Drogie mamy, jakie były najciekawsze lub najbardziej zaskakujące rady od starszego pokolenia w temacie ciąży, połogu i wychowywania dziecka?
Zazwyczaj się słyszy że kobieta powtarza się “nie noś bo przyzwyczaisz” a ja od mam słyszałam trzeba Wiktorię często przytulać, tulić, bo potrzebuje waszego ciepła. ![]()
Od starszych osób to załóż skarpetki bo zimno w stópki na zewnątrz 30 stopni ![]()
albo najlepsze nie scinaj włosów do roczku bo dziecko nie będzie mówić ![]()
co do ciąży to nie zakładaj paska bo się dziecko pępowina owinie
Karm rozcieńczonym mlekiem krowim ![]()
![]()
Skarpetki i czapeczka to zdecydowanie domena starszego pokolenia
jeszcze żeby dzieci w bety owijać bo im zimno
I pij dużo mleka krowiego i bawarki żeby mieć pokarm ![]()
Nooo i oczywiście przy każdej okazji tego nie jedz bo dziecko zaszkodzi itp u mnie hit to było że mam nie jeść pomidora ze skórką jak karmię piersią bo dziecku skórka zaszkodzi i kupy nie będzie umiało zrobić ![]()
A to ja o owinięciu pępowina słyszałam w przypadku naszyjnika! ![]()
Ja byłam w szoku jak usłyszałam żeby za często nie przytulać dziecka. Aż zaniemówiłam. Tłumaczono mi , że dziecko się rozpieszcza i później wyrośnie „niedojda”. To przerażające , że niektórzy tak myślą ;(
Ale ogólnie było dużo złotych rad
których w życiu bym nie przestrzegała
Ooo tak ! Uwielbiam te teksty ![]()
Takie najciekawsze to, żeby sadzać od 6. Miesiąca żeby ćwiczyć kręgosłup albo żeby nie kłaść dużo na brzuchu bo się za bardzo męczy, i wtedy żeby odpoczęło siedząc, mimo se jeszcze nie siedział.
@MojeM1 mi opowiadała teściowa, że ona z dzieciństwa pamięta, że dziecko do roku to właściwie spędzało czas w łóżeczku, zawinięte w becik ![]()
Najbardziej absurdalne(z mojego punktua widzenia
)
Nie jedz zupy z pomidorow, bo dziecko będzie rude ![]()
Nie nos czarnych ubran, bo dziecko będzie smutne
OMG wygrałaś tym komentarzem, tego bym się nie spodziewała
Ooo żesz! Popełniam stale te “błędy”, wygląda na to, że moje dzieci będą najbardziej rude i najsmutniejsze ever! ![]()
Skąd ludzie biorą takie brednie?
Bardzo się cieszymy, że masz takie pozytywne doświadczenia!
![]()
Nadal zdarza się słyszeć o różnych przesądach
![]()
Z taką radą jeszcze się nie spotkaliśmy
![]()
Bardzo oryginalne
![]()
Oo tak, raz wzięłam łyk i myślałam że to zwrócę
dla nie to jakiś wynalazek , moze temu ze u nas w domu rodzinnym się takigo cuda nie pijalo ani w otoczeniu
No widzicie , a ja tak ![]()
A rozcienczone bo za tłuste to jest mleko i mogłoby zaszkodzić dziecku
takie zlote rady ![]()