Mycie noworodka za pomocą wacików

Codzienne mycie noworodka to podstawa dbania o jego higienę. Przygotuj wcześniej niezbędne rzeczy: podkład plastikowy lub ręcznik, bawełniane waciki, letnią przegotowaną wodę zwykłą ciepłą wodę, dwie flanelowe ściereczki, ręcznik, oliwkę i czystą pieluszkę.

Taki sposób mcia jest idealny na samym początku, gdy maluszek nie lubi się kąpać.

Doskonale się sprawdza też w upalne dni. Można tak Malucha odświeżyć w ciągu dnia.

Ja myłam zawsze w wanience córkę. Tylko jak się jej odparzyła pupcia myłam jej chorą skórę watką z wodą.

Mojemu synkowi prawie zawsze się ulewalo. Ja po każdym takim ulaniu przemywałam mu buzie wacikiem z przegotowaną wodą Słyszałam też że języczek i dziąselka należy przemywać przegotowaną wodą, aby nie było pleśniawek

Ja wacikami myję codziennie rano, mała bardzo to lubi bo przy okazji wykonuję krótki masaż, oczka przemywam rumiankiem,wacikami tez myję kilka razy dziennie rączki, bo w koncu tak czesto wkada je do buzi .

My na początku korzystaliśmy do oczyszczania pupy synka takich nawilżanych chusteczek a bawełnianych wacików przy kąpieli; ale na jakiś czas odstawiliśmy te nawilżane chusteczki (bo synek dostał uczulenia) i obmywaliśmy pupkę tymi wacikami zamoczonymi w ciepłej przegotowanej wodzie :slight_smile:
Także waciki to moim zdaniem podstawa :slight_smile:

My do 5 m-ca używaliśmy wacików i przegotowanej wodu do przemywania oczu , buzi i pupy przed kąpielą. Póżniej w ten sposób zdarzało się nam myć całe ciałko dziecka- gdy byliśmy na biwaku czy kempingu i nie mieliśmy dostępu do wannny.

Ja oczka rumiankiem nie mogłam bo występowały podrażnienia stosowałam sól fizjologiczną i to się sprawdzało.

Wacików używamy tylko do porannej toalety, czyli oczka i buziak.

Ja nigdy nie wzywalam wacikow,zawsz z mala ide do lazienki i myje ja pod bierzaca woda ,a przytym mala ma frajde.

kulcio- i oczka też tak pod bieżącą wodą myjesz? nawet noworodkowi?

Oczka-tylko sól fizjologiczna, rumianek dla maleństw ponoć wcale nie jest dobry, ani bierząca woda, o matko…
Nosek-specjalnymi patyczkami
Uszy-nie czyszczę środka tylko jak woskowina wychodzi to delikatnie przykładam nawilzonym leciutko patyczkiem , żeby się przylepiła i tak usuwam.A tak uszka nasączonym wacikiem z solą fizjologiczną ale tylko małżowiny i widoczny środek.
Buźka i paszki-przegotowaną wodą
Pupcia-delikatna szmatka i myje w wanience Emolium i płynem do kąpieli z Hippa, ślicznie pachnie

ja nie uzywam wacikow wogole

to czym przemywasz oczy dziecka?

katkam-pewnie zawsze tak robilam i malej nic nie bylo,w szpialu polozozna zobaczyla ze oczka wyje wacikami i ona mi to poradzila.

mbmamba25- to ile zajmuje ci kapiel malenstwa

u mnie tez waciki juz nie sa potrzebne

ja tez nie uzywam i nie uzywalam wogole wacikow, przez kika oierwszych dni poslugiwalam sie gazikami wyjalowionymi

gaziki napewno sa bardziej sterylne pozatym nie zostawiaja po sobie strzepkow waty