Malowanie i remont - jaką farbę wybrać

Niedługo będziemy musieli pomalować w domu kilka pomieszczeń po kuciu ścian. Na czas remontu wyjadę na kilka dni do rodziny z 5 miesięcznym synkiem. I stąd moje pytanie : czy wy robiłyście remont z takim maluszkiem ? Czy malowaliście jakiś pokój jak w domu już było niemowlę ?
No i najważniejsze : jaką farbę polecacie ? Celujemy w kolor „szary beż” i chat gpt polecał farby, które będą bezpieczne przy niemowlaku:
Dulux easy care, beckers designer color, beckers its simle.
Ale trochę nie ufam temu co chat napisał bo np do pokoju synka wybraliśmy beckers z lini designer color i przez 2 miesiące farba śmierdziała- wybraliśmy color cappuccino i w pokoju śmierdziało kawa :frowning:

Właśnie będziemy mieli malowanie i o miesiąc starsze dziecko.

A farbę będziemy mieli Dulux easy care

2 polubienia

A jak planujesz zrobić ? Wyjeżdżasz z dzieckiem na kilka dni ? Będziesz miała malowany tylko jeden pokój czy więcej pomieszczeń ? U nas niestety musimy pomalować przedpokój na dole i na górze, sypialnie w której śpimy z synkiem i jeszcze jeden pokój. Myślę że na czas malowania + 3 dni na wyschnięcie farby wyjazde z synkiem a później dla pewności będziemy spać w jego pokoju, bo jednak łóżeczko w sypialni jest zaraz przy ścianie

Ja jakbym szykowała się do malowania mieszkania to bym wyjechała na kilka dni bo wydaje mi się że nie ma farby która nie śmierdzi. No chyba, że coś się zmieniło odkąd robiłam parę lat temu remont.

1 polubienie

Tak tak to koniecznie wyjadę na czas remontu + 3 dni. Bo nawet jak farba nie śmierdzi to chemiczne opary są w powietrzu. No tylko właśnie fajnie by było wybrać farbę którą właśnie nie śmierdzi, bo ta co wybraliśmy do pokoju synka ciężko było wywietrzyć po długim czasie

My też niedługo będziemy malować i ja w tym czasie pojadę do rodziców

1 polubienie

Widzę że u Ciebie też fala remontowa :grinning:
Ja jak urodziłam i byłam w szpitalu to mąż na prędkości kończył malować łazienkę.
Jak mały miał zaledwie tydzień przyszła ekipa do montażu drzwi w pokojach… na szczęście na ten czas ewakuowaliśmy się do cioci która mieszka po sąsiedztwie. Teraz przed nami położenie na ścianie dekoracyjnych cegiełek.

Malowanie też by się przydało.
Farbę Ci polecę - ale muszę męża dopytać.
My kupujemy w takim sklepie, gdzie odcienie mieszają na miejscu.

Edit. Tikkurila - ta farba.
Można kupić ją w budowlanych sklepach w wiaderkach ale podejrzewam że nie będzie to ta sama jakość.

2 polubienia

Malowałam pół domu duluxem i dwa pokoje beckersem i go nie polecam. Odchodzi za taśmą pozatym słabo kryje. Nie wiem czy ja tak trafiłam ale ani w jednym ani w drugim pokoju nie podobało mi się. Za to Dulux jak dla mnie numer 1 nie śmierdzi bardzo i bardzo dobrze kryje. Po jednym dniu nie czuć już żadnego zapachu farby. Jeżeli wyjedziesz z dzieckiem to nie martwiła bym się gorzej gdybyś była w domu bo w tedy to wiadomo że jaka farba by nie była to ją trochę czuć

1 polubienie

Tylko jeden pokój. Nigdzie nie jadę bo nie mam jak :wink:

Przez lata uzywalismy Beckersa.
I teraz przy remoncie kuchni kupilismy i jestem rozczarowana. Mega slabe krycie. 3 warstwy i dalej prześwity. Może to kweria jasnego koloru. A może pozmieniali coś w skladzie.

Ja przy jednym pokoju też bym nie kombinowała z wyjazdami itd :slight_smile:
@Kalusia161 też kiedyś byliśmy zadowoleni z beckers a jak w wakacje malowaliśmy pokój synka to tragedia, też zwróciliśmy uwagę na gorsze krycie. Faktycznie musieli coś zmienić w składzie

1 polubienie

My też malowaliśmy farbą Tikurilla, wybieraliśmy sobie kolor z próbnika (gdzie było ich milion :joy:) i właśnie mieszali nam ten kolor na miejscu :blush:
Braliśmy z tą opcją zmywalną i jak na razie od 3 lat jesteśmy zadowoleni z jakości :blush:

Ale wtedy nie było Maluszka jesczcze, ale szczerze powiem, że nie pamiętam czy ta farba jakoś bardzo nam śmierdziała długo.:thinking:

2 polubienia

Ja akurat zdecydowałam się na duluxa tylko dlatego że mają te małe fajne próbniki żeby sobie pomalować ścianę niby magnat też ma ale nie jest on w taki łatwy sposób aplikowane jak dulux

1 polubienie

Dobre rozwiązanie że zabierasz maluszka. Tak samo bym zrobiła. Nawet jakbym sama córkami gdzieś wyjechać na kilka dni to bym wyjechała sama i byłby to w sumie relaks :smiling_face::smiling_face: jest tyle farb na rynku ze głowa mała i człowiek długo się zastanawia.
Polecam Ci brać zmywalne np magnat ceramic - my mamy i świetna sprawa , mamy Perłowy Dolomit :slight_smile: jedno malowanie spokojnie wystarcza. Ale np jak juz przemalowujesz ściany z ciemnego na jasny to czasem kilka warstw trzeba .
Mi tez np matowe szare sie nie podobaja a taki efekt gładkości i miękkości na ścianie muszw miec i magnat mi taki efekt dał :slight_smile:

Aaaa właśnie też zwracać trzeba uwagę na datę ważności puszki.

2 polubienia

My jak malowaliśmy mieszkanie parę lat temu to używaliśmy farby Śnieżki i wg mnie ta farba nie śmierdzi i my jesteśmy z niej zadowoleni.

Teraz w sprzedaży jest jakaś EKO która jest określana jako taka z niską emisją zapachowa.

Używaliśmy też farby Dekoral i też była ok

1 polubienie

Przedewszystkim kupcie sobie farbę zmywalną , bo w razie w zawsze umyjecie ściany . U nas prawie dwuletnia corka biega z kredkami i jak się zajmuję shnkiem to mi potrafi pomalować wszystko, sciany na bieżąco są rysowane kretkami i ciągle je szoruje. Ostatnio flamastrami babci pościel wymalowała, podstawiła sobie stołek i zciągneła z szafki flamastry starszej siostry

2 polubienia

Ojejj a taka piekna posciel :see_no_evil:

Na szczęście zaprałam odrazu i w pralkę, zanim babcia wróciła z pracy pościel na sznurku wisiała :rofl:

1 polubienie

:grin: wkomponowała wzór w motyw na pościeli :star_struck: mała zdolniacha

1 polubienie

Nie malowaliśmy jak maluch był w domu więc z tym nie pomogę.

Mój teściu zajmuje się wykończeniami i od razu nam odradzał beckersa. Polecam magnat. Mają wiele pięknych kolorów i na pewno znajdziesz jakiś szary bez :grinning: - może szlachetny kryształ albo piaskowy opal ? My mamy perłowy dolomit, ale on nie wpada w szary więc pewnie odpada - chociaż moim zdaniem jest przepiękny :grinning:

Najbardziej polecam iść do budowlanego, nakupować próbek po 5 zł i przetestować bo na próbniku w sklepie one też wyglądają trochę inaczej niż w domu na ścianie

1 polubienie