Makrosomia płodu

Dwa tygodnie przed porodem, lekarz prowadzącymoją ciążę zdecydował o skierowaniu mnie do szpitala celem obserwacji. Zdziwiłam się, gdy na izbie przyjęć lekarz przeczytał ze skierowania: „Podejrzenie makrosomii płodu”. Gdy zapytałam go co to oznacza odpowiedział tylko, że „dziecko jest prawdopodobnie za duże” i skierował mnie na oddział.

Myslę, że synek nie urodził się aż taki duży. Ja sama ważyłam 4200 :slight_smile: Ważne, ze wszystko dobrze się skończyło. Też nie wiedziałam, że ma to jakąs nazwę.

Moja bratowa urodziła 4500 i nie miała podejrzenia makrosomii, pewnie proporcje główki i brzuszka były ok :slight_smile:

mnie pani doktor powiedziała, że gdyby na badaniu usg wyszła waga więcej niż 4500 to wtedy z marszy cc , ale że mój syneczek był duży od 6 miesiąca ledwie w siatce się mieścił, ale sę mieścił musiałam iść na porodówkę, jednak i tak urodził się przez cc i miał 4250 i niby 59 cm (ale w rozmiar 62 w żadne ubranko nie wchodził, najwidoczniej został źle zmierzony)

Bardzo ciekawe to co piszesz, moj synek tez jest duży w 28 tyg lekarz stwierdzil ze ma dużą stopę po tacie i może być ogólnie duzy , w środe badania i zobaczymy jaki “duży” malutki już jest, mam nadzieje ze wszelkie proporcje będą okej.

Viril mój tez miał dużą stópkę aaa i jeszcze długie nogi;) a teraz ma 4 miesiące i ledwie się mieści w rozmiar 80 :wink: poza wszelkie siatki wychodzi, wczoraj była u nas pani pediatra popatrzyła na niego na męża i powiedziała “noooo tata to Cię syn goni” i że nie mamy się czym przejmować, że kiedyś się unormuje on wolniej będzie rósł a reszta dzieci szybciej

Według mnie każe dziecko rośnie indywidulanie. Siatki to są tylko przyblizenia

o a u nas wszyscy drobni więc nasz okruszek miał 50cm 2990 wagi, a teraz ma 16 mcy a jego rozmiar to 80/86 jak go opisać? chudziutki a dłuuuuugi

ja się jakoś nie martwie tym czy za duży czy za mały, jest tak jak piszecie każde dziecko indywidualnie rośnie i nie można go wpisać w jakiś schemat. U mojej siostry np. rodzice są drobni a dzieci rodziły sie duże, no i teraz są chude, ale wysokie, a też były pulpecikami wcześniej

Kasiatkom - no to smieszny zbieg okoliczności hehe :slight_smile: , ciekawa jestem jaki bedzie jak już wyskoczy :stuck_out_tongue:

u mnie wszystkie dzieci rodziły się przeciętnej wagi i teraz też nie sa jakieś otyłe czy wychudzone

synek był przeciętnej wagi

a mój synek miał aż 4200

a my dziś się dowiedzielismy że moj malutki wazy 2 kilo na 32 tydzień , duzo czy mało dziewczyny ? :slight_smile:

Viril myślę, ze ok. Mój synek w 32 tyg miał 1800, urodził się w 38 3500.

andzia 4200 to nie takie aż :wink: taka jest teraz średni więc są i większe noworodki :wink:

nie wiedziałam, że dzieci są teraz takie duże

ja znam przypadek gdzie dziecko urodziło się z wagą 5300 i to sn , ja mojego 4250 nie dałam rady urodzić

największy noworodek który się urodził ważył ponad 10 kg

no właśnie ciągle się słyszy o noworodkach z dużą masa ciała. Albo dla mnie 61 cm to spoooro. Czasem przeglądam w gazecie wyborczej zdjęcia ze szpitali maluszków. I sobie porownuje