Łojotokowe zapalenie skóry co robić

Czy  któraś z Was ma doświadczenie z łojotokowym zapaleniem skóry? Jak pielęgnować co robić ? Jakim kosmetyków u maluszka używać ? Na początku wysypało nam  buzię, później kark szyję, klatkę piersiową. A teraz ma to w główce. Pomóżcie co z tym robić

MIśkapyśka a nie dostałaś ostatnio maści od lekarza na to ? bo pewnie je na głowkę też można dać 

Pisałam Ci już w poprzednim wątku o wysypce, że też przez to przechodziliśmy i pisałam, że my używaliśmy płynu Tanno hermal, codzienne kąpiele i regularne smarowanie pomogło ale długo to trwało nim całkiem przeszło. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i nie używać żadnych balsamów czy tłustych kosmetyków 

to może wybierz się do apteki tam na pewno doradza co teraz jest nalepszego na ŁZS. Pewnie najlepsze będzie stosowanie jakiś kremów, zawierających substancje przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. A byłaś z tym u dermatologa? 

A może by tak spróbować zawalczyć z tym od środka? Mój mąż długo walczył z łuszczy co i lekarze zawsze przepisywali mu różne maści, od jakiegoś czasu ja kupuje mu suplementy i w tym roku łuszczyca nie wróciła a latem zawsze byłam najbardziej widoczna

ja bym się udała do dobrego pediatry lub dermatologa napewno więcej wiedza na ten temat 

Najlepiej udać się do pediatry prawdopodobnie przepisze ci coś a jak nie to da skierowanie do dermatologa myślę że jak problem jest aż tak rozległy najlepiej będzie działać nie tylko od wewnątrz ale i od zewnątrz :)

myśka najlepiej isc do pediatry zaleci coś dla malucha teraz jeszcze upały nie sprzyjają;(

u nas ze starsza mamy problem ze skóra na głowie poszłam do dermatologa jak było niewiele zmian na skórze i też nie dosyć ze specyfiki drogie to jeszcze sie rozlazło na całą głowe;( a wizyta za tydzień czekamy juz miesiac

Ja się trochę dziwię że na takim etapie jeszcze nie skonsultowalas  tego że z żadnym specjalistom No chyba że to jest diagnoza postawiona przez lekarza ale w takim razie to on powinien zalecić jakieś dobre maści leki dobrane odpowiednio do indywidualnego przypadku

Smaruj oliwka takie zmiany trzeba w miarę możliwości natłuszczać żeby szybko przeszło :) ale mimo to przeszlabym się do lekarza 

Najlepiej idź do lekarza 

Byłam u lekarza jak miał to na twarzy i to ładnie znika z twarzy, ale nadal jest na klatce piersiowej i karku i teraz jest na głowie. Właśnie od lekarza wiem że jest to łojotokowe zapalenie skóry. Bo wcześniej to położna mówiła że to jest trądzik albo skaza białkowa. Właśnie pediatra kazała smarować tanno hermal.

Terazmama ale czy to można smarować również głowę ? Skórę smaruje ale nie wiem czy głowę można bo będzie ciężko to zmyć.

Już od dłuższego czasu się z tym męczymy... Twarz już wygląda coraz lepiej ale za to głowa coraz gorzej.. nie wiem czy ja coś źle robię...

Kapie codziennie, tylko że głowę smaruje oliwką i wyczesuje te strupki może źle to robię?

A to co przepisał pediatra nie nadaje się do smarowania głowy?

MiskaPyska nam dermatolog zakazał stosować oliwke bo przy ŁZS takie kosmetyki jeszcze bardziej pogłębiają problem. My też stosowaliśmy na początku oliwkę na ciemieniuszke ale jak tylko dermatolog powiedział, że to zły pomysł to używaliśmy tylko Tanno hermal. 

My smarowaliśmy każdą zmianę tą substacją a głowa to była calutka biała od tego. Ja na noc tym smarowałam po kąpieli, czasem się brudziła pościel ale to szybko zasycha i nie ma problemu ze zmyciem tego. 

Trzeba przetrwać, my się męczyliśmy na pewno z tym kilka miesięcy tak do 3-4 miesiąca a potem całkowicie minęło. Lekarz mówi, że w okresie grzewczym znowu może nawracać więc zobaczymy 

TerazMamma nam tano hermal nie pomagal może miska warto kupić taką oliwkę jak na ciemieniuche na głowę ona podobno jest zdecydowanie łagodniejsza więc może by się sprawdziła i w tym przypadku nie wiem wiem że my mieliśmy z linomag

Tak jak pisze teraz mama raczej oliwki przy ŁZS nie są wskazane

już dziś nie używała  oliwki po kąpieli wyczesałam wszystko. 

TerazMama a czy u  Was były na główce włoski? u  nas ma i to ciemne więc boję się jakoś tym mleczkiem ją smarować 

Olaleksandra zależy nam kazali mocno natłuścić skórę żeby zeszła właśnie stara i jak pojawiała się nowa to już była ładna nie alergiczna ale nam ogólnie z czasem przeszło głównie kąpałam mała w takim lotion z apteki niebieskim był super wydajny i pomocny ale wiem że zalecają też atoderm 

Ja sie niestety nie wypowiem i nie pomogę bo nie mieliśmy takiego kłopotu ale tak czytam komentarze i wiedzę ze jednak co przypadek i co lekarz to inna praktyka jeden zaleca oliwke i natluszczac a inny wręcz przeciwnie czasem poprostu trzeba dziewczyny obserwować i trochę zdać sie na własny instynkt 

MyskaPyska u nas włosów było i nadal jest malutko dlatego lekarz mówił żeby smarować głowę całą mimo, że na ulotce jest ze włosów się nie powinno. Chyba musicie dopytać lekarza czy możecie na głowę to stosować skoro dziecko ma dużo włosów. 

Oliwke można użyć na parę minut przed kąpielą ale potem trzeba wyczesac i dokładnie zmyć żeby nie zostawiać jej na skórze bo jeszcze bardziej się problem powiększy. My raz po masażu nie wykapalismy dziecka i następnego dnia wszędzie gdzie była posmarowana oliwką miała masę krostek