Nadciśnienie w ciąży jest bardzo niebezpieczne. U przyszłej mamy może powodować poważne konsekwencje zdrowotne, natomiast u dziecka może dojść do niedotlenienia, skutkującego zaburzeniami rozwoju. Dowiedz się, jakie są przyczyny i objawy nadciśnienia w ciąży oraz jak wygląda leczenie.
U mnie ciśnienie było książkowe
Ale moja siostra miała problemy z ciśnieniem od 9 tygodnia ciąży. Musiała brać leki i często mierzyc ciśnienie i tak do końca ciąży
Całą ciążę na szczęście ciśnienie miałam prawidłowe
Ciśnienie miałam całą ciążę w normie
Ciśnienie w ciązy mialam książkowe
U mnie dlugo bylo blisko gornej granicy, a blizej konca przekroczylo chyba 2 razy norme. Przez to musialam mierzyc sobie w domu 2x dziennie. W domu mialam ok a u lekarza pewnie sie stresowalam
ciśnienie miałam dobre w ciąży
W pierwszej ciąży miałam książkowe, w drugiej podczas wizyty było wysokie, a na codzień raczej niskie, kilka razy wzrosło blisko normy.
Z ciśnieniem w ciąży różnie było. Do 7 miesiąca wszystko ok, a później zawirowania. Głównie miałam za wysokie
ja miałam wysokie w obu ciążach urodziłam w 38 właśnie przez ciśnienie
ja mialam na poczatku ciazy nizsze niz zwykle, ale pod koniec roslo. Wazne zeby czesto badac sobie cisnienie nawet samemu w domu
Dużo relaksu, głównie na świeżym powietrzu
mi niestety teraz doskwiera choć przed ciążą i w pierwszej ciąży nie miałam problemów z ciśnieniem
Mi ginekolog powiedział , że jak ciśnienie jest od samego początku ciąży bo ja tak miałam to musiałam je mieć wcześniej i nie jest spowodowane ciążą, i całą ciąże brałam leki, a po ciąży wszystko się unormowało i nie było spowodowane ciążą…?? raczej było
Ja na szczescie nie miałam problemów z ciśnieniem ani przed ciążą ani w ciazy
Niestety u mnie wykryto nadciśnienie już przy pierwszej wizycie u położnej jak tylko dowiedziałam się o ciąży. Podobno wykryte przed 20 tygodniem jest traktowane jak przewlekłe, więc pewnie je miałam przed zajściem w ciąże tylko o tym nie wiedziałam. Cały czas jestem na tabletkach a mała ma już 5 m-cy…
Ja nie mam nadcisnienia
czy przyjmowanie leków na nadcisnienie nie zaszkodzi maluszkowi?
U mnie ciśnienie było zawsze bardzo niskie
Mi po ciąży ciśnienie się uspokoiło ale tak szczerze to nie mierzę bo nie mam kiedy