Migreny w ciąży

konsultowalas to z lekarzem rodzinnym ? jezeli nie , to zadzwon do przychodni. tam najszybceij znajdziesz termin

Jestem w 5 miesiącu ciąży i od dwóch tygodni męczą mnie bóle głowy, staram się nie brać tabletek ale jak nie wezmę to ten ból staje się bardzo silny (taki migrenowy-przed ciążą miałam aurę z migreną). Koniec końców muszę wziąć paracetamol. Tylko że ostatnio brałam go co 2 dni, a od poniedziałku codziennie. Zastanawiam się czy to nie zaszkodzi. Niby paracetamol jest bezpieczny ale na co dzień boję się go brać. Z drugiej strony ten ból jest tak silny że nie jestem w stanie funkcjonować, a wręcz mam wrażenie że głowa mi eksploduje.

Nie wiem co robić, ginekologa mam dopiero za 3 tygodnie.

Przesunąć wcześniej wizytę? Czy ginekolog mi w ogóle będzie w stanie pomóc? Czy iść do neurologa?

Ciężko temat. Zadzwoń do przychodni do swojego lekarza może coś zaradzi 

Ojjj miałam takie bóle głowy , leżałam i trzymałam się za głowę bo myślałam że oczy i głowa mi wybuchną . Pojechałam do ginekologa bo aż mnie mdliło z bólu . Powiedział że śmiało brać paracetamol i odpocząć 

Bierz paracetamol żeby sobie jakoś pomóc i staraj się dużo odpoczywać i nawadniać, ale dla pewności skonsultuj to z lekarzem.

Byłam dziś w przychodni u rodzinnego ale zbyt wiele to on mi nie pomógł. Powiedział że może dać skierowanie do neurologa z tym, że uczulił że w ciąży to mi neurolog nie pomoże bo nie da nic mocniejszego niż paracetamol. Też zalecił odpoczynek i picie wody. 

To prawda bo niestety w ciąży oprócz paracetamolu nic więcej nie można brać, ale oby on Ci wystarczał i przynosił ulgę 😉 

A co do wizyty u neurologa to ja bym poszła na twoim miejscu jeśli ból będzie się utrzymywał, zawsze warto zasięgnąć opinii specjalisty 

U neurologa można wykonać EEG, nie jest szkodliwe w ciąży. Badanie może wiele pokazać i znaleźć rozwiązanie. 
Ja często smaruję skronie amolem , mi akurat pomaga. 

To chyba jednak pójdę do tego neurologa bo przed ciążą też miałam takie problemy ale się zebrać nie mogłam żeby poszukać jakiegoś dobrego neurologa i się umówić, a teraz mam skierowanie i też szybki termin mi powinni znaleźć.

Całe szczęście właśnie że paracetamol przynosi ulgę bo przed ciążą to miałam tak że musiałam wziąć 3 tabletki i dopiero mi pomogło. 

generalnie w ciazy znajdziesz napewno szybszy termin :)

Ja polecam Amol albo olejek narcyzowy, nawet przy dużych migrenach pomaga choć na chwilę 

W tym nacieraniu amolem chyba faktycznie coś jest bo i moja mama i babcia też z tego korzystają. Także warto spróbować, może chociaż na chwilę Ci pomoże.

Najlepiej chyba pójść do neurologa, w ciąży powinni dać Ci jakiś szybszy termin. Chociaż pewnie będzie bał się dać coś więcej niż paracetamol i będzie kazał przeprowadzić diagnostykę po porodzie. 

Paula oby szybko ustalili ci termin do neurologa. Naprawdę warto do niego pójść. Mam nadzieję , że znajdzie rozwiązanie na twój problem. 
A amol jest fajny bo bezpieczny i skuteczny. Nie jestem pewna jak w ciąży , ale nie będąc w niej , piłam go też na problemy trawienne. Także super bo można stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Jedyny taki lek. 

Udało się dostać na przyszły tydzień także super ;)

Niestety na Internecie czytałam że Amol w ciąży nie bardzo ale jescze dopytam gin

Daj znać co powie neurolog 😉

A jeśli chodzi a Amol to do picia na pewno w ciąży się nie nadaje bo jest na alkoholu robiony, ale może chociaż do nacierania ginekolog Ci pozwoli. 

Na bazie alkoholu ale bez przesady przecież nie pijemy butelki tylko kilka kropli a jak jeszcze weźmiemy do gorącej herbaty to zanim się napijemy alkohol wyparuje. Do nacierania też super ale ja jednak na bóle głowy czy zatok polecam olejek narcyzowy jest bardziej rozgrzewający a zarazem chłodzący mnie bardzo pomaga a koszt buteleczki to ok 3-4 zł

Miałam w ciąży ten sam problem, z tym że paracetamol nie pomagał, brałam dwie tabletki. Ratowałam się naprzemiennie ciepłym i zimnym okładem na czoło, trochę łagodziło ból, chociaż na chwilę. Dodatkowo lekarz zalecił mi kontrolowanie pomiarów ciśnienia.

Karoliga dziękuję za wskazówkę , muszę kupić ten olejek. Może też będzie pomocny :)