Miesiączka po porodzie cc kiedy powraca

Hej, jestem 7miesiecy po cc i nadal nie mam miesiączki. Po poprzednich porodach po 3 miesiącach wracała miesiączka, a teraz nic. Czy powinnam się martwić ? Karmię piersią, często mam uczucie że to chyba już i dostanę bo pobolewa mnie podbrzusze i jajniki, ale jednak nie, nie wiem czy powinnam iść do lekarza czy raczej to normalne

Ja po pierwszej ciąży , też cc miałam w 10 miesiącu po . A teraz 2 miesiące po i też cc i nadal nie mam

I nie martwiło cię że tak długo jej nie masz ? Czy to raczej normalne ?

Mam znajoma, która karmiła swojego synka 3,5 roku i przez cały ten czas nie miała miesiączki.
Myślę, że nie masz co się martwić, każda kobieta jest inna i u każdej dzieje się to inaczej. Ja chętnie bym się zamieniła, bo miesiączka wróciła mi bardzo szybko :sweat_smile:

Nie martw sie, miesiączka przy karmieniu może pojawić się nawet do roku, albo i dłużej. Nocne karmienia wpływają też na opóźnienie miesiączki.
Dla pewności żeby sprawdzić czy wszystko ok możesz pójść do ginekologa. Mi na wizycie kontolnej po połogu mówił żebym się nastawiła na miesiaczke niedługo, zwłaszcza jak mam mało pokarmu i nie ściągam go w nocy, ale miałam plamienia 2 dni i wszystkie typowe dla mnie objawy przepowiadające miesiaczke i od tego czasu cisza (ale jestem 9 tygodni po cc ).

Ja po pierwszej cc miałam chyba po 3 miesiącach, mimo karmienia piersią. Mnie też często pobolewa brzuch. Już martwiłam się, że dostanę jeszcze szybciej miesiączki. Na wizycie popologowej doktor stwierdziła że po prostu się jeszcze oczyszczam. Jeśli to Cię martwi to zawsze warto wybrać się do lekarza.

To jest indywidualna sprawa. Moja szwagierka dostała 10mc po porodzie, nic nie bolało, zero skurczy, zero objawów :wink:
Jeżeli Cię coś niepokoi to zawsze warto skonsultować z gin :wink: dla własnego spokoju

Ja mialam cc. .6 tygodniu karmilam mieszanie (kp, kpi i mm). Potem już tylko mm. Miesiaczka przyszla po 3.5 miesiaca jakoś.
Nie ma tutaj żadnej reguly.
A jeśli coś Cię bardzo niepokoi - warto umowić się do ginekologa.

Ja również jeszcze nie miesiączkuje - 10 msc po cc, karmię piersią. Od miesiąca pobolewa mnie brzuch i mam wrażenie, że zaraz znacznie się menstruacja, ale jak nie było tak nie ma. Ostatnio pojawił się śluz, taki jak w dniach płodnych, ale już zanikł, więc może ten mój cykl się reguluje. Rozmawiałam z panią doktor o pierwszej miesiączce jak byłam na wizycie po połogu, powiedziała mi, to co wiemy, że to kwestia indywidualna, ale zwykle jest podobnie jak po poprzednich porodach, więc u mnie w zasadzie ten czas mija- dam swojemu ciału czas do roku, później pójdę na kontrolę, chyba, że do tego czasu coś mnie będzie niepokoić :blush:

Mi sie pokazała po 9 msc , wydaje mi sie ze to sprawa indywidualna kazda kobieta jest inna :slight_smile: poczekaj jeszcze jesli sie nie pojawi pojdz do ginekologa :heart_eyes:

Ja po cc miesiączkę dostałam ok 8 miesiąca. Tak też karmiłam piersią.
Myślę, że nie masz czym się przejmować :blush: a jeśli nadal będzie Cie ten temat męczyć to skonsultuj się ze swoim ginekologiem :wink:

Podobno jak się karmi to później jest okres. Tym bardziej po cc

Nic tylko się cieszyć :grin::grin::grin:
U mnie najpierw w po 3 mcach obfite plamienia dwa dni za dwa tygodnie znów plamienie , po mcu od tego okres.

Po pierwszej ciąży zakończonej CC dostałem pierwszego okresu dokładnie po pół roku, karmiłam piersią. To bardzo indywidualna sprawa bo jedna kobieta może nie dostać okresu rok a druga mimo karmienia piersią może dostać zaraz po połogu.

Właśnie o to chodzi że wcześniej też karmiłam piersią i też miałam cc i po 3 miesiącach miesiączka wracała. Teraz też jestem po cc ubywa karmię piersią i tej miesiączki nie ma

Pamiętaj że każda ciążą jest inna i inaczej się po każdej zachowuje organizm nawet u jednej kobiety . Ja karmiłam do 3,5 miesiąca i teraz około 5 miesiąca po porodzie dostałam miesiączki , mama moja karmiła 2lata i nie miała ten czas miesiączki także myślę że nie ma się co martwić ale najlepiej iść do ginekologa dopytać

Nic tylko się cieszyć. Ja miałam odchody popologowe ponad 6 tygodni później tydzień przerwy i okres. Masakra miałam wrażenie że się wykrwawiam. Przy karmieniu piersią możesz nie mieć miesiączki. Jeżeli nie masz żadnych objawów niepokojących to nie ma się co martwić

Nie martw się kochana, wydaje mi się, że na ten moment nie ma powodu do paniki. To, że jesteś 7 miesięcy po cesarce i nadal nie masz miesiączki, przy jednoczesnym karmieniu piersią, jest bardzo częste i zazwyczaj całkowicie normalne. Karmienie piersią, zwłaszcza jeśli jest częste i także w nocy, podnosi poziom prolaktyny, a ten hormon potrafi skutecznie hamować owulację i opóźniać powrót miesiączki nawet na wiele miesięcy. To, że po poprzednich porodach okres wracał szybciej, nie oznacza, że teraz musi być tak samo i organizm po każdej ciąży może reagować inaczej. Pobolewanie podbrzusza i jajników również jest typowe i często oznacza, że organizm próbuje wrócić do cyklu, ale jeszcze mu się to nie udaje. Wiele kobiet ma i ja też miałam takie objawy przez jakiś czas, zanim miesiączka faktycznie się pojawiła. Do lekarza warto zgłosić się bez pośpiechu, jeśli minie około rok od porodu i nadal nie będzie miesiączki, jeśli po zakończeniu karmienia okres nie wróci w ciągu 2–3 miesięcy albo jeśli pojawią się silne bóle, nietypowe krwawienia, nieprzyjemne upławy lub inne niepokojące objawy. Jeśli czujesz się ogólnie dobrze, możesz spokojnie jeszcze poczekać, wszystko, co opisujesz, mieści się w granicach normy, ale jeśli będziesz spokojniejsza to możesz umówić się do lekarza.

To jest raczej bardzo indywidualna sprawa :slight_smile:
U jednej kobiety każda kolejna ciąża może przebiegać inaczej, tak samo jest i również z regeneracją organizmu po porodzie :slight_smile:
To że przez dwóch pierwszych ciążach powróciła Ci miesiączka po 3 msc, mimo cc i karmienia piersią nie oznaczna że teraz też tak musi byc.
Tym bardziej że na pewno pomiędzy porodami są lata różnicy? Sama też jesteś starsza, organizm może bardziej został “wyeksploatowany” przy tej ciąży i potrzebuje więcej czasu :wink:
Pewnie kontrole u ginekologa miałaś, ale jeżeli Cię coś niepokoi warto umówić się na konsultacje, zrobić podstawowe badania czy ocenić stan jajników :wink:

Ja jestem ponad 5 miesięcy po porodzie i też jeszcze nie powrócił mi okres :wink: karmię piersią i wiem, że to też wydłuża ten czas więc nie martwię się bo nie czuję żeby działo mi się coś złego, nie mam jakichś dolegliwości :blush:
Myślę że nie masz powodu do zmartwień, a jeśli Cię coś niepokoi to zawsze warto pójść na konsultację i badanie lekarskie :wink: