Krótka szyjka macicy w ciąży

Z krótką szyjką macicy w ciąży ma problem niejedna kobieta. Czasem jest to związane z budową anatomiczną i kobieta od samego początku ma krótką szyjkę macicy, a czasem pod wpływem dojrzewającego płodu dochodzi do nadmiernego skrócenia się szyjki.

Moja szyjka przez całą ciążę miała 4,5-4 cm. I potem postępu porodu nei było, bo nie chciała się skracać. Także ja osobiście uważam, ze jednak długość szyjki może mieć znaczenie :slight_smile:

Ja już od pierwszego USG wiedziałam, że będę musiała bardzo uważać

ja mam teraz 2,5 cm…lekarz mowi ze jak bede grzeczna to bedzie dobrze

ja nie miałam tego problemu

moniczka, spokojnie, na pewno będzie dobrze - tylko musisz się oszczędzać!!

u mnie też się skracała trzeba sie wtedy oszczędzać

mnie tez sie skracała szyjka w ciazy :frowning:

oszczędzanie się w ciąży to podstawa

trzeba by bylo wytlumaczyc to mojej tesciowej i mezowi ze w ciazy nie mozna sie przemeczac

marysiaz zawsze ktoś mądrzejszy się znajdzie, każda ciąża jest inna i każdy inaczej ja przechodzi

każda kobieta w ciąży czuje się inaczej… jedne na początku mają dużo energii, a potem niestety muszą odpoczywać a drugie zupełnie odwrotnie

Bo teraz jest tak, że o ciążę się dba. Kiedyś to podchodzili jakoś tak na zimno do ciąży… Mi teściowa tez mówi, ze ona nie miała czasu na wylegiwanie, bo pracowała, jeździła autobusem a nie autem, nie miała zwolnienia i jeszcze dwójkę dzieci starszych do opieki…

Moja mama się czepiła “ze ciąża to nie choroba”, owszem ale lekarz powiedział mi, że kobiety teraz inaczej przechodzą niż kiedyś

A babcia mówi mi zawsze że jak ona była młoda to kobiety rodziły i szły w polu robić i powiem wasz że nie wiem jak one to robiły

ja już chodzę od 34tyg z szyjką 1cm i nikt tego nie nazywa patologią
jestem w 40tyg i nic się nie rusza!
kobiety chodzą z rozwarciem czasem do 41tyg ciąży

szczeze mówiac jak byśmy tez chodziły robić w bólu to troche mniej bysmy o nim myslały…

moja kolezanka lezala z tym na patologi a z nia jakies dziewczyny, na to samo kiedys nasze babcie mamy na to nie lezaly nie wiem czasy inne

skracająca się szyjka to często = pobyt w szpitalu

no niestety ale to nie oznacza porodu wystarczy uwazac na siebie