Dwa tygodnie przed porodem, lekarz prowadzącymoją ciążę zdecydował o skierowaniu mnie do szpitala celem obserwacji. Zdziwiłam się, gdy na izbie przyjęć lekarz przeczytał ze skierowania: „Podejrzenie makrosomii płodu”. Gdy zapytałam go co to oznacza odpowiedział tylko, że „dziecko jest prawdopodobnie za duże” i skierował mnie na oddział.
Myslę, że synek nie urodził się aż taki duży. Ja sama ważyłam 4200
Ważne, ze wszystko dobrze się skończyło. Też nie wiedziałam, że ma to jakąs nazwę.
Moja bratowa urodziła 4500 i nie miała podejrzenia makrosomii, pewnie proporcje główki i brzuszka były ok ![]()
mnie pani doktor powiedziała, że gdyby na badaniu usg wyszła waga więcej niż 4500 to wtedy z marszy cc , ale że mój syneczek był duży od 6 miesiąca ledwie w siatce się mieścił, ale sę mieścił musiałam iść na porodówkę, jednak i tak urodził się przez cc i miał 4250 i niby 59 cm (ale w rozmiar 62 w żadne ubranko nie wchodził, najwidoczniej został źle zmierzony)
Bardzo ciekawe to co piszesz, moj synek tez jest duży w 28 tyg lekarz stwierdzil ze ma dużą stopę po tacie i może być ogólnie duzy , w środe badania i zobaczymy jaki “duży” malutki już jest, mam nadzieje ze wszelkie proporcje będą okej.
Viril mój tez miał dużą stópkę aaa i jeszcze długie nogi;) a teraz ma 4 miesiące i ledwie się mieści w rozmiar 80
poza wszelkie siatki wychodzi, wczoraj była u nas pani pediatra popatrzyła na niego na męża i powiedziała “noooo tata to Cię syn goni” i że nie mamy się czym przejmować, że kiedyś się unormuje on wolniej będzie rósł a reszta dzieci szybciej
Według mnie każe dziecko rośnie indywidulanie. Siatki to są tylko przyblizenia
o a u nas wszyscy drobni więc nasz okruszek miał 50cm 2990 wagi, a teraz ma 16 mcy a jego rozmiar to 80/86 jak go opisać? chudziutki a dłuuuuugi
ja się jakoś nie martwie tym czy za duży czy za mały, jest tak jak piszecie każde dziecko indywidualnie rośnie i nie można go wpisać w jakiś schemat. U mojej siostry np. rodzice są drobni a dzieci rodziły sie duże, no i teraz są chude, ale wysokie, a też były pulpecikami wcześniej
Kasiatkom - no to smieszny zbieg okoliczności hehe
, ciekawa jestem jaki bedzie jak już wyskoczy ![]()
u mnie wszystkie dzieci rodziły się przeciętnej wagi i teraz też nie sa jakieś otyłe czy wychudzone
synek był przeciętnej wagi
a mój synek miał aż 4200
a my dziś się dowiedzielismy że moj malutki wazy 2 kilo na 32 tydzień , duzo czy mało dziewczyny ? ![]()
Viril myślę, ze ok. Mój synek w 32 tyg miał 1800, urodził się w 38 3500.
andzia 4200 to nie takie aż
taka jest teraz średni więc są i większe noworodki ![]()
nie wiedziałam, że dzieci są teraz takie duże
ja znam przypadek gdzie dziecko urodziło się z wagą 5300 i to sn , ja mojego 4250 nie dałam rady urodzić
największy noworodek który się urodził ważył ponad 10 kg
no właśnie ciągle się słyszy o noworodkach z dużą masa ciała. Albo dla mnie 61 cm to spoooro. Czasem przeglądam w gazecie wyborczej zdjęcia ze szpitali maluszków. I sobie porownuje