Kochane mamusie, mój 15 miesięczny synek ma dopiero 6 ząbków - dwie dolne jedynki, oraz górne jedynki i dwójki. Ku mojemu zdziwieniu i zaskoczeniu aktualnie wychodzą mu cztery trzonowce. Czy nie nie za wcześnie? Tym bardziej, że ciągle brak dolnych dwójek.
Jak to było w przypadku waszych pociech? Jestem niesamowicie ciekawa
to bywa zupełnie różnie - mojemu synkowi pierwsze ząbki pojawiły się w wieku 11 miesięcy - a trzonowce też zaczęły się wyrzynać już po 13 czy 14 miesiącu
Ja widzę po moich chrześniakach, ze każde z nich miał inaczej. Wszystko zależy od dziecka, każdemu ząbki rosły inaczej.
Każde dziecko jest inne , myślę że to wcale nie za wcześnie bo na 12-15 miesięcy – wyrzynają się pierwsze trzonowce mleczne .
Matheroftwo zupełnie się nie przejmuj, bo to całkiem normalne i w naszym przypadku ząbki także zaczęły pojawiać się dość późno, bo pierwsze dopiero po 10 miesiącach, choć synek ślinił się i troszkę swędziały go dziąsła już dużo, dużo wczesniej. Ząbki pojawiały się także nierównolegle i paradoksalnie dolne jedynki wyszły dość późno, bo dopiero po roczku i to razem z trzonowcami właśnie. Tak więc myślę, że na to chyba nie ma reguły i każde dziecko ząbkuje inaczej
U nas np corka pierwszy ząbek dolna jedynka ok 9 mca, po miesiącu wyszła druga , po kolejnym miesiącu górne jedynki dwie na raz później dolna dwojka górne dwójki i dopiero po nich wyszła drogą dolna następnie czworki trójki i piątki.tez miałam czarne myśli że np dolnej dwójki nie będzie mieć czy coś ale wyszła w swoim czasie także pewnie i u twojego maluszka tak jest
Motheroftwo… zupełnie się nie przejmuj, bo tak jak napisały Dziewczyny, ząbkowanie to bardzo indywidualna kwestia. Jedyna prawidłowość w przypadku kolejności, to fakt, że najczęściej pojawiają się na początku właśnie dolne jedynki, ale i tu czasami zdarzają się wyjątki. Poza tym, nie ma reguły, a ząbkowanie przypomina “jazdę bez trzymanki” - nie wiesz kiedy przywita Cię nowy ząb Dzieciom jeden ząb potrafi wyżynać się przez pół roku…
U nas pierwsze zawitały dolne jedynki - dzień po dniu się pojawiły i powoli sobie rosły. Teraz cisza… przed burzą
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, uspokoiłyście mnie Mojemu promyczkowi też późno zaczęły wychodzić ząbki, ale jak tutaj czytam, nie ma na to jakiejś reguły. Też już zaczynałam mieć czarne myśli co z resztą ząbków, skoro tak szybko wychodzą mu trzonowce, ale już nie będę się martwić
Ja też słyszałam że ząbkowanie to kwestia indywidualna u każdego maluszka może przebiegać inaczej Kiedy zapytałam naszą lekarkę o to kiedy możemy się spodziewać pierwszych ząbków powiedziała mi tylko konia z rzędem temu kto to odgadnie Dowiedziałam się tylko , że pierwsze powinny wyjść dolne jedynki póżniej górne a reszta już podobno nie ma większego znaczenia i tej wersji będę się trzymała
U mojego.synka który urodził sie 2.01.2014 r. Zabki wyszly w takiej kolejności ; 1ząbek - 6lipiec.2014r - 1dP ( jedynka dolna prawa) 2zabek- 24lipiec.2014r. -1dL ( jedynka dolna lewa) 3/4ząbek- 29sierpień2014r. 2gP/L ( dwujka górna praw i lewa) 5ząbek- 29wrzesień 2014r. 1g P ( jedynka gorna prawa) 6zabek - 10listopad 2014r. 1gL (jedynka górna lewa) 7ząbek- 9styczen 2015r. 2dL ( dwujka dolna lewa) 8ząbek- 16luty 2015r. 2dP ( dwujka dolna prawa) 9/10ząbek 14.kwiecień2015. 4d p/L ( czwórka dolna prawa i lewa) 11/12ząbek 21sierpień 2015r 4gp/l (czwórka gorna prawa i lewa) 13/14zabek 30sierpnia 2015r. 3d P/L ( trojka dolna prawa i lewa) 15/16ząbek 25 wrzesien 2015r. 3g P/L ( trójka prawa i lewa) 17/18zabek 27styczen 2016r. 5g P/L ( piątka gorna prawa i lewa) 19/20ząbek 22. 02.2016r. 5d L/P ( piątka dolna lewa i prawa)
Mój synek bardzo szybko zaczął zachowywać się jakby szly mu zabki, swędziały go ząbki był rozdrażniony ślinił się a ząbków nie było w dalszym ciągu przez kolejne 6 miesięcy
Każdemu dziecku inaczej się wyrzynają, zaczynają w różnym wieku. Raczej standardowo na początku dolne jedynki, potem górne, ale dalej zależy od dziecka, no i czas kiedy to nastąpi.
Ząbki to bardzo indywidualna kwestia. U nas były już dolne dwójki a ciągle brakowało górnej jedynki. Czwórki i trójki wychodziły prawie jednocześnie, ale czwórki były szybciej. A w ogóle ząbkowanie rozpoczęło się ok 8-9 miesiąca.
My mamy 6 miesięcy i zabków nie widać jeszcze:)
Klaudek to penwie już wkrótce zabki sie pojawia. Bo moj synek pierwsze zabki mial pod koniec 6mc…
U nas pierwszy ząbek pojawił się tuż przed ukończeniem 7 miesiąca. Teraz młody ma prawie 18 miesięcy i mamy jedynki górne i dolne, dwójki górne i jedną dolną, jedna czwórka jest już w połowie na wierzchu no i dzisiaj zaczęła się przebijać dolna dwójka ale to dopiero jakaś igiełka. Więc jak widzisz ząbkowanie jest bardzo indywidualną sprawą i nie ma się czym przejmować. Każdemu dziecku ząbki wychodzą w innym czasie i w innej kolejności.
Klaudek może się okazać, że ząbki zaraz się pojawią a może być tak, że będziesz musiała jeszcze poczekać. Ewcia nie jest to pewne bo każde dziecko zaczyna ząbkować w innym czasie.
Każde dzieciątko jest inne i rozwija się w innym tempie. To samo z zębami, np. w moim przypadku mama opowiadała, że pierwszy ząb wyszedł mi kiedy miałam 13 miesięcy… Mama z płaczem chodziła do lekarzy, którzy pocieszali ją, że przyjdzie czas Może dzięki temu mam bardzo mocne zęby, nigdy nie miałam z nimi problemu
także to jest pocieszające
To mi zaczęły rosnąć jak miałam 3 miesiące. Dlatego u córci szybko się dopatrywałam, a tu psikus i wyszły późno. Ale to dobrze, chociaż szły potem już hurtowo. Ale podobno im później tym są mocniejsze, ile w tym prawdy kto wie
Madzia kuzynka tez tak miala ze u pierwszego synka zabki wyszły po 3mc i potem tez wyglądała u synka tez w tym miesiącu a drugiemy wyszly na 6mc także to zalezy tyllo od dziecka;)
Synkowi ząbki zaczęły wychodzić na dobre gdy skonczyl 11 miesięcy i trzonowce trz niedługo potem z tego co pamiętam a juz gdy mial4 miesiące to dziąsełka bardzo dawaly mu sie we znaki