Montessori DIY zrób to sam / gdzie kupić / jak oszczędzić

Hej. Nie znalazłam więc dodaje. Jako że zabawki montessori są drogie zastanawiam się czy robicie je sami. Myślę że fajnie będzie się podzielić pomysłami, wzorami itp. Tipy gdzie coś kupić itd.

Ja robiłam młodemu mobile ten czarno biały a teraz robię ten z sześcianami. Szukam dzwoneczka żeby go umieścić na wstążce ale nie wiem gdzie stacjonarnie mogę go znaleźć :slight_smile: wrzucam zdj Mobila.

Na późniejszym etapie będę chciała zrobić pudełko z chusteczkami itp narazie jestem na początku drogi więc robię dostosowanie do wieku :slight_smile: podzielcie się swoimi DIY ami :slight_smile:

4 polubienia

Ooo fajne ci to wyszło. Dzwoneczek to gdzieś koło, Pepco takie rzeczy. Ja ogólnie wszystkie diy robię na bieżąco np wkładam różne rzeczy do miski obok stawiam druga i takimi szczypcami silikonowymi mały przekłada np małe rzeczy do jednej a duże do drugiej.

1 polubienie

No mój na takie jeszcze za mały. Mam fajną książkę gdzie jest rozpisane właśnie jakie zabawy na kiedy. Np że piłeczki różne faktury do mieczki / koszyczka więc już kupuje różne piłki. Albo folia aluminiowa do kopania nogami. Ale właśnie na razie głównie te mobile.

Mega fajne sa plytki sensoryczne w pepco za 10 zlotych . Moja mala je uwielbia tez pozniej chce je wkladac go galaretki , albo wody z maka ziemniaczana

1 polubienie

O ja super wymyśliłaś :slight_smile:

Bardzo lubię takie domowe , własnoręcznie zrobione zabawki itp. To naprawdę bardzo cieszy gdy już coś jest gotowe a na dodatek gdy dźwięki chętnie korzysta :slight_smile: moje najstarsze dzieci są już na tyle duże , że razem tworzymy takie ciekawe rzeczy

1 polubienie

Oo też mi się podoba też pomysł

Super Ci to wyszło :star_struck:
Sama nie mam takich pomysłów :sweat_smile:
Chętnie się też zainspiruję, może stworzę coś na przyszłość dla mojego Synka :star_struck:

1 polubienie

Ale fajnie :slight_smile:
Ja jakos nie zmobilizowalam sie do samodzielnego przygotowywania.

Super pomysły i mam wielką prośbę do was ;D wrzucajcie od razu info od kiedy dana rzecz będzie dobra według was, bo ja DIY nie robiłam a przy zabawkach zawsze sugeruję się wiekiem na opakowaniu :smiley: wiecie… żebym się nie narobiła niepotrzebnie :smiley:

Super też mam w planach zrobić baby gym „sama”. Tata mi zrobi tą podstawę a zabawki do zawieszenia chce kupić już gotowe drewniane i pluszowe.

Super ci to wyszło :smiling_face: ja taka twórcza nie jestem . Mamy pałąk od jednej maty i tak przewieszam co chwilę inne zabawki na nią :smiling_face:

Ja kupiłam karuzelę drewnianą do łóżeczka i planuje dorobić zawieszki filcowe, takie zwierzaczki w czarno- białych kolorowych, koszt dosłownie kilku złotych :slight_smile:

Ja właśnie w ogóle chciałam porobić z córką więcej kreatywnych rzeczy, a nie mam pomysłów. Córka ma już rok, więc sortery itp many, ale zaczynają nam się nudzić :rofl:

My często wymieniamy zabawki , bo rzeczywiście po tygodniu zabawy potrafią nudzić :face_with_hand_over_mouth::rofl:

Tak my też, mamy chyba 2 czy 3 sortery, więc nawet to zmieniamy, ale i tak często są te same zabawy, za przydałoby się coś nowego :sweat_smile:

A masz jakieś fajne sorter godny polecenia?

Nam się najbardziej sprawdził taki sorter autko od Dumel Discovery. W sensie nim córka jest najbardziej zainteresowana :sweat_smile:

To jest dokładnie ten na zdjęciu.
Kupiłam też jeden w Aldi i ma ciekawe kształty zwierząt i np chmurki, słońce, tęcza, ale trzeba uważać, bo niektóre są dość małe. Moja córka wszystko gryzie, więc ten póki co mamy z ograniczoną ilością kształtów.
No i z fisher price, też jest super :smiling_face:

1 polubienie

Bardzo fajny pomysł masz super, ja ogólnie też staram się takie zabawy sensoryczne dla dzieci tworzyć , naprawdę nie trzeba wiele , już zam makaron do spaghetti ugotowany daję dużą frajdę dzieciakom samo mientolenie w rączkach daje doznania dotykowe . Moja corka lubi grzebać w kluskach :rofl: gorzej jak znajduję je w pudle z zabawkami.

1 polubienie

Ooo tak to pamiętam jak nieraz coś dziwnego się znajdywało w zabawkach :face_with_hand_over_mouth::face_exhaling: przeważnie to był makaron już suchy :rofl::rofl: