Kora dębu posiada wiele właściwości, które polecane są szczególnie po porodzie. Podczas porodu duży odsetek kobiet ma wykonywane nacięcia krocza, albo odnosi obrażenia jak spękania czy otarcia. W czasie ciąży jak i po porodzie wiele kobiet zmaga się także z hemoroidami. Dzięki stosowaniu kory dębu można szybko wyleczyć się z tych i wielu innych dolegliwości, dlatego chciałabym przypomnieć sposoby jej zastosowania.
Ciekawa porada, ale nie odważę się na samodzielne dawkowanie naparów z kory dębu (i nie tylko) w dolegliwościach ze zdrowiem. W kwestii urody już tak ![]()
Dużo ciekawych informacji. Dotychczas stosowałam korę dębu tylko w płynach do higieny intymnej. Ale w gotowym produkcie Zwykle nie robię kosmetycznych hand-made, bo… mi nie wychodzą i robię przy ty straszny bałagan ![]()
Ciekawy artykuł. Warto wiedzieć na przyszłość, do czego można wykorzystać korę dębu. Natknęłam się parę razy na kosmetyki z nią, głównie do higieny intymnej.
U mojej córki kora debu sprawdziła się przy ZUM. Korę dębu zalewaliśmy wrzątkiem. Odcedzaliśmy i taki wywar był wlewany do wanny. Następnie rozcieńczany wodą , dolana do kąpieli. Trzeba odczekać około 15 minut i w tym czasie dziecku przebywa właśnie w takim naparze. Na koniec należy umyć dziecko samą wodą.
Kiedyś gdzieś o tym właśnie czytałam ! Super artykuł