Witam moje dzieciątko ma dwa miesiące i zauważyłam, że zmienia jej się barwa oczu ale nie potrafię jej określić czy może ktoś mi pomoże określić czy zmienia jej się bardziej ku kolorowi brązowemu czy zielonemu? Ja mam oczy brązowe a mąż zielone.
Witam moje dzieciątko ma dwa miesiące i zauważyłam, że zmienia jej się barwa oczu ale nie potrafię jej określić czy może ktoś mi pomoże określić czy zmienia jej się bardziej ku kolorowi brązowemu czy zielonemu? Ja mam oczy brązowe a mąż zielone.
Wygląda jakby oczka ciemniały. Do 12 miesiąca życia właśnie z takiego jaśniejszego koloru oczka mogą ściemnieć.
Ogólnie to oczy dziecka zmieniają barwę do 3 roku życia.
małe patrząc na zdjęcie i kolory oczu rodziców to wygląda na zmianę barwy na ciemniejszą.
Ciężko określić :D Ale napiszę tylko, że moich dwóch synów ma ciemne brązowe oczy po mnie a córka teraz ma kolor taki coś jak na zdjęciach i nie wiemy jak go określić, czy lekko w brąz czy bardziej jakiś szary, czy nawet w zielony, taki trochę pomieszany. Na szczęście tego się już chyba nigdzie oficjalnie nie podaje ;)
Moje chłopaki maja zielone oczka po mnie :)
Hmm ciężko stwierdzić. To też chyba zależy od światła.
Moja córka ma kolor oczu po mężu czyli niebiesko szare. Ja mam piwne.
Póki co możemy tylko zgadywać:).. Ostateczny kolor oczu wychodzi około 3, a nawet 4 roku życia. Do tego czasu może się jeszcze zmieniać. Na zdjęciach wygląda bardziej na brązowy:). Generalnie, statystycznie macie 50% szans na oczy brązowe, 37,5% na zielone i 12,5% na niebieskie:)
Ja mam niebieskie, a mąż brązowe. Starszej córce stale się zmieniały, "kłóciliśmy" się po kim będzie miala kolor, a ostatecznie ma oczy heterochromatyczne, dwukolorowe;)))
Młodsza ma dopiero 3 miesiące i oczy nadal granatowe;). Też jestem ciekawa jakie bedzie miała później;).
Na moje oko wydaje się że zielone ale poprostu poczekaj cierpliwie na początku dziecko chyba zawsze ma inny kolor oczu tak mi się wydaje i w trakcie zmieniają się na docelowe ja osobiście mam zielone a maluchy niebieskie po tacie
Kolor oczu się zmienia tak samo jak zmienia się krew i kolor włosów. U noworodka nic nie jest przesadzone wszystko może się zmienić
Wg mnie zielony
A czy któraś z Was spotkała się z taką sytuacją zeby kolor zielony mógł zmienić się na bardziej brązowy? Czy jeżeli oczy zmieniają się na kolor brązowy to przechodzą przez różne kolory? Jak wyglada zmiana koloru oczu z szarych do brązowych?
moim zdaniem zielone
Monia, u każdego zmienia się inaczej.. Moja córka raz miala niebieskie, raz brazowe, później znów niebieskie. Czasami zależało od padania światła.. Chyba musisz cierpliwie poczekac;).
Kolor oczu, włosów i skóry to wiedziałam od dawna, ale wielkim zaskoczeniem było dla mnie jak w szpitalu zapisali mi grupę krwi Córki i powiedzieli, że i tak nie mam się tym za bardzo sugerować tylko zrobić jak podrośnie, bo grupa krwi też się może zmienić. To był dla mnie szok;).
Moje dzieci po urodzeniu też miały takie że ciężko było określić . Córka jak się urodziła to wręcz czarne . Później koło roczku była istną niebieskooką laleczką a teraz bardziej takie zielonkawe . Syn ma ciemne, takie szare i też nie potrafię dokładnie określić . W tak jak niżej piszą . To się zmienia
To , że zmienia się grupa krwi aż byłam w szoku. Poczytałam w książkach , zapytałam kuzyna (jest lekarzem) , mój brat studiuje biologię. I mówią , że zmiana grupy krwi jest cechą niezmienną. Tłumaczyli coś , ale w sposób medyczny i nie potrafię tego powtórzyć. Naprawdę jestem w szoku. Bo nawet sobie myślę , że jak miałaby się zmienić. To tak jak nasz kod DNA , też się nigdy nie zmieni.
Grupa krwi może (ale nie musi) zmienić się wyłącznie po przeszczepie szpiku.
Mój pierwszy synek miał długo takie nijakie trochę niebieskie trochę zielone ja mam zielone mój mąż ma czarne. Synek miał długo niebieskie do chyba roku a teraz ma juz 10lat i ma zielone ale ciemniejszy zielony niż ja;) a drugi synek lat 5 ma piwne ;) bardziej pod brąz.
To ja tez nie byłam świadoma 😳
Liana a ja właśnie o tym wiedzialam bo u nas w szpitalu nie zapisali w ksiazeczce grupy krwi i właśnie pozniej pytalam poloznej na wizycie ona mnie uswiadomila ze tak do 2 nawet 3 lat nie jest to zbyt wiarygodne bo moze sie zmieniac dlatego nie wpisuja najlepiej zrobic dziecku na wlasna reke grupe jak skonczy tak 3 lata
Grupy krwi nigdy nie sprawdzają w szpitalu (chyba , że dochodzi do tragedii , dziecko wymaga operacji itp. to wtedy trzeba to sprawdzić). Grupę krwi dziecka sprawdzają rodzice wtedy kiedy chcą lub potrzebują.
Dzisiaj nie mogłam wytrzymać , córka miała teleporade ze względu na ZUM. Od razu zapytałam o zmienę grupy krwi i lekarka powiedziała , że absolutnie nie możne się ona zmienić. Rodzimy się z konkretną grupą krwi i z nią umieramy. Chyba , że dochodzi do przeszczepu szpiku to jest taka możliwość. Także ja bym nie sugerowała takiej tezy, warto porozmawiać o tym z lekarzem. Można nawet zadzwonić na oddział hematologii i wszystko wyjaśnione. Szkoda , że pracownice służby zdrowia wprowadzają w błąd.
Moje dziecko miało chyba już wszystkie kolory oczu.
grupe krwi sprawdzają w szpitalu
. Moje dziecko ma wpisane w książeczkę zdrowia.
Moja nie miała sprawdzanej grupy krwi w szpitalu.
A oczka najpierw miała niebieskie, potem zrobiły się jej takie nie wiadomo jakie, potem były bardziej zielone potem znowu ten kolor był taki nie wiadomo jaki a teraz mam wrażenie że będą brązowe.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.