Kosmetyczka w ciąży – Tak czy nie?

Cześć Mamy! 😊

Mam pytanie do Was, bo zastanawiam się nad wizytą u kosmetyczki w czasie ciąży. Wiem, że wiele zabiegów kosmetycznych jest bezpiecznych, ale niektóre mogą budzić wątpliwości, zwłaszcza jeśli chodzi o pielęgnację skóry, zabiegi relaksacyjne czy wszelkie techniki, które mogą wpłynąć na naszą wrażliwość w tym szczególnym okresie.

Co o tym myślicie?

• Jakie zabiegi u kosmetyczki są w ciąży bezpieczne, a które lepiej omijać?
  • Czy korzystałyście z usług kosmetyczki w czasie ciąży? Jakie zabiegi robiłyście, a które odradzacie?
  • Czy zauważyłyście jakieś zmiany w skórze w trakcie ciąży, które skłoniłyby Was do zmiany dotychczasowej pielęgnacji?

Jestem ciekawa Waszych doświadczeń i opinii – wiem, że każda z nas ma inne potrzeby i podejście do dbania o siebie w tym wyjątkowym czasie. Podzielcie się swoimi wskazówkami, chętnie skorzystam! 💖

Dzięki za każdą radę!

Delikatne zabiegi nawilżające jak najbardziej można robić. Piling kawitacyjny, mikrodermabrazja jest nie wskazana w ciąży 

Najlepiej zapytać kosmetyczki 

Gdyby bardzo zalezaloby mi na wizycie u kosmetyczki w trakcie ciazy to skonsultowałabym z kosmetyczką zabiegi które chciałabym wykonać. Sama odpuściłam sobie wizyty u kosmetyczki w trakcie ciąży.

W czasie ciąży korzystałam z delikatnych zabiegów pielęgnacyjnych, takich jak oczyszczanie twarzy, maseczki nawilżające czy masaż twarzy. Unikałam zabiegów z retinolem, kwasami czy mocnymi peelingami chemicznymi, bo mogą być niezalecane. Zauważyłam, że skóra stała się bardziej wrażliwa, więc postawiłam na łagodną, naturalną pielęgnację. Jeśli masz wątpliwości, najlepiej skonsultuj się z kosmetyczką  większość z nich wie, które zabiegi są bezpieczne dla przyszłych mam ☺️

Ja  odpuściłam zabiegi kosmetyczne przy pierwszej ciąży. Moja skóra w pierwszym trymestrze była nieco problematyczna, raczej tłusta ale to wszystko było związane z pracą hormonów. Kolejne dwa trymestry były dla mniej zdecydowanie bardziej łaskawe. Skóra była cudownie odżywiona, gładka. Wszystkie problemy same zniknęły. 

Ja robiłam hybrydy, hennę brwi :) 

Włosy też obcinałam:)

Wiadomo żadnych kwasów, retinolównie wolno ,czy laminacji brwi czy rzęs. 

Robiłam hybryde i depilację woskiem do 5miesiaca. Później świadomie zrezygnowalam z hybryd

Totalnie tak 

Ja akurat jak jeszcze nie wiedziałam o ciazy to postanowiłam zrobić sobie przerwę od żeli... I dopiero rok po porodzie wróciłam do nich. Chodziłam na manicure zwykły I na hennę brwi. 

Co do zabiegów- ja po prostu porozmawiałabym  z kosmetyczka. Ona wszytko wyjaśni na pewno:)  

Niestety ja mam po ciazy po lewej stronie pod okiem spore przebarwienie/rozjaśnienie.  I tak trochę zbladło. Ale jest. 

Mi się poprawiła płytka paznokcia po tej przerwie od hybryd i właściwie nie czuje potrzeby aby wrócić do hybryd

Ja uwielbiam mieć zrobione paznokcie , już jakos nie wyobrażam sobie nie mieć 

Ja nawet o tym nie myślałam bo w sumie nigdy nie byłam u kosmetyczki;) nie ma się czym chwalić bo wstyd ;) ale nie byłam a mam już 35lat;) nie mam nawet czasu , czasem jak wyjdę do lekarza to spieszy mi się do domu i do córki bo karmię piersią to za długo nie mogę być bo zaraz córka będzie chciała cycka i muszę być ale myślę że nie ma przeciwwskazań do korzystania z kosmetyczli będąc w ciąży. Ale laserowo to w sumie nie wiem ale wiadomo zawsze warto zapytać się swojego ginekologa .

Ewa jestem tylko troszeczkę młodsza od ciebie a u kosmetyczki byłam raz hahahah. Co do zabiegów u kosmetyczki to nie ma większych przeciwwskazań a kosmetyczna napewno powie ci co możesz a co nie 

Dokładnie Karoliga, mi powiedziała, że na zabiegi typu laser już zdecydowanie nie

Jeśli masz wątpliwości to skonsultuj się ze swoim ginekologiem prowadzącym ciążę. To rozwieje Twoje wątpliwości.

Ja osobiście korzystałam z takich podstawowych zabiegów - manicure, pedicure, regulacja brwi. 

Samo wyjście do salonu było i jest nadal dla mnie odpoczynkiem i wiem, że dla wielu kobiet też! 

Dlatego korzystaj na zdrowie. 

TWOJA PSYCHIKA TEZ JEST WAZNA! BARDZO WAZNA! ❤️

Oj tak - jeśli Ktoś lubj to warto wyjść choćby na sama hennę i regulacje brwi.  Dla mnie te wyjścia na manicure czy brwi po połogu już były mega odpoczynkiem.  W ciazy też była to super odskocznia :) 

Odpoczynek psychiczny jest bardzo ważny, więc jeżeli wyjście do kosmetyczki sprawia Ci przyjemność to korzystaj z tego wybierając podstawowe i delikatne opcje zabiegów. Pamiętaj że szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko. 

Ja robiłam sporo zabiegów jeszcze jak nie wiedziałam że jestem w ciąży. Na szczęście wszystko było i jest ok. 

Sporo zabiegów można stosować w ciazy ale są one delikatne I według mnie szkoda kasy. Jeżeli potrzebny jest relaks to może lepiej fryzjer lub masaz. Tylko przed umówieniem masazu trzeba uprzedzić że jest się w ciazy. Mi wiele salonów odmawiało nawet masażu twarzy kobido. 

Ja w ciąży robiłam hennę brwi czy manicure ale żadnych większych zabiegów ;) takie drobne „zabiegi„ raczej nie wplywaja negatywnie na ciążę;) za to wpływają na lepsze samopoczucie kobiecie ;)