Miesiączka po porodzie cc kiedy powraca

Mi kiedyś lekarz ginekolog powiedziała, że nie robią wcześniej badań krwi aby dobrać odpowiednią antykoncepcję hormonalną. Jest to raczej metoda prób i błędów, a to co najbardziej interesuje lekarza to wyniki na krzepliwość, jak już zacznie się brać hormony.

Jak wszystko - działa na każdego inaczej i podobnie jest również z tyciem.

I o soku grejpfruta też słyszałam, że osłabia działanie, na pewno nie powinno się nim popijać tabletek hormonalnych.

1 polubienie

Ja tabletkami też nie mam zamiaru się truć. Wystarczy już mi tej chemii w żywności, ja do tego mam słaby żołądek :slightly_frowning_face: przy dłuższym czasie stosowania jskich kolwiek tabletek mam biegunkę i ból brzucha.

P.S. parę dni po napisaniu tego komentarza dostałam miesiączkę, zatem przyjmuję, że pojawiła się 10 msc po porodzie :blush:

2 polubienia

Najpewniejszy sposób a przy tym najzdrowszy dla kobiety to jednak wazektomia partnera. Tylko że to już opcja ostateczna, gdy nie chcemy mieć więcej dzieci, bo po wazektomii zostaje tylko ewentualnie ciąża z in-vitro. Tabletki hormonalne, plastry, wkładki mogą słabiej czy mocniej wpływać na zdrowie i potrafią być zawodne. Prezerwatywy też czasem powodują wpadki i nie dla każdego są wygodne. Tylko, że nie każdy facet jest gotowy się zdecydować na takie ostateczne rozwiązanie, nawet jeśli nie chce mieć więcej dzieci.

A co do miesiączki po porodzie, to póki karmi się piersią to może ona nie wrócić i jest to normalne :blush: chociaż nie u każdego działa :grin: u mnie dopiero po powrocie do pracy i w związku z tym dłuższymi przerwami między karmieniami wróciła miesiączka.

1 polubienie

Wazektomia nie zawsze jest nieodwracalna :sweat_smile:
@Kikip możliwe, że niektórzy robią metodą prób i błędów, tylko wtedy pacjentka z każdym skutkiem ubocznym musiałaby się do ginekologa na wizytę przejść :sweat_smile:

Ja słyszałam że rok musi minąć. Wszystko zależy od blizny. Mam znajomą, która po pół roku zaszła w ciążę bo oni chcieli mieć mała różnice wieku i nie przejmowała się niczym. I ciążę donosiła. Jak byłam u lekarza, to jedna pacjentka opowiadała że jej chcą robić CC w 30 któryś tygodniu bo jej się blizna rozchodzi a minęło kilka lat od ostatniej.
@Patrycjaw25 ja stosowałam kiedyś przez chwilę plastry antykoncepcyjne, je się przykleja raz na tydzień, i wtedy omija się ten żołądek. Ale ja dostałam strasznego uczulenia od nich i nie mogłam ich stosować.

Ja bym pewnie się bała że plastry są za słabe i nie zadziałają odpowiednio.

Z tabletkami też nie wiadomo, coś się źle, wypije i źle się wchłonie i też nie zadziała. Ta wkładka taka najpewniejszą się wydaje.

Moja tesciowa miała wkładkę i mówiła że pierwszego dnia było tak dziwnie , potem się przyzwyczaja do tego . Tak na serio nie mam pojęcia co lepsze :see_no_evil:

Właśnie ostatnio slyszalam, że Michał Wiśniewski wazektomie zrobił i w tv o tym opowiadał.

Ooo :slight_smile: Michała lubię, wywiady z nim na trzeźwo np jak lata wstecz wspomina.

No, ale co jak co, ale głos to ma niesamowity :slight_smile: ich troje i ich piosenki to lata mojego dzieciństwa :smiley:

Haha no ja się nie dziwię bo chłop na alimenty nie wyrabia :see_no_evil: ale co do koncertów to na każdego sylwestra go zapraszają. Ja pamiętam jak na szkolnych dyskotekach leciały ich piosenki zawsze :sweat_smile: