KTG w ciąży

O KTG większość z Nas pisała pod tym wątkiem - https://canpolbabies.com/pl/forum/?f=5&t=350

Większość z dziewczyn miała KTG robione dopiero przed porodem. U mnie w szkole rodzenia była możliwość przychodzenia po 32 tc i robienia go sobie, ale ja na razie nie skorzystałam, ale widziałam kilka razy jak przyszłe mamy przychodziły na badanie.

Cześć dziewczyny, czy któraś z Was korzystała z możliwości zrobienia KTG przed planowaną data porodu?

Uważam , że warto zrobić KTG W mojej szkole rodzenia była taka możliwość ale także lekarz prowadzący zachęcał do takiego badania Dzięki niemu wiemy również czy pojawiają się już skurcze Myślę, że młoda mama jest spokojniejsza gdy zrobi badanie i dowie się że wszystko jest ok Polecam zrobić to nie zaszkodzi Pozdrawiam

Ktg przeważnie się robi przy końcówce ciąży. U nas w szpitalu jeśli się nie urodzi wczensiej to w 39 /40tc jest ktg :slight_smile: warto skorzystać.

Jezeli nie ma spacjalnego zalecenia lekarza to badanie KTG po 32 tc to troche za wcześnie. Badanie takie najlepiej wykonywać pod koniec ciazy od 38 tygodnia. Ja mialam robione dopiero w dniu terminu porodu i następnie po kilku dniach po terminie. I oczywiscie w dzien przyjecia do szpitala az do samego porodu kilka razy (mialam poród indukowany)

Tak jak napisała izapodg najlepiej pod koniec 38 tygodnia :slight_smile: ja urodziłam w 38 tygodniu i dopiero miałam ktg w dniu porodu:-)

Nie korzystałam z takiej możliwości, albo nie byłam świadoma tego, że można. Pierwsze KTG wykonywano mi dopiero w dniu porodu, gdy leżałam na sali porodowej. Ale z tego co zauważyłam będąc w szpitalu, ów badanie wykonywali wszystkim zaawansowanym ciężarnym kilka razy na dobę, również w nocy.

KTG można, ale nie trzeba wykonywać, jeśli wszystko jest w porządku. W moim przypadku KTG miałam wykonywane już od 30 tygodnia ciąży ze względu na to, że miała cukrzycę ciążową. Cukrzyca ciążowa wiąże się z szybszym starzeniem się łożyska, więc szczególnie trzeba kontrolować dzieciaczka :wink: Awaryjnie miałam tez wykonywane KTG kiedy podczas wizyty o mojej Pani ginekolog podczas USG wybadała zbyt szybkie tętno maluszka i zalecała zrobienie KTG w szpitalu. Całe szczęście wszystko było ok. Oprócz tego KTG wykonuje sie wtedy, kiedy odczuwamy skurcze LUB kiedy ich nie odczuwamy, czyli ciąża przenoszona.
A tak nawiasem, jeśli masz możliwość zrobienia KTG - idź :slight_smile: Bicie serduszka własnego dziecka to coś cudownego :slight_smile:

Ja dziś zaczęłam 39 tc i na jutro jestem umówiona z moi lekarzem na pierwsze KTG.

A od którego tygodnia można / powinnyśmy wybrać się na KTG?

W szpitalu zwykle robią mniej więcej po 34 tc już myślę że wczensiej nie ma sensu mailam w 28 tc i to było bez sensu co chwile dzidziuś się “gubil” :slight_smile:
Najlepiej ktg robić właśnie 38 tc 39 tc ale często się robi w dniu terminu ja tak miałam i po terminie oczywiście :slight_smile:

Ja korzystałam na targach Mother&Baby i aktualnie zastanawiamy się z partnerem czy nie wytatuować sobie fragmentu tego zapisu :slight_smile:

Ktg robi się w dniu przyjęcia do porodu … Można oczywiście szybciej gdy dzieje się coś niepokojące, np gdy nie czuć ruchow dziecka

Pytam, bo moja znajoma od 29 tygodnia chodziła co dwa tygodnie, a nic się nie działo. Myslalam ze trzeba tak chodzic :slight_smile:

KTG wykonywałam już pod koniec 8 miesiąca . Zapisana byłam do szkoły rodzenia więc miała je za darmo . Bo normalnie kosztuje około 30 zł z tego co pamiętam , chyba że zleci je lekarz wtedy jest za free

Ja też chodziłam do szkoły rodzenia i KTG mam za darmo, a że ogólnie kosztuje 30 zł to nawet nie wiedziałam

Już 2 tygodnie przed porodem mój ginekolog zalecił mi żebym chodziła na ktg. Chodziłam do szpitala w którym chciałam rodzić, więc fajnie, bo poznałam całą drogę formalną, potem oddział i same położne. Gdy następnym razem trafiłam na oddział było mi jakoś raźniej, że wiedziałam gdzie co jest. Większość moich znajomych już przed porodem regularnie chodziły na ktg.

A ja nadal czekam na badanie, bo mój lekarz teraz pod koniec ciąży nie za fajnie się zachowuje - nie odbiera (a sam kazał dzwonić) i nie odpisuj :frowning: Nie to, że mam stres, że juz po terminie to jeszcze on mnie stresuje tym zachowaniem :frowning:

ewelka33 brak profesjonalizmu z jego strony, powinien odbierać telefon o każdej porze.

Całą ciąże wszystko było ok, a teraz ta końcówka mnie dobiła. Dziś pisałam do niego o ktg, o ktorem rozmawialiśmy na ostatniej wizycie, no ale cisza :frowning: Dobrze, że mam chociaż położną, bo już w ogóle byłabym sama sobie :frowning: