Cześć Mamusie. Czy macie jakieś akcesoria które sprawdziły się przy bliźniakach ? Zostaje mamą poraz drugi ale doświadczenie zupełnie inne. Co Wam pomogło ułatwić sobie życie ? ![]()
Ja a co prawda nie mam blizniakow, ale moja przyjaciolka ma – chlopca i dziewczynke – i troche mi opowiadala i tez sama widzialam… co sie u nich sprawdzilo. Moze Ci sie przyda!to co tak na szybko pamietamna poczatek wozek blizniaczy – must have. Ona ma taki obok siebie i chwali sobie, bo dzieci widza sie nawzajem. Wazne tylko, zeby miescil sie w drzwiach i do auta
kolejna fajna pozycja to poduszka do karmienia blizniakow – duze ulatwienie, serio. Nie bolaly jej plecy, a karmienie dwojki naraz stalo sie wykonalne… u niej ale i u mnie sprawdzisl sie podwojny laktator – oszczedza mase czasu, szczegolnie na poczatku.
Ooo i co najwazniejsze…podgrzewacz do dwoch butelek – nie trzeba czekac az jedno dziecko sie doczeka swojego mleka
miala też Nianie elektroniczna z dwiema kamerami – super, jak spia w osobnych lozeczkach albo pokojach… u mnie ale ona tez miała sprawdzil sie tez organizer / kosz na rzeczy – przy dwojce dzieci porzadek to podstawa. Ona ma kosze podpisane imionami i wszystko pod reka…a ubranek lepiej miec wiecej niz mniej – przy dwojce pranie nigdy sie nie konczy
No i najwazniejsze – nie wszystko trzeba miec podwojnie. Czasem jedno lozeczko na poczatku wystarczy, bo i tak spia blisko siebie… tak czy siak powodzenia mamuśka ![]()
![]()
![]()
Super tip z tymi podpisanymi koszami! Będę miała parkę i już widzę jak mąż miesza ubranka przy przewijaniu
o podgrzewaczu myślałam , ale dobrze wiedzieć że podwójny jest istotny w tej sytuacji ![]()
No nie pomogę ale faktycznie dobra organizacja i wszystko pogrupowane może pomóc. Powodzenia
Ja mam jedno ale oglądam na tt łaskę z Ameryki która ma trojaczki, mega ma patent na karmienie, karmi butelka i metoda mieszaną i kładzie dzieci w takich kokonach na boczku i otula je kocami tak aby można było położyć na nich butelkę, kładzie je też w takich buraczkach ale na boki, ma od noworodków otulacze do spania i śpiworki takie tuliki i jak już ubierze je w nie to daje smoczek i zakłada czapeczkę która zaciąga na oczka trochę i tak maluchy idą sobie spać. Mnatez taki wózek kuchenny (regał) na wszystkie rzeczy gdzie na pieluszki kremy chusteczki, pieluszki na ulewanie kocyki otulacze i ubranka na zmianę. Widzę też że najpierw ogarnia córkę która ma chyba problem z ulewaniem a później chłopaków. Przede wszystkim też używa na zamek pajacyków. Ma sterylizator i takie samo urządzenie do mycia butelek. I zrobiła też sobie organizator na te rzeczy w formie szufladek przezroczystych, na blacie obok, przez co ma uporządkowane że tu smoczki tu butelki tu smoczki od butelek. Widzę że też ma tego po kilka sztuk. Oczywiście obowiązkowo też sensory oddechu. Jest też dziewczyna która podobna rutynę dnia pokazuje na ig i jest z Polski ale z tego co widziałam to dopiero urodziła więc tych tipow może być mniej.
Hohoho życzę Ci dużo przespanych więc nocek ![]()
![]()
A też przewijak na kółkach oraz organizer na kółkach się przyda na pewno aby odciążyć kręgosłup i nie dźwigać.
Kolo łóżka stolik zebys miala wszytsko pod reką ![]()
Znajoma ma bliżniaki i mówiła że na poczatek sprawdziły jej się spiochy na zamek. Że bylo jej łatwiej i szybciej. Karmiła mieszznie wiec śmiała siè że ma całą szafkę butelek żeby co chwilę nie myć. I bardzo chwalilo sobie ekspres do mleka ![]()
O tak ekspres też mi chodzi po głowie, mimo że to nie mały wydatek i się zastanawiam czy aż tak może pomóc to że proszek sam się wsypuję do butelki. Ale praktycznie wszędzie czytam że to jest najlepsza rzecz przy bliźniakach ![]()
Poduszka do karmienia bliźniąt (np. My Brest Friend Twin, Twin Z Pillow) , Podgrzewacz do butelek z podwójnym miejscem tu polecam Canpol 7w1 u mnie chodzi od kilku miesięcy praktycznie 24h
Chusty lub nosidła dla bliźniąt – np. Weego Twin lub dwie chusty elastyczne. Ja bliźniąt nie mam ale siostra ma i pomagałam jej robić wyprawkę ![]()
W tym najfajniejszym ale i chyba najdroższym niestety jest apka i z tego co zrozumiałam to można z telefonu sterować by się mleko zrobiło
W kwestiach organizacyjnych moja znajoma ma 4 dzieci w tym blizniaki opowiadala, ze przed ciaza miala przygotowane “zestawy” bardziej dla meza i osoby do pomocy, ale miala skompletowane pizamy z pampersem czy bodziaki,spodenki i pampers. Szykowala kilka sztuk na kolejny dzien i super jej to ulatwialo.
Dodatkowo(mieszka w domu) na dole miala taki skladany przewijak i wozek z ikei uzupelniony rzeczami do przebierania, zeby z maluchami
Nie chodzic gora/dol.
Nie mam bliźniaków, ale znam takich i z polecajek ;
- Poduszka do karmienia w kształcie litery „U” lub „C”
- Butelki samotrzymające
- Bujaczki
- Druga osoba do pomocy na 24/h

Hahah oj tak taka osoba do pomocy na 24 h jest najlepsza ale gdzie taką znaleźć która bedzie nieodplatnie na 24h
oby mąż wspierał i pomagał i ktoś do pomocy fajnie jak się zaoferuje ![]()
Mąż na szczęście praca po 8h, na początku będzie w domu tyle ile będzie się dało urlopu wykorzystać. Przy starszej córce od początku był zaangażowany w opiekę, np tylko on kąpał małą. W do opieki poza tym mam bardzo zaangażowaną teściową na emeryturze, z którą żyje bardzo dobrze😃
Ja żałowalam że przy Synku sie nie zdecydowałam. Jeśli drugiwgo dziecka nie ida się karmić tylko piersią to chyba zainwestujemy w babybrezza.
Oj tak dobre stosunki z teściową to super sprawa ja też mam dobre stosunki z moją i przychodzi pomaga mi przy dzieciach
mimo że pracuje to po pracy albo przed pracą
Ten ekspres naprawdę.moze ułatwić życie.
Z dwójką na pewno nie będzie łatwo, ale organizacja to podstawa i jakoś dalej pójdzie.
Mam go na liscie. Ale bedziemy czekac jak się sytuacja rozwinie ![]()
Ja się tez wstrzymam, na razie sprawdzę sam podgrzewacz ze sterylizatorem i rozważam czajnik z ustawieniem temp. Zamiast tego ekspresu
a co powiecie jeszcze na kosz na pieluchy, miała któraś?