Większość z dziewczyn miała KTG robione dopiero przed porodem. U mnie w szkole rodzenia była możliwość przychodzenia po 32 tc i robienia go sobie, ale ja na razie nie skorzystałam, ale widziałam kilka razy jak przyszłe mamy przychodziły na badanie.
Uważam , że warto zrobić KTG W mojej szkole rodzenia była taka możliwość ale także lekarz prowadzący zachęcał do takiego badania Dzięki niemu wiemy również czy pojawiają się już skurcze Myślę, że młoda mama jest spokojniejsza gdy zrobi badanie i dowie się że wszystko jest ok Polecam zrobić to nie zaszkodzi Pozdrawiam
Jezeli nie ma spacjalnego zalecenia lekarza to badanie KTG po 32 tc to troche za wcześnie. Badanie takie najlepiej wykonywać pod koniec ciazy od 38 tygodnia. Ja mialam robione dopiero w dniu terminu porodu i następnie po kilku dniach po terminie. I oczywiscie w dzien przyjecia do szpitala az do samego porodu kilka razy (mialam poród indukowany)
Nie korzystałam z takiej możliwości, albo nie byłam świadoma tego, że można. Pierwsze KTG wykonywano mi dopiero w dniu porodu, gdy leżałam na sali porodowej. Ale z tego co zauważyłam będąc w szpitalu, ów badanie wykonywali wszystkim zaawansowanym ciężarnym kilka razy na dobę, również w nocy.
KTG można, ale nie trzeba wykonywać, jeśli wszystko jest w porządku. W moim przypadku KTG miałam wykonywane już od 30 tygodnia ciąży ze względu na to, że miała cukrzycę ciążową. Cukrzyca ciążowa wiąże się z szybszym starzeniem się łożyska, więc szczególnie trzeba kontrolować dzieciaczka Awaryjnie miałam tez wykonywane KTG kiedy podczas wizyty o mojej Pani ginekolog podczas USG wybadała zbyt szybkie tętno maluszka i zalecała zrobienie KTG w szpitalu. Całe szczęście wszystko było ok. Oprócz tego KTG wykonuje sie wtedy, kiedy odczuwamy skurcze LUB kiedy ich nie odczuwamy, czyli ciąża przenoszona.
A tak nawiasem, jeśli masz możliwość zrobienia KTG - idź Bicie serduszka własnego dziecka to coś cudownego
W szpitalu zwykle robią mniej więcej po 34 tc już myślę że wczensiej nie ma sensu mailam w 28 tc i to było bez sensu co chwile dzidziuś się “gubil”
Najlepiej ktg robić właśnie 38 tc 39 tc ale często się robi w dniu terminu ja tak miałam i po terminie oczywiście
KTG wykonywałam już pod koniec 8 miesiąca . Zapisana byłam do szkoły rodzenia więc miała je za darmo . Bo normalnie kosztuje około 30 zł z tego co pamiętam , chyba że zleci je lekarz wtedy jest za free
Już 2 tygodnie przed porodem mój ginekolog zalecił mi żebym chodziła na ktg. Chodziłam do szpitala w którym chciałam rodzić, więc fajnie, bo poznałam całą drogę formalną, potem oddział i same położne. Gdy następnym razem trafiłam na oddział było mi jakoś raźniej, że wiedziałam gdzie co jest. Większość moich znajomych już przed porodem regularnie chodziły na ktg.
A ja nadal czekam na badanie, bo mój lekarz teraz pod koniec ciąży nie za fajnie się zachowuje - nie odbiera (a sam kazał dzwonić) i nie odpisuj Nie to, że mam stres, że juz po terminie to jeszcze on mnie stresuje tym zachowaniem
Całą ciąże wszystko było ok, a teraz ta końcówka mnie dobiła. Dziś pisałam do niego o ktg, o ktorem rozmawialiśmy na ostatniej wizycie, no ale cisza Dobrze, że mam chociaż położną, bo już w ogóle byłabym sama sobie
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.