Kolejność wyrzynania się ząbków

Kochane mamusie, mój 15 miesięczny synek ma dopiero 6 ząbków - dwie dolne jedynki, oraz górne jedynki i dwójki. Ku mojemu zdziwieniu i zaskoczeniu aktualnie wychodzą mu cztery trzonowce. Czy nie nie za wcześnie? Tym bardziej, że ciągle brak dolnych dwójek.
Jak to było w przypadku waszych pociech? Jestem niesamowicie ciekawa :slight_smile:

to bywa zupełnie różnie - mojemu synkowi pierwsze ząbki pojawiły się w wieku 11 miesięcy - a trzonowce też zaczęły się wyrzynać już po 13 czy 14 miesiącu :wink:

Ja widzę po moich chrześniakach, ze każde z nich miał inaczej. Wszystko zależy od dziecka, każdemu ząbki rosły inaczej.

Każde dziecko jest inne , myślę że to wcale nie za wcześnie bo na 12-15 miesięcy – wyrzynają się pierwsze trzonowce mleczne .

Matheroftwo zupełnie się nie przejmuj, bo to całkiem normalne i w naszym przypadku ząbki także zaczęły pojawiać się dość późno, bo pierwsze dopiero po 10 miesiącach, choć synek ślinił się i troszkę swędziały go dziąsła już dużo, dużo wczesniej. Ząbki pojawiały się także nierównolegle i paradoksalnie dolne jedynki wyszły dość późno, bo dopiero po roczku i to razem z trzonowcami właśnie. Tak więc myślę, że na to chyba nie ma reguły i każde dziecko ząbkuje inaczej :slight_smile:

U nas np corka pierwszy ząbek dolna jedynka ok 9 mca, po miesiącu wyszła druga , po kolejnym miesiącu górne jedynki dwie na raz później dolna dwojka górne dwójki i dopiero po nich wyszła drogą dolna następnie czworki trójki i piątki.tez miałam czarne myśli że np dolnej dwójki nie będzie mieć czy coś ale wyszła w swoim czasie także pewnie i u twojego maluszka tak jest :slight_smile:

Motheroftwo… zupełnie się nie przejmuj, bo tak jak napisały Dziewczyny, ząbkowanie to bardzo indywidualna kwestia. Jedyna prawidłowość w przypadku kolejności, to fakt, że najczęściej pojawiają się na początku właśnie dolne jedynki, ale i tu czasami zdarzają się wyjątki. Poza tym, nie ma reguły, a ząbkowanie przypomina “jazdę bez trzymanki” - nie wiesz kiedy przywita Cię nowy ząb :slight_smile: Dzieciom jeden ząb potrafi wyżynać się przez pół roku…
U nas pierwsze zawitały dolne jedynki - dzień po dniu się pojawiły i powoli sobie rosły. Teraz cisza… przed burzą :slight_smile:

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, uspokoiłyście mnie :slight_smile: Mojemu promyczkowi też późno zaczęły wychodzić ząbki, ale jak tutaj czytam, nie ma na to jakiejś reguły. Też już zaczynałam mieć czarne myśli co z resztą ząbków, skoro tak szybko wychodzą mu trzonowce, ale już nie będę się martwić :slight_smile:

Ja też słyszałam że ząbkowanie to kwestia indywidualna u każdego maluszka może przebiegać inaczej Kiedy zapytałam naszą lekarkę o to kiedy możemy się spodziewać pierwszych ząbków powiedziała mi tylko konia z rzędem temu kto to odgadnie :slight_smile: Dowiedziałam się tylko , że pierwsze powinny wyjść dolne jedynki póżniej górne a reszta już podobno nie ma większego znaczenia i tej wersji będę się trzymała :slight_smile:

U mojego.synka który urodził sie 2.01.2014 r. Zabki wyszly w takiej kolejności ; 1ząbek - 6lipiec.2014r - 1dP ( jedynka dolna prawa) 2zabek- 24lipiec.2014r. -1dL ( jedynka dolna lewa) 3/4ząbek- 29sierpień2014r. 2gP/L ( dwujka górna praw i lewa) 5ząbek- 29wrzesień 2014r. 1g P ( jedynka gorna prawa) 6zabek - 10listopad 2014r. 1gL (jedynka górna lewa) 7ząbek- 9styczen 2015r. 2dL ( dwujka dolna lewa) 8ząbek- 16luty 2015r. 2dP ( dwujka dolna prawa) 9/10ząbek 14.kwiecień2015. 4d p/L ( czwórka dolna prawa i lewa) 11/12ząbek 21sierpień 2015r 4gp/l (czwórka gorna prawa i lewa) 13/14zabek 30sierpnia 2015r. 3d P/L ( trojka dolna prawa i lewa) 15/16ząbek 25 wrzesien 2015r. 3g P/L ( trójka prawa i lewa) 17/18zabek 27styczen 2016r. 5g P/L ( piątka gorna prawa i lewa) 19/20ząbek 22. 02.2016r. 5d L/P ( piątka dolna lewa i prawa) :wink:

Mój synek bardzo szybko zaczął zachowywać się jakby szly mu zabki, swędziały go ząbki był rozdrażniony ślinił się a ząbków nie było w dalszym ciągu przez kolejne 6 miesięcy :slight_smile:

Każdemu dziecku inaczej się wyrzynają, zaczynają w różnym wieku. Raczej standardowo na początku dolne jedynki, potem górne, ale dalej zależy od dziecka, no i czas kiedy to nastąpi.

Ząbki to bardzo indywidualna kwestia. U nas były już dolne dwójki a ciągle brakowało górnej jedynki. Czwórki i trójki wychodziły prawie jednocześnie, ale czwórki były szybciej. A w ogóle ząbkowanie rozpoczęło się ok 8-9 miesiąca.

My mamy 6 miesięcy i zabków nie widać jeszcze:)

Klaudek to penwie już wkrótce zabki sie pojawia. Bo moj synek pierwsze zabki mial pod koniec 6mc…

U nas pierwszy ząbek pojawił się tuż przed ukończeniem 7 miesiąca. Teraz młody ma prawie 18 miesięcy i mamy jedynki górne i dolne, dwójki górne i jedną dolną, jedna czwórka jest już w połowie na wierzchu no i dzisiaj zaczęła się przebijać dolna dwójka ale to dopiero jakaś igiełka. Więc jak widzisz ząbkowanie jest bardzo indywidualną sprawą i nie ma się czym przejmować. Każdemu dziecku ząbki wychodzą w innym czasie i w innej kolejności.

Klaudek może się okazać, że ząbki zaraz się pojawią a może być tak, że będziesz musiała jeszcze poczekać. Ewcia nie jest to pewne bo każde dziecko zaczyna ząbkować w innym czasie.

Każde dzieciątko jest inne i rozwija się w innym tempie. To samo z zębami, np. w moim przypadku mama opowiadała, że pierwszy ząb wyszedł mi kiedy miałam 13 miesięcy… Mama z płaczem chodziła do lekarzy, którzy pocieszali ją, że przyjdzie czas :slight_smile: Może dzięki temu mam bardzo mocne zęby, nigdy nie miałam z nimi problemu :slight_smile: także to jest pocieszające :slight_smile:

To mi zaczęły rosnąć jak miałam 3 miesiące. Dlatego u córci szybko się dopatrywałam, a tu psikus i wyszły późno. Ale to dobrze, chociaż szły potem już hurtowo. Ale podobno im później tym są mocniejsze, ile w tym prawdy kto wie :slight_smile:

Madzia kuzynka tez tak miala ze u pierwszego synka zabki wyszły po 3mc i potem tez wyglądała u synka tez w tym miesiącu a drugiemy wyszly na 6mc także to zalezy tyllo od dziecka;)

Synkowi ząbki zaczęły wychodzić na dobre gdy skonczyl 11 miesięcy i trzonowce trz niedługo potem z tego co pamiętam a juz gdy mial4 miesiące to dziąsełka bardzo dawaly mu sie we znaki