Kleszcze

Czy używacie na kleszcze olejku lawendowego u swoich dzieci? 

Jak myślicie czy działa? 

Jeszcze nie stosowałam tej metody a też jestem ciekawa. Z pewnością nie zaszkodzi bo to naturalny olejek. Kleszcze zawsze mnie przerażają. Nawet zwykłe wyjście na plac zabaw może skończyć się załapaniem kleszcza. Ciężko z nimi walczyć 

Ostatnio był poruszany ten temat. Ja stosuję odstraszacz ultradźwiękowy. Działa na ok 3m. Póki co mamy spokój a dość sporo spacerujemy. 

Póki co na moich chłopakach nie widziałam kleszczy . Za to u rodziców na psie już tak i były one ogromne :o

Ja używam olejku waniliowego i nie wiem czy działa ale do tej pory moje dziecko nigdy nie miało żadnego kleszcza Ja w sumie też A często spędzam czas na świeżym powietrzu czasami jakieś wypady do lasu były też

Nie używałam, ale chętnie  sie dowiem. Ogòlnie jestem fanką olejkòw więc  jeśli sie sprawdzają to super. 

slyszałam o takim elwktronicznym odstraszaczu slyszałam, ze jest  ok.

Ps. Na początku maja zakladałam u nas na forum temat "Sposoby na komary i kleszcze"  zapraszam. Wyświetla sie w zakładce pielegnacja Może  tam znajdziesz coś  ciekawego z porad  dziewczyn.

Zastanawiam się jak zastosować taki olejek? Wymieszać z olejem bazowym i na skórę dziecka? W taki sposób robiłam olejek dla siebie, kiedy byłam w ciąży. Z dzieckiem trzeba uważać na uczulenia, więc jestem ciekawa czy też w ten sposób używać lawendy czy raczej psiknąć ubranie np. hydrolatem lawendowym.

Lea ja stosuje takie olejki rozcieńczając je z wodą. Później można nasmarować ciało. 

Często na opakowaniach jest informacja w jakich proporcjach rozcieńczać olejki. Dla dziecka rozcieńczam zawsze bardziej.

O dzięki za info

Jak byłam w ciąży to dodawałam do oleju ze słodkich migdałów, bo taki miałam w domu. Rzeczywiście łatwo znaleźć nawet w internecie proporcje. W sumie dodając do wody olejek powstanie coś w rodzaju hydrolatu, więc też powinno się sprawdzić.