Szacuje się, że około 20% populacji ludzi jest nieświadomymi nosicielami meningokoków. Bakteria ta rzadko wywołuje chorobę, lecz jeśli już do tego dojdzie, wymaga natychmiastowej interwencji lekarza. Dowiedz się, jak rozpoznać infekcję meningokokową i jak jej zapobiec?
Wcześniej może i gdzieś słyszałam o meningokokowych infekciach ale nie zgłębiałam bardziej tego tematu. Teraz może będę bardziej wyczulona na infekcje dziecka i bardziej się im przypatrywać
Meninkokoki są bardzo niebezpieczne i lepiej się przed nimi chronić . Sprawe mam na świeżo bo u mojej siostrzenicy w przedszkolu jeden z chłopców miał meningokoki i siostrzenica dostała wysokiej gorączki i odrazu trafiła do szpitala na szczęście u niej zostały wykluczone , ale u chłopca wywołały zapalenie opon mózgowych ![]()
Zawsze bardzo się bałam , że dzieci zachorują na te paskudztwo. Póki co uchronili się , ale uważam , że każdy powinien mieć wiedzę o tej chorobie. Ważne jest szybkie wykrycie i leczenie. Wtedy dziecko ma szanse na wyleczenie a przecież konsekwencje tej choroby są okropne
Najlepsza jest profilaktyka, czyli szczepienie przeciwko meningokokom. Dostępne są szczepionki na Meningokoki typu B i C, najlepiej dopytać swojego pediatrę.