Kiedy zrezygnować z mm?

Drogie mamy (które karmiły mm), kiedy zrezygnowałyście z podawania dziecku mleka modyfikowanego? Kiedy Waszym zdaniem jest odpowiedni moment?

5 polubień

Myślę, że dziecko samo odrzuci mm.
Pierwsza corka ledwo po roku przechodząc na 3 sama odrzuciła i nie chciała juz pić a jak chciałam podawac 2 to tez nie chciała :face_with_peeking_eye:
Druga ma 9 mcy i dulda aż miło patrzeć , czasem 230 ml to mało i płacz :sweat_smile:

U nas 2.5 latek i dopiero odstawilismy mm. Żałuję, że nie zrobilismy tego wczesniej bo im dluzej dziecko pije tym powstaja wady zgryzu,zabki sie psuja chyba ze dziecko pieknie ładnie myje zabki to co innego

U nas po roku próbowaliśmy z mlekiem krowim zamiast mm :slight_smile: córka ma prawie 2 lata i nadal bardzo lubi mleczko :stuck_out_tongue:

Ja mam taki plan, żeby karmić piersią min 6 msc, a potem przerzucić się na mm i karmić min do roku :grinning: jednak macierzyństwo pokazało mi, że ja sobie mogę planować a to ten mały szefu zadecyduje :sweat_smile::grinning: Smoczka też miało u nas nie być, ehee :sweat_smile:

1 polubienie

Odpowiedni moment chyba zależy od każdego dziecka osobno. U nas mały sam odstawił mm jak miał dokładnie 28 miesięcy. Ale praktycznie jak mial 1.5 roku to jadł je tylko rano i nie ukrywam że było to dla mojej wygody bo gdy wychodziłam do pracy on rano wypił 150 ml mleka z kubeczka o dopiero u babci jadł śniadanie. Uważam że jak dziecko chce niech pije ważne tylko żeby nie jadło do 3 rz z butelki tylko lepiej z kubka

Bardzo dobry temat. Ja pierwszą córkę karmiłam tylko piersią i przestała pić mając półtora roku. Teraz córka zaraz 6 miesięcy i będziemy przechodzić na 2 mleczko i trochę się boję jak to będzie. Jak słyszę, że jeszcze trzylatki dudnią mm, to mam takie dziwne uczucia

Synek ma 28 miesięcy i na noc pije jeszcze mm. Planujemy przerzucic się na mleko krowie w najblizszym czasje. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Każde dziecko jest inne. Myślę, ze jak bedzie gotowe to po prostu odrzuci.

Planuje do roku podawać mm. Po 12 roku życia synek już będzie w żłobku, więc tam będzie jadł już stałe pokarmy. Czytałam o tym że picie mm zwiększa ryzyko próchnicy i wpływa negatywnie na zgryz więc wolałabym nie podawać synkowi mm po roku, jeśli wszystkie składniki odżywcze, witaminy, żelazo itp będzie otrzymywał w posiłkach :slight_smile:

Nie karmiłam córki mm do końca, bo udało się przejść na samą pierś i byłyśmy kp do 13 miesiąca. Bliźniaki też głównie są na piersi ale zobaczymy ile się uda pokarmić, później jak będzie trzeba to będą na mm. Wydaje mi się że ciężej jest odstawić dziecku butelkę niż pierś tak z mojej perspektywy… w nocy jest duże przyzwyczajenie do butelki z tego co zauważyłam i niektore dzieci nie dadzą się oszukać wodą. Chyba żeby podejść do tematu tak jak ja z córką, że zlikwidowałam karmienia nocne w pierwszej kolejności i zostało wieczorne i poranne o których porostu sama zapomniała. Gdybym karmiła mm to tak do 1.5 roku bym chciała zejść z butelki :slight_smile:

my obecnie u starszego dalej na mm ale jedynie do spania. ma 28 miesięcy i juz kilka razy odrzucał i wracał do mleka
niestety ale na krowie nie mogliśmy zamienić ze względu na alergię bmk

Wydaje mi się że maluszek sam odstawi kiedy już nie będzie potrzebował, ja będę dawać mleczko ile tylko się da i córcia będzie chciała mm, mleczko jest bardzo ważnym elementem żywienia. Jak będzie starsza i nie będzie chciała już pić też będę starała się jej , przemycać, mleko już nie koniecznie mam ale normalne :wink:

Przyznam szczerze , że nawet tego nie pamiętam. Aż sama w szoku jestem , że takie rzeczy potrafią się ulotnić z głowy. Starszy syn ma 11 lat a córka 8 , więc było to dość dawno temu. Jedynie wiem , że nie był to trudny proces a wszystko przebiegło spokojnie , naturalnie

Myślę, że to bardzo indywidualna kwestia i zależy głównie od dziecka, a nie od konkretnego wieku. Ja aktualnie karmię synka mm i odkąd rozszerzyliśmy dietę, widzę, że w ostatniej kolejności sięga po butelkę. Wydaje mi się, że z czasem naturalnie zacznie je ograniczać, dlatego nie zamierzam go do niczego zmuszać, tylko obserwować jego potrzeby i podążać za nim.
Synek ma obecnie 10 miesięcy :blush:

Mam dokładnie taki sam plan ale zobaczę jak wyjdzie :smiley: bałam się, że nie uda mi się utrzymać laktacji ale już mijają 4 miesiace karmienia więc może się uda dłużej :smiley:
Z tymi MM to ja już nie wiem, boje się ich ciagle jakieś wycofują. Mamy tego Hippa i dokarmiamy ale pewnwgo dnia i to może wycofają :frowning:

Na pewno Bebiko i Bebilon bardzo mocno spadły wizerunkowo po tej akcji

Najbardziej w mojej ocenie to nan niestety, tam chyba było najwiecej wycofań.

Dobre pytanie ! Troszke boje sie planowac , bo marzy mi sie karmic piersia pozniej kpi z ewentualnym dokarmianiem , ale moje plany swoje a zycie i bobas swoje :see_no_evil:
Jesli sie uda i mala dotrwa na piersi z ewentualnym dokarmianiem do poltorej roku to nie chcialabym w ogole wprowadzac mm

Moja córka narazie nie chce zrezygnować z mleka ma 1,5 roku i te dwie butelki rano i wieczorem muszą być , próbowaliśmy jej podać zwykłe i kakao w butelce i nie chciała lyk i odstawiała butelkę, ciekawa jestem jak będzie z synkiem czy też tak się przyzwyczai do tego mm jak siostra.

Mój starszy syn zaraz kończy 2 lata, a dalej dostaje. Co prawda 1 raz dziennie i na 120 ml wody tylko 2 miarki. Ale ciągle zamawiam ostatnia puszkę i tak już 10 raz.
U nas jak syn dostawał mm rano i potem była jazda samochodem to miał rewolucje żołądkowe. Więc jak gdzieś jedziemy to nie dostaje mleczka rano i jest ok. Ale w innym przypadku głośno się go domaga :smile: