Nie znalazłam takiego posta a może źle coś wpisywałam.
Czy jeśli dziecku poda się np mleko nr 2 które jest niby od 6 miesiąca jeśli podam je np dwa tygodnie przed tym czasem to się coś stanie ?
Nic się nie stanie. Możesz kupić jeszcze 1 i podać dłużej lub dać już 2. To tylko orientacyjne daty podane na opakowaniach ale dwa tygodnie w tą czy w tą naprawdę nie robi różnicy
Mleko 2 ma więcej białka i składników mineralnych niż 1 , są też inne różnice w składzie często mniej laktozy, 2 może mieć inne dodatki (np. skrobię). Te mleko nie jest dostosowane do potrzeb młodszego niemowlęcia.
Dla malucha przed 6. miesiącem życia mleko “2” może być zbyt obciążające dla nerek i układu pokarmowego. Jednak oczywiście nie musi tak być. Te dwa tygodnie to niby nie jest dużo , ale ja raczej wolę 2 tygodnie później niż szybciej.
Bałabym się , że dojdzie do bólu brzuszka. No ale może nie ma to aż takiego znaczenia - te dwa tygodnie
No dobra rozumiem ale jak synek dostaje już kilka łyżeczek jakiego jedzenia to już dostaje jakieś składniki inne
Jeżeli dieta jest rozszerzona to też sytuacja wygląda inaczej bo raczej łatwiej przyswoi mleko 2 .
Jeżeli nie masz wyjścia to podaj 2 a jeżeli nie musisz tego robić to zrób jak powinno to być .
Ja też słyszałam, że mleko nr 1 jest najlepiej przebadane i pod największym rygorem produkowane
Możesz kupić jeszcze jedno opakowanie 1 i jak się skończy dopiero dać 2. To nie jest tak że dzisiaj wybije 6 miesiąc i od dzisiaj musisz mi dać mleko z numerem 2
Oczywiście, nam się skończyło jakieś właśnie 2 tyg przed skończeniem 6 miesięcy. Nic się nie dzieje. Tak samo można już zostać na 2 po skończeniu roku
Dziękuję za podpowiedź
Nie powinno się nic złego stać, ale najlepiej trzymać się zaleceń producenta
Na pewno nic sie nie stanie
Krótka odpowiedź: nie, nic złego się nie stanie, jeśli podasz dziecku mleko następne (np. mleko 2) kilka–kilkanaście dni przed rekomendowanym wiekiem.
To nie jest lek ani substancja, która byłaby niebezpieczna „na styk”.
Podanie mleka 2 dwa tygodnie przed „terminem” jest bezpieczne i nie powinno spowodować żadnej szkody.
Najważniejsze jest obserwowanie dziecka przy każdej zmianie mieszanki.