Dziewczyny, czy u Was w ciąży też pojawiła się tzw. mgła ciążowa, czyli słynne baby brain?
U mnie to wygląda tak, jakby mózg działał na trybie oszczędzania energii – zapominam prostych słów, wchodzę do pokoju i nie wiem po co, mylę daty, kilka razy sprawdzam to samo
Z tego co czytałam, to dość częste zjawisko. W ciąży hormony (zwłaszcza progesteron i estrogen) mocno się zmieniają, do tego dochodzi zmęczenie i gorszy sen. Organizm skupia się na rozwoju dziecka, a koncentracja i pamięć chwilowo mogą być słabsze. To nie znaczy, że „głupiejemy” – po prostu ciało pracuje na pełnych obrotach gdzie indziej
Też tak macie / miałyście? W którym trymestrze było najgorzej? I czy po porodzie faktycznie wraca jasność umysłu?
Co moge innego powiedziec jak tylko "witaj w klubie "
Zapominałam co chcialam zrobic , albo nie moglam sie wyslowic , w 3 trymestrze sie nasililo czasami zaczynalam cos mowic i w trakcie mowienia zapominalam o czym mówiłam
Pewnie nie pocieszy Cie fakt , ze po porodzie wcale nie jest lepiej czasem ide do gory po jakis przedmiot i siadam na schodach , bo zapomninam po co szlam jestem 6 miesiecy po porodzie .
Chyba większość z nas to dopada a dokładnie tak jak mówi @asiam1 niestety po porodzie wcale nie jest lepiej ja mam wręcz wrażenie, że w ciąży jeszcze bardziej jakoś to wszystko ogarniałam, a teraz to pewnie dodatkowo dochodzi zmęczenie więc to wszystko przybiera na sile także tę “jasność umysłu” od razu po porodzie, może nie być tak łatwo
No tal , zmeczenie i w ogole mnie jako pierworodki przerazila ilosc rzeczy do ogarniecia szczepienia, kontrole , badania . Mialam wrazenie , ze ciagle o czyms zapomnialam
Mi już przechodzi baby brain (4 miesiące po porodzie), ale czasami zdarza mi się schować np sól do lodówki w ciąży baby brain był straszny, brakowało mi słów, ciężko mi było pracować- głównie w pracy posługuje się językiem angielskim a w ciąży co chwilę zapominałam słówek. Raz przy cofaniu samochodem zapomniałam popatrzeć w tył i uderzyłam w samochód służbowy męża przy cofaniu. Zapomniałam że samochód stoi za mną najgorsze jeszcze było zmienianie słów, chciałam coś powiedzieć a mówiłam zupełnie co innego
Sama się zastanawiałam, czy założyć taki temat. Mnie w 3. trymestrze totalnie dopadło - generalnie to samo, brakuje mi słów, zapominam po co poszłam do pokoju. Ostatnio wsiadałam do windy na parterze, nacisnęłam 0 i stałam z kilkanaście sekund, zastanawiając się, czemu mnie nie jedzie na 4. piętro
Niestety po pierwszej ciąży mi to zostało przez trochę ponad 2 lata po porodzie… A potem nagle zorientowałam się, że ej, mój mózg znowu działa, mogę wypowiedzieć zdanie złożone i nie gubię po drodze wątku Więc jest nadzieja na powrót do normalności dziewczyny
Tak, dopadło mnie to zjawisko, ale było dla mnie dość łaskawe bo jak czytam niektóre historie innych kobiet to twierdzę, że u mnie była łagodna wersja tej przypadłości
U mnie baby brain naprawdę był odczuwalny. Byłam mocno rozkojarzona, odkładałam rzeczy i chwilę później nie pamiętałam gdzie, zdarzało się też znaleźć coś w zupełnie przypadkowym miejscu ( lodówka) Zapominałam słów w trakcie rozmowy i momentami czułam się jakby mój mózg działał na zwolnionych obrotach. Przez to, że długo byłam głównie w domu, kiedy zaczęłam znowu częściej wychodzić, było mi po prostu trudno wrócić do normalnego funkcjonowania. Na szczęście z czasem to się wyciszyło i teraz jest już dużo lepiej. A zaczęło się tak od około 2 trymestru
Tak samo pod koniec ciąży dopadł mnie też syndrom wicia gniazda i to tak konkretnie Nawet drobny kurz mnie drażnił, a myśl, że jakaś półka w środku nie jest ogarnięta, potrafiła mnie męczyć. Miałam ogromną potrzebę, żeby wszystko było perfekcyjnie przygotowane.
Z biegiem czasu zastanawiam się, skąd ja miałam na to siłę, skoro nie mogłam zbytnio się przemieszać, przez to że często miałam rwę kulszową.
ja pierwszym razem mialam ale słabo
tym razem na poczatku wogole i juz sie cieszylam ze będzie spoko po czym dostalam teraZ taką siłą tak się zapominam ze az ciężko uwierzyc jak bardzo
Godzine wcześniej odłozyłam telefon i normalnie wpisywałam pin blokady. Za godzine biore telefon i mgła! Nie pamietam hasła które wpisuje X razy dziennie….
Przez cały dzien wpisywałm hasł, zablokowalam przez te niepoprawne hasła telefon, pisalam do appla żeby odblokowali, wysyłałal potwierdzenie, że ja to ja…. Zmieniłam telefon na inny i wieczorem nagle mój mózg przypomniał sobie ten kod
Teraz mój syn zna kod, mąz i jeszcze zapisałam na kartce dla pewności
No i ja jej wierzę. Też jestem niecałe 3 lata po porodzie a czasem zapominam po co weszłam do łazienki
Co do autorki to chyba 90% kobiet to ma niestety i dobrze napisane że mózg działa w trybie oszczędzania i może faktycznie coś w tym jest bo energię zużywa na coś innego. Oj ile razy skarpetki wylądowały w sedesie zamiast w koszu na pranie to tylko ja wiem
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.