już wiem, że niektóre z Was też walczą tak jak ja, czyli piersią w butelce. Zastanawiam się po ile mleka potraficie odciągnąć z jednej piersi na raz? Jak często odciągacie mleko, jak długo? Ja karmię butelką około 30 minut, odciągam 30 minut, a czasem 50. Do tego dochodzi mycie i sterylizowanie butelek. Czasem wydaje mi się, że nic innego nie robię jak tylko karmię i przygotowuję się do kolejnego karmienia, a w międzyczasie przewijam bobasa. Jak to wygląda u Was?
KPI już 6 miesięcy! Niestety tak to wygląda u mam KPi:)ja od początku miałam sporo mleka, ale walczyłam o jeszcze więcej! Kawa inka z mlekiem, piwo karmi, woda i pozytywne myślenie zdziałały wiele! Mój synek pięknie przybiera(nawet za dużo)na KPI. Ja w sumie ciągle odciągam. Za każdym razem jak synek je, ja wtedy odciągam, no i jak się bawi, czy śpi to też:)jak jeżdżę do rodziców to też wiecznie z laktatorem siedzę:)No i w nocy też wstaję często-wcześniej co 3 godz, teraz tak co 4 godz:)
Polecam mój sposób dziecko w bujaczek jedną ręką trzymasz mu butelkę i je, a laktator zakładasz pod stanik i samo się trzyma i ściągasz,a druga ręka wolna i może pisać na forum:)
KPI to wielkie wyzwanie, ale warto je podjąć:)powodzenia. w razie pytań służę radą-ja już nie rozstaje się z laktatorem 6 miesięcy:)a wiesz co teraz robię???oczywiście ściągam mleko:)
Szalone . A dlaczego tak robicie jesli moge wiedziec ? Prpblemy z sutkami ? Dziecko nie chce z piersi pic czy nadmiar mleka ? Nie wiem czy bym sie tego podjela. Karmilam piersia 8 miesiecy i ani razu nie uzywalam zadnego laktatora a dla mnie karmienie piersia bylo glownie bliskoscia z dzieckiem. Kiedy przestalam dostawalo i dostaje nadal mm. I jedyne czego mi brakuje to tej bliskosci. Gdybym miala sie meczyc i siedziec ciegle z laktatorem to chyba bym wolała mm . Niby mleko matki najlepsze ale ja nie narzekam na mm i corecczka nie choruje miala moze dwa razy katarek od urodzenia a ma juz roczek. Zrezzta wcina juz wszystko wiec dostaje niezbedne witaminy itd .
Tak szalone my. Mnie zmusiła sytuacja. Synek jadł z piersi 2 tyg, ale z problemami- wklęsłe brodawki, nie mógł złapać, denerwował się. Wg położnej za mało przybrał i wtedy zaczęło się budzenie go na jedzenie takie mieliśmy zalecenia. W końcu poradziła podać z butelki swoje mleko i już wtedy odrzucił pierś całkowicie!Więc zostało albo mm, albo laktator. Mleka miałam mnóstwo, więc podjęłam się KPI. Nakładki też nie pomogły, próbowałyśmy z położną wsyzstkiego-różne pozycje itp-nie dał się namówić synek na pierś już!!!
Ja łączę Pierś w butelce z naturalna piersia, ale chyba zostaniemy na KPI - po pierwsze mam więcej wprawy. Po drugie, już się przystosowała i tez widzę poniekąd trochę wygody w tym systemie. Na karmienie budziłam prawie od samego początku, przy piersi dziecko ciagle spało wiec poszła butelka w ruch. Nie chce podać mm, dlatego walczę w ten sposób. Już właśnie w innym wątku pisałam o bliskości, próbujemy, ciumkamy, zobaczymy czy nam się uda. Ale na razie wyglada to tak, że jak w dzień próbuje być tylko na piersi to córa jest marudna, mało śpi, czegoś jej brakuje. Określonej porcji mleka z butli. Evli, karmisz butelką niezaburzającą odruchu ssania?
Karmię butlą z lovi i canpola.U nas nie ma szans już na pierś, byliśmy 2 razy u neurologopedy i wszystko z odruchem ssania itp jest dobrze, ale syn piersi nie chce…więc ja nie mam wyboru i muszę odciągać…
Ja karmię już ponad 7 miesięcy piersią. Na początku trochę odciagalam, kiedy chcialam gdzieś wyjść, bo synek potrafił jeść co godzinę. Mialam wtedy nawal mleka (około 2-3 mies po porodzie) i doslownie w 5 minut laktatorem ręcznym odciagalam 120 ml i wtefy mu to wystarczyło. Teraz nie wiem jak jest, bo przy rozszerzaniu diety młody dłużej wytrzyma bez piersi.
A z Was dziewczyny jestem dumna! Dobrze robicie! Walczcie o laktacje i karmcie jak najdłużej, nie ważne że z butelki, mleko matki jest najlepsze dla dziecka.
Miałam koleżankę, która rok tak karmiła, ze wzgledu na to że coreczka leżała miesiąc w szpitalu po porodzie i tak była karmiona sztucznie - nie z wyboru swojej mamy a lekarzy i położnych… Ale wywalczyły i rok sie karmily
Dla mnie laktator był zbawieniem, ale tylko na samym początku karmienia - rozbujał laktację. Kupiliśmy nawet sterylizator, żeby było bardziej higienicznie. Mleko odciągałam na spacery, czy wyjazdy, ale w pewnej chwili okazało się, że Mała nie chce ode mnie jeść z butelki. Mąż mógł Ją karmić, a ja nie - u mnie musi być pierś i koniec, więc na razie laktator sobie stoi i czeka na lepsze czasy
Myślę, że karmienie piersią jest naprawdę cudowne i mega ważne. Oczywiście, jeśli są problemy, czy konieczność, butelka też wchodzi w grę, ale właśnie z mlekiem Mamy, a nie modyfikowanym.
Takie jest moje zdanie, a każda z Nas i tak zrobi, jak będzie uważała
U nas od 3 doby syn jest na mm z różnych powodów ale rozwija się prawidłowo, nie choruje. Każda wybiera metodę karmienia taka jak jej najbardziej odpowiada. Przy kwestii butelek to miałam podobnie na początku jak jeszcze nie było regularności w jedzeniu, cały czas tylko karmienie, mycie i wyparzanie butelek, przewijanie.
Jednego tylko nie rozumiem. Z jednej strony odciągasz mleko żeby dziecko dostawało to co najlepsze a z drugiej sadzasz je do karmienia w leżaczku i jeszcze w tym samym czasie siedzisz z nosem w telefonie. U nas butelką ale karmienie zawsze jest w poczuciu bliskości, syn przytulony i patrzymy na siebie. Nigdy nie siedzę jednocześnie z telefonem w ręku ani nie oglądam telewizji. Sam moment karmienia jest szczególnie istotny dla rozwoju dziecka i więzi z rodzicem (ono teraz nie docenia jakie mleko mu podajesz ale widzi że w momencie jedzenia nie jest najważniejsze).
aniam, czy to do mnie?
Uważam, że bliskość jest najważniejsza i powiem Wam, że brakuje mi jej kiedy karmię butelką. Póki co walczymy obie, córka raz je z piersi, raz z butelki.
Evli, syn ma pół roku. Jak często je? Pytam o ilość bo moja córa też naraz zjada 120 ml, a jest wiele młodsza.
A ogólnie za granicą jako formę rozpedzania laktacji czy po cc czy ogilnie jak mama ma za mało mleka używa się syntetyczna oksytocyne w sprayu do nosa. trochę w szoku byłam jak ostatnio się o tym dowiedziałam bo w Polsce wycofano ze sprzedaży a za granicą można dostać bez problemu zupełnie jak kropelki Sab Simplex które w Niemczech kupują Polacy bo w Polsce ich niema.
evil były badania nad nią i to skuteczna metoda i bez skutków ubocznych. oprócz tego ma też inne zastosowanie taka oksytocyna za granicą pomaga w leczeniu autyzmu okazuje się że dzięki niej dziecko autystyczne umie wyrazić swoje potrzeby już po paru użyciach i generalnie zaczyna wykazywać poprawę w relacjach społecznych i zachowanie bardziej przypomina normalne. dzieci z autyzmem mają mały poziom tego hormonu który odpowiada wlansie też pośrednio za relacje społeczne i wyrażanie potrzeb jest to hormon przyjemności jak i wierności
Ja tak karmiłam przez ok. 4 miesiące - najpierw córka dostawała pierś (na początku ok 50 minut, później “tylko” 15), następnie dostawała moje odciągnięte mleko w butelce (5-10 minut), a potem ja siedziałam z laktatorem ok. 30 min. Karminie nie rzadziej niż raz na 3 godziny. Na raz odciągałam, w zależności od pory dnia od 40 do 120 ml łącznie z obu piersi (w jednej było mleka istotnie więcej, najwięcej odciągałam nad ranem, najmniej wieczorem).
Sytuacja była wymuszona niską wagą urodzeniową, słabymi przyrostami masy i niechęcią do ssania piersi. Po jakimś czasie - po chwilowym sukcesie i zejściu “tylko” do trzech-czterech butelek dziennie córka przy każdej próbie przystawienia do piersi dostawała szału. Nie pomogły wizyty w poradni laktacyjnej, więc się poddałam.
Obecnie córka je mm i raz-dwa razy dziennie dostaje pierś. Dziecko wreszcie jest zadowolone, a mama przestała przypominać zombi (choć nie ukrywam, że podczas odciągania nadrobiłam trochę czytelniczych zaległości).
Dla mnie jedna pobudka w nocy to dwie godziny jeśli wszystko jest w porządku. Ja ściągam raz 150 z jednej, a raz 40. Trochę martwią mnie te skoki, ale już wspominałam, że nie odciagam regularnie. Lady, dlaczego przeszłaś na mm?
Lady Pinka ważne że próbowałaś, walczyłaś o laktację, a że się nie udało, to trudno, nie masz sobie czego wyrzuca.
Podziwiam mamy, które tak karmią bo to spory wysiłek, ale na pewno opłacalny. Znam dwie mamy które ta karmiły nawet do roku.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.