku dobrze oddychało. Pod noskiem smaruj maścią majerankową, kilka razy rób inhalacje z soli. Jeśli maluch nie lubi to mozesz spróbować ze smoczkiem jeśli taki nasz w zestawie. Przed czyszczeniem noska i po nim zawsze nawilżaj ślyzówki solą. Zadbaj o ty by w domu nie było duszno parno i gorąco bo to wysusza śluzówki.
Mama Hani pytała o wizytę u pediatry - wstrzymałabym się. Lekarz nie zaleci nic innego niż my, a w przychodni maluch może złapać więcej infekcji
Ja wychodze z zalozenia ze dopoki nie ma goraczki to spacer jest ok. Ubieramy sie odpowiednio do pogody i robimy sobie chocby krotki spacer - swieze powietrze pomaga w oddychaniu, przynajmniej ja zawsze lepiej czuje sie z katarem na dworze niz w domu (oczywiscie o ile nie ma jakiejs ulewy i jestem odpowiednio ubrana), widze tez po corce ze po spacerze zawsze ten nosek jakby drozniejszy. Takze moim zdaniem jak najbardziej. Corka ma 2,5 roku, stosuje te zasade od zawsze i mala zawsze blyskawicznie zdrowieje ![]()
Co do sposobow na katar to ja ograniczalam sie do zakraplania noska mlekiem i wydmuchiwania; odciaganie powodowalo jedynie jeszcze wiekszy placz,krztuszenie sie i jeszcze wiecej smarkow w nosie… Inhalacje stosowalysmy jedynie przy zapaleniu oskrzeli.
Ja również wychodzę z takiego założenia że jeśli nie ma gorączki ani objawów sugerujacych zapalenie dr9g oddechowych to można na spacer pójść.
Mama_Gratki zgadzam się z Tobą że maluch może złapać coś gorszego niż katar ale u tak małego dziecka ze zwykłego kataru w ciągu kilku godzin może zrobić się coś gorszego… Oczywiście warto spróbować najpierw sprawdzonych sposobów ale jeśli w ciągu tygodnia nie ma poprawy a katar nadal się utrzymuje to warto zasięgnąć opinii specjalisty. Być może przypisze jakieś mocniejsze kropelki do noska.
Dziękuję za rady
Mama Hani, jeśli dbasz o nosek i nie pozwalasz na zaleganie kataru, kontrolujesz temoerature dziecka to wyczujesz odpowiedni moment na wizytę u pediatry. Nie warto zawsze pędzićvi czekać w kolejce żeby usłyszeć domowe sposoby
idź do pediatry kiedy domowe osoby nie skutkują a maluch się męczy i zaczyna mieć podwyższoną temperaturę- to może świadczyć o infekcji
Jak nasz synek miał tylko katarek to wychodziliśmy na spacer. Co do sposobów to na pewno inhalacje z soli fizjologicznej
Poza tym dobry jest sprey z wodą morską. Można kupić też plasterki aromactiv lub użyć maści majerankowej
A jeśli widać na wierzchu smarek można delikatnie aspiratorem wyciągnąć ![]()
Spokojnie wychodzic na dwor
na powietrzu dziecko ma ulge z katarkiem. U nas pomagaja inhalacje sola fizjologiczna, woda morska do noska, masc majerankowa pod nosek, a teraz moje nowe odkrycie masc na bazie wosku pszczelego i olejkow, ale to dka troszke starszych dzieci, po roku.
Wychodzcie na dwor i lapcie jak najwiecej swiezego powietrza poki pogoda sloneczna
dziecko lepiej spi kiedy wyjdzie na powietrze ![]()
Moniczka spokojnie wychodzić na spacerek ja z moim synkiem przy kazdej chorobie wychodzilam na spacerek , jesli oczywiście nie bylo to zapalenie pluc czy synek goraczkowal a tak to zawsze byliśmy na specerku;-) i na pewno przy katarku synkowi sie lepiej oddychalo na świeżym powietrzu…a na katarek u nas najbardzuej sprawdzala sie inhalacja z soli fizjologicznej i masc majerankowa i nic wiecej a przy bardzo zatkanym nosku juz w ostatecznosci nasivin ale to juz podawałam jak byla potrzeba.
Śmiało można z dzieckiem wychodzić na dwór. Oprócz spacerów trzeba wierzyć pomieszczenia i je nawilzac. Dodatkowo używać do kąpieli aromactiv i też na noc plasterki z aromactiv używać i robić inhalacje.
Ja nie wychodzę na spacer tylko wtedy kiedy dzieci mają gorączkę. Jeśli nie ma gorączki a jest tylko katar to oczywiście spaceruje. Katar nie jest żadnym przeciwwskazaniem. Na świeżym powietrzu dziecku na pewno będzie się lepiej oddychać.
Jugatsu maść majeranekowa wg opisu producenta można stosować dopiero po skończonym roku. Moja kuzynka stosowała ją wcześniej ale po konsultacji z pediatrą.
Moim sposobem na katar jest wkropywanie własnego mleka do każdej dziurki, odciąganie kataru w momencie kiedy nos jest zapchany. Moja kuzynka zawsze na noc układa obok łóżeczka córki czosnek i katar też mija szybciej. Dodatkowo jak najczęściej wietrz pomieszczenia nie zapominamy też o dodatkowym nawilżeniu.
Moje dzieci jak mają katar, a jest pigoda w miarę to spacer jak najbardziej. Nie ma przeciwskazan by z dzieckiem nie chodzić na spacery jak ma katar. Ja zauważyłam, że jak moje dzieci mają katar i są na spacerze to lepiej oddychaja. W domu zawsze wietrze wszystkie pomieszczenia. Pokoje dodatwowo nawilzam. Dzieci na noc dostają plastry aromactiv. Dodatkowo witaminy na wzmocnienie. Kupuję też syrop gdzie jest zawarta duża ilość witamin. Każda witamina jest opisana i ile jednostek zawiera.
Justyna bo to prawda, na spacerze nawet jak dziecko ma katar to o wiele lepiej mu się oddycha. Świeże powietrze bardzo w tym pomaga.
Na dwór nie powinno się wychodzić i ja nie wychodzę tylko 2 momencie kiedy dziecko ma gorączkę.
Popieram was, katar nie jest przeciwwskazaniem do wyjścia na spacer. Maluchowi o wiele lepiej się oddycha na świeżym powietrzu niż w zamkniętym pomieszczeniu. Przy gorączce i moje dzieci zostają w domu.