Kiedy wasze dzieci zaczęły mówić?

Córka przed 10 miesiącem zaczęła babababa ,a po 10 mc doszło dadadada jeśli to można nazwać słowem, ale dla mnie to już jest słowo  ;) 

Kiedy  wasze dzieci zaczęły  mówić?  Ile miały  miesięcy. Nie mówię  tu o słowach powyżej  10 ? Pediatra  uspokaja aby czekać  do 2 lata i 4 miesięcy 

Sun am dwa lata i raczej pojednvze słowa mówi niż całe zdania

Każde dziecko jest inne i to jest indywidualne. Ja już nie pamiętam jak synkowie zaczęli mówić jeden ma lat 10 drugi 6 to wiem tylko że synek 6letni mówił szybko na ok. 10mc ale mama , tata wiem że na dwa latka już mówił bardzo dużo a jednej siostry synek zaczął mówić dop na dwa latka i to nie wiele teraz ma 3 i  już mówi bardzo dużo;) a znów drugiej siostry córka ma roczke i już mówi mama, tata, dzidzi, papa, kici i takie drobne i wiadomo że po swojemu;) a męża siostry synek ma lat 3 i jeszcze nie mówi kompletne nic nawet mama i się martwi i nie wiadomo od czego to zależy.

Moja córka około 7 miesiąca pierwsze słowa 

Mój syn w wieku 2 lat mówił pełnymi zdaniami , recytował wiersze i można było z nimi „normalnie” pogadać. Jakoś tak łatwo mu przychodziło. 
U córki trwało to dłużej , gdy miała tak około 2 lata i 8 miesięcy mówiła zdaniami. 
Alw nie było to tak sprawne jak u syna. Także każde dziecko potrzebuje swojego czasu i inaczej się rozwija

Córka jak miała 14 miesięcy mówiła zdaniami przepięknie. Syn ma teraz 14 i mówi mama, tata, baba, Dada, papa i pokazuje palcem na wszystko także zależy od dziecka

Tak bardzo dużo zależy od dziecks

No właśnie  to zależy  od dziecka. Myślałam  że moje dziecko rozgada  się bo dużo  mu czytam, mówię, śpiewam itd zero  tv

A on ma swój plan. ;) 

My prawie 10 miesięcy. I takie baba, mamama, tatata i nie:) ale to jeszcze takie nieświadome.

Wczoraj  spotkałam sąsiadkę I jej dziecko  ma niecałe 2 lata I mówi  juz pełnymi zdaniami wyraźnie.

Mówi sie ze chłopcy zaczynają mówić  później  czy tez tak uważajcie?

Mam takie wrażenie że chłopcy mówią później 

Też tak słyszałam ale nie mam żadnego potwierdzenia ani doświadczenia . Mój syn ma dopiero 9 miesięcy więc zobaczymy . Córka zaczęła mówić ładnie dość szybko . Zobaczymy jak będzie z synem 

Mój syn ma prawie 2 lata i mówi dość duzo pojedynczych słów ale zdaniami nie.. co najwyżej potrafi połączyć 2 wyrazy. 

Półtorej roku córka i nie wszystko powie całym zdaniem. Nauczyła się pokazywać i kiwać główką. Ale cały czas uczymy ją nowych wyrazów. 

u mnie córka bardzo wcześnie bo można było się porozumieć jak miała roczek 

U nas jakoś przed drugimi urodzinami córka zaczęła mówić zdaniami, a wcześniej sporo pojedynczych słów mówiła.

U nas 20 miesięcy mały mówi dużo słów ale nie łączy ich razem. Dużo pokazuje i wszystko rozumie ale nie mówi zdaniami. Jedyne co to jak wejdzie z mamą do sklepu to jest,,baba buła,, haha

ogólnie słyszałam że chłopcy później zaczynają mówić 

Moja zdaniami dopiero zaczęła mówić około 3 roku życia. Ale to był moment i poszła jak strzała, teraz jej się usta nie zamykają. Więc nie ma co porównywać dziecka do dziecka.