Maść majerankowa - domowy sposób na katar u malucha

Katar utrudnia ssanie piersi/butelki oraz sprawia, że dziecko źle sypia. Pamiętajmy również o tym, że zalegająca wydzielina może doprowadzić do zapalenia ucha środkowego bądź do stanów zapalnych krtani lub gardła. 

Nas katar dopadł już po 1 miesiącu życia… Pomagają nam inhalacje i odciaganie aspiratorem. Maść majerankowa również stosujemy chociaż na opakowaniu jest napisane, żeby nie stosować poniżej 1 roku życia. Wiem też że nie wszystkie olejki eteryczne zalecane są niemowlakom, także maść stosujemy ale tylko sporadycznie.

Ja również maść majerankowa stosuje i zachwalam juz od lat najczęściej właśnie przy maluszku jest obowiązkowym składnikiem mojej apteczki :slight_smile:

A wykorzystywała ja

A wykorzystywała ją któraś z Was podczas walki z kolkami? Bo ja usłyszałam o tym całkiem niedawno, a mój pierwszy syn był kolkowy i jestem ciekawa czy faktycznie przynosiła ulgę :slight_smile:

słyszałam o tym że ze względu na właściwości rozgrzewające rodzice masują brzuszek mascią i że pomaga ale osobiście nie stosowałam akurat

Ja stosuje masc salorhin inhalacja tylko że tą masc stosuje się od 6 miesiąca jak synek był mniejszy to stosowałam pod nosek masc majerankowa i inhalacje z soli fizjologicznej 

Czasami używamy właśnie maść majerankowa

Masc majerankowa u nas często pediatra zalecał 

PattMaz u nas pediatra nie zalecała ale stosuje zawsze u siebie i wiem jak działa.wiec i u córeczki ja stosowałam 

Widziałam że nie jest zalecana u kobiet w ciąży ta masc. Dlatego jsk ja miałam katar to robiłam sobie napary z majeranku w garnku i ręcznik na głowę i po 3 dniach już było dobrze, cały nos odetkany i można normalnie oddychać 

Anulka o takiej inhalacji tez mi mama mówiła ze jak bym miała zatkany nos to właśnie inhalacje z majeranikiem

Anulka masc majerankowa nie jest zalecana w ciąży??? Czy chodzi a i o inna? 

My stosujemy u małej maść z majerankiem jak ma katar 

Anulka nie wiem skąd masz taką wiadomość ale ja właśnie słyszała że w ciąży maść majerankowa jest bezpieczna 

Wyszukałam tak na szybko, że można stosować w ciąży. Może tez zależy jaka? Nigdy nie miałam do czynienia z maścią majerankową ale może są tez takie z jakimiś dodatkami czy innymi składnikami i te będą niezalecane. Ja o niej słyszałam ale nigdy nie stosowałam.

Napary sobie robiłam (tzw. parówki :D) nad garnkiem z solą, rumiankiem, miętą i co mi tam jeszcze wpadło do ręki. Czasem dodawałam kroplę amolu (nie zalecany w ciąży i podczas kp!), ale to potrafi tak w oczy szczypać...

U synka jak miał katar to tylko inhalacje z soli fizjologicznej robiliśmy. Raz mąż kupił takie plastry naklejane na piżamę ale to dość mocne było. Mnie to drażniło w nocy jak spał z nami.

A jakie mogą być skutki stosowania tej maści w ciąży ?

No właśnie ja byłam przekonana że można. 

Aneczka a skąd Ty masz masz takie przekonanie że jest bezpieczna? 

Mi Pani w aptece nie chciała np. Sprzedać 

Anulka a tłumaczyła dlaczego?

Ja nie wiem, wpisałam w internet i wyskoczyło, że można. Ale ja zawsze stosowanie jakichkolwiek leków/maści itd w ciąży i w czasie karmienia konsultuję z lekarzem. No i unikam jak mogę, bo zawsze byłam antylekowa.