Kochane Mamy, czy występował u Waszych dzieci liszaj na skórze? Nasza 3-miesięczna córeczka ma niewielki liszaj na rączce. Pediatra zalecił by go nawilżać np. oliwką, kremem. A co Wy dokładnie stosowałyście? Co było pomocne?
Ja oprócz tego co pediatra zaleca, zdecydowałabym się dodatkowo na wizytę u dermatologa.Taki specjalista bardziej zna się na problemach skórnych i możliwe ,że zalecił by coś bardziej skutecznego niż zwykła oliwka czy krem.
Nam pediatra przepisał maść witaminową robiona w aptece, a w aptece Pani mi poleciła Eloderm, później jak byłam że sobą na wizycie u dermatologa to spytalam i powiedziała że ten eloderm jest bardzo dobry nawet dla dzieci i bez problemu mogę nim smarować jak coś takiego będzie jeszcze miała.
Jeśli jest to liszaj płaski, można łagodzić objawy domowymi sposobami. Liszaj pospolity u dziecka wymaga zastosowania odpowiedniej higieny. Ważnym elementem dbania o skórę jest jej odpowiednie nawilżanie. Dobrym sposobem jest kąpiel z dodatkiem nadmanganianu potasu. Aby zwalczyć liszaj u dziecka należy miejsca te zakrywać przed słońcem – najlepiej białą, bawełnianą odzieżą. Dobrze podziała nakładanie łagodzącego żelu z aloesu i delikatne płukanie zmian naparami ziołowymi, np. rumiankowym. Jeśli o zioła chodzi, dobrze podziała przyłożenie jałowej gazy namoczonej w naparze z nagietka. Liszaj u dziecka zniknie szybciej, gdy będziemy stosować okłady z płatków owsianych, naparu z malwy i siemienia lnianego. Oczywiście należy pamiętać również o stosowaniu maści leczniczych przepisanych przez lekarza. Najczęściej są to środki z kortykosteroidami. Leczenie jest głównie objawowe i nie usuwa pierwotnej przyczyny choroby.
U nas występują suche, szorstkie miejsca ale zmagamy sie z AZS. Pomaga maść z linomagu, okłady z lnu a w sytuacji, gdy jest tego dużo to kąpiel w krochmalu - nie trzeba robić samemu, można kupić w aptece gotowy proszek, który moim zdaniem jest lepszy. Nawilżam balsamem z emalientami firmy emotopic i do kąpieli tak samo używam emolientow, które intensywnie nawilżają.
Nie możnap pprzegrywać a upały wręcz nasilają.
Warto aby był dostęp powietrza i ubierać luźne, przewiewne ubrania.
W skrajnych sytuacjach niestety potrzebna jest robiona maść.
U mnie synek nie mial liszaja ma azs tez problem skorny i tez trzeba nawilzac ja synkowi smaruje skore kremem z eloderm lub dobry tez byl cethapil ale cenowo eloderm tanszy. A siostry corka jak dobrze panietam miala liszaj ale chyba posposlity i jakis antybiotyk miala i tyle i miala ok. 8mc a teraz ma dwa latka i jak sie opalila to tam gdzie miala ten liszaj a miala taka kreskr to teraz ma taka biala kreske dluga i siostra byla z tym u dermatologa i tylko poradzila unikac slonca i przepisala jakies zwykle kremy jak dla kazdej z nas…jakies rozjasniajacr i nawilzajace i tyle.
Mój synek miał suche policzki. Smarowałam je maścią witaminową z Linomag. Po pewnym czasie problem zniknął
Dziewczyny, bardzo pomocne okazało się masło natluszczajace z firmy Dermedic. Pięknie pachnie, bezpieczny skład dla dziecka od pierwszych chwil życia.
Mój synek miał na policzku liszaja i nam mogła zwykła maść z witaminą A i pomogło
Właśnie gdzieś czytałam bardzo pozytywne opinie o tym maśle z tej firmy.
Dobrze,że znaleźliście coś odpowiedniego.
Moja siostra dzisiaj byla z corka u kediatry bo strasznie obsypalo ja na buzi takie pryszczyki cos w stylu ospy tylko kolo nosa nawet w nosie i wyszly jakies strupy okazalo sie ze to liszaj ale nje pamietam jaki i doktorka przepisala clemastinum antybiotyk i jakas masc z dermedic.