Najczęstsze pytania dotyczące pessarów

Miałam bardzo skróconą szyjkę macicy w ostatniej ciąży. W 28 tc miała ona zaledwie 1,5 cm i żaden lekarz nie zaproponował mi tego rozwiązania

Gdy na wizycie w 27 tygodniu ciąży dowiedziałam się, że moja szyjka ma 0,5 cm i musimy założyć pessar pojawiło się wiele pytań, na które szukałam bezskutecznie odpowiedzi w internecie. Teraz, gdy mam to już za sobą, chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami.

pessar zakładają najczęściej gdy szyjka ma poniżej 1 cm a czasem nawet już przy 1,5 . Dobrze, że skończyło się u Ciebie Gizanka wszystko dobrze

dobrze że sa takie metody

pomimo problemów ogólnych z ciążą i dość szybkiego rozwarcia bo w 7 miesiącu miałam już 3/4 cm i tak dochodziłam do ostatniego dnia ciąży urodziłam normalnie żaden passer nie był u mnie konieczny

Ja rodzilam naturalnie bez podtrzymywania ciazy… W pierwszem porod dzien po terminie, a w drugiej 4 dni przed terminem

nie mialam zakladanego, ale mysle ze dobrze ze jest taka mozliwosc zwlaszcza gdy szyjka skraca sie na wczesnym etapie ciazy

Nie miałam na szczęście takiego problemu, ale wiele kobiet to ma, również uważam, ze to jest rewelacyjny wynalazek i dzieki niemu wiele dzieci rodzi się w terminie, na prawdę ratuje życie :slight_smile:

Pessar zdejmują po ukończeniu 37 tygodnia, wówczas płód jest w pełni rozwinięty i poród jest bezpieczny

Bardzo dobry artykuł, konkretnie napisany. Kobiety, które mają mieć założony pessar często się obawiają tego jednak tu jest wszystko fajnie wyjaśnione. Bardzo dobrze że istnieją takie metody, które pomagają kobietom którym skraca się szyjka.

Super porada. Dobrze. Opisana. Miałam zakładany pessar i jestem bardzo zadowolona. Nie chciała bym mieć Szwedów.

nie slyszalam o tym wczesniej ale dobrze ze cos takiego jest

Pessar jest dobrym wynalazkiem powstrzymującym przedwczesny poród

No waidomo,też bym się stresowała jak bym go nosiła, w ogóle znając siebie to chyba bałabym sie chodzić,ale urządzenie na prawde super, pomaga i ratuje dzidziusia

Ja również na pewno bardzo bym sie oszczedzala i chodzila tylko tyle ile jest to konieczne

nie miałam pessara ale pewnie gdyby trzeba było to dla bezpieczeństwa i zdrowia dzidziusia nie wahała bym sie na niego zdecydowac

Nie miałam pessarów.

U mnie na szczęście nie było potrzeby zakładania pessara…

jak ma pomóc to warto zainwestowac

moja siostra miała załozony pessar z powodu skracania sie szyjki macicy- pomógł jej i dotrwała z ciążą do koca bez większych problemów