Masujemy niemowlę

Od jakiego wieku można zacząć masować dziecko? Jakie korzyści przynosi maluchowi masaż? Poznaj i wypróbuj sprawdzone sposoby masażu niemowląt.

ja najczesciej masuje mojego malca po kapaniu

Ja panicznie bałam się masazu.Myslałam,że mogę przez nieuwagę wyrządzić krzywdę naszej małej kruszynce…Dlatego zapisałam się na lekcje organizowane przy szkole rodzenie, do której uczęszczałam będąc jeszcze w ciąży.Tam własnie specjalista pokazał mi jak należy masować dziecko.Polecam wszystkim przyszłym i obecnym mamom ten kurs.

My też masujemy Aleksa :slight_smile: kiedyś czytałam o masażu dziecka i od razu wypróbowałam na Aleksiku Masaż pleców i stopek jest najciekawszy dla mojego synka :slight_smile:

u nas ciężko z masażem bo mały jest zbyt ruchliwy

ja troche masowalam ale glownie brzuszek zwlaszcza jak sa problemy z jelitkami ale nasz syn nie ulezy w miejscu wiec niestety masaz odpada

ja coś pamiętam,że miałam masować moją małą na nóżkach od stóp do góry,bo to pomaga krwi płynąć pod gorę,ale może coś pomieszałam,bo to było trochę czasu wstecz

brzuszek też pamiętam masowałam, jak raz Aleks miał kolkę, ale pamiętam, że tylko raz ją mial, masaż brzuszka nam wtedy bardzo pomógł.

ja po kapieli masauje wcierajac balsam nawilzajacy…bo ma strasznie sucha skore

a ja nie wiem dlaczego Aleks strasznie nie lubi być oliwkowany. Po kąpieli to jak go oliwkuje to wyglądam jakbym sama z tej wody wyszła, skakam latam byle tylko dal się naoliwkować

moja bardzo lubi jak ją kąpie a potem masuje

u nas tez od początku był rytuał masowania i oliwkowania albo balsamowania i bardzo małemu to odpowiada uwielbiamy tak się bawić

ja jak teraz masuje jaska, to on caly czas sie smieje, bo nagle wszedzie ma laskotki

Monika tak myślisz że im większe dziecko tym trudniej? Bo ja już się zastanawialam czemu Aleks tak się przestawil przecież lubial oliwkowanie

Myślę, że im wcześniej się zacznie, tym szybciej dziecko się przyzwyczai do masaży i będzie je lubiło

moj zawsze masuje malej ramiona widac ze to lubi

Olaf uwielbia masowanie stópek. ma takie maleńkie…

moja mała uwielbia masaż stópek no i oczywiście laskotanie:)

ja wczoraj wieczorem masowalam malej stopki i brzuszek musialo jej sie o podobac bo pozniej moja reka brala zeby jeszcze jej masowac

Łaskotanie uwielbia chyba każde dziecko :slight_smile: a masaż to dobry sposób na nawiązanie więzi i dobrą zabawę