Nawilżanie skóry noworodka

Ja aktualnie używam kosmetyków z linii Eloderm. Do kąpieli mamy żel od 1 dnia życia, a po kąpieli smarujemy się kremem, łącznie z twarzą. Całej głowy nie smaruję, bo synek ma mnóstwo włosów :slight_smile:

Ja nawilżam ciałko raz na dobę, wieczorem po kąpielce. Ale wcześniej, po wyjściu ze szpitala, gdy synek miał bardzo suchą i podrażnioną skórę, smarowałam go właściwie przy każdej zmianie pieluszki. Dzięki takiej pielęgnacji w ciagu kilku dni suchość skóry, zaczerwienienia i inne problemy zniknęły. To, jak często należy nawilżać malucha zależy przede wszystkim od kondycji jego delikatnej skóry. Poza tym położna na wizycie domowej oraz lekarz pediatra podczas pierwszej kontroli oglądają skórę dziecka i radzą, ile razy i czym najlepiej pielęgnować, by ewentualne problemy skórne zniknęły.

Zanim wyjdziemy na dwór, smaruję moim chłopakom buzię kremem Nivea Baby na każdą pogodę, który bardzo polecam. Jeśli chodzi o jakiś krem czy balsam chroniący przed słońcem nie pomogę, sama będę czegoś szukać, ale polecam Ci poczytać analizy z bloga srokao.pl http://www.srokao.pl/2015/06/fitry-przeciwsoneczne-drogeryjne.html?m=0 :slight_smile:

Dziewczyny,

zapytam Was pewnie dla większości o banalną sprawę. Kąpiemy noworodka, potem nawilżamy - zależy jaki kosmetyk wybrałyśmy, może być oliwka, olejek, balsam, emolient. Powiedzmy, że wybrałam na początek balsam zalecany dla dzieciaczków od pierwszego dnia życia. I teraz moje pytanie: smarujemy tym balsamem całe ciało, łącznie z główka i buźką, czy do buźki używacie innego kosmetyku?

Czym smarujecie buźkę przed wyjściem na spacer o tej porze roku plus powiedzmy za miesiąc/dwa? Nawilżamy ciałko raz na dobę po kąpieli czy dwa, rano i wieczorem?

Proszę o cenne porady i Wasze doświadczenia.

gdy wychodzimy na spacer używamy kremu na każdą pogodę z Nivea baby ten krem wg sroki jest naprawde o dobrym składzie i super chroni nawet zima skórę maluszka.
Co do kapieli uzywalismy balsamu buzke nie zawsze smarowalam zależy czy byliśmy na spacerku jednym czy dwóch czy wogule nie byliśmy jak nie byliśmy to smaruje jak byliśmy to nie smaruje no chyba że widzę potrzebę to wtedy dodatkowo. jeśli chodzi o przeciwsłoneczny krem to uzywalismy już z kolei z babydream też ma dobry skład i chroni skórę maluszka :slight_smile:

Ja używam kremu na każdą pogodę z BABYDREAM, w ogóle jestem oddana tym kosmetykom przy maluszku-nam służą.

czyli początkowo po kąpieli mogę spróbować smarować całe ciałko łącznie z buźką balsamem?

sprawdziłam na blogu krem na każdą pogodę Nivea Baby, ale on jest polecany na zimę. Szukam czegoś na wiosnę/lato. Macie pomysły, sprawdzony kosmetyk?

Ja zdecydowałam się na krem Ziajka, który będę stosować u córki.

Jeśli chodzi o balsamy, to na razie w nic nie inwestowałam, bo może się okazać, że nie będzie takiej potrzeby. Dopiero jak się okaże, że skóra córki jest sucha to kupię balsam. A tak to tylko kąpiel w płynie 3w1.

Mama_Gratki po kąpieli smarowałam ciało dziecka jak była taka potrzeba, jak zauważyłam gdzieś przesuszoną skórę to wtedy smarowałam kosmetykiem pielęgnującym. Jeśli chodzi o przygotowanie buźki na spacer w okresie zimowym to smarowałam kremem na każdą pogodę Nivea Baby. Natomiast jak już będzie coraz cieplej to poleciłabym Ci dobry krem z filtrem, u mojego maluszka stosowałam Dermedic Sunbrella Baby- ma bardzo dobry skład.

Ja też jeśli chodzi o skórę maluszka to nawilżałam, jeśli ciało było suche, a ogólnie synek ma bardzo gładkie ciałko, więc bez potrzeby nie nawilżam ani oliwkami, ani balsamami-im mniej tym lepiej!!! Kąpie w płynie nawilżającym, więc nie widzę potrzeby jeszcze dodatkowo wcierać kosmetyki. Jak widzę, że gdzieś sucha skórka to wtedy. Apropo czegoś na lato z filtrem to też lada dzień będę się rozglądała:)

Mama_Gratki my po kąpieli używamy Oillan Baby Mleczko nawilżające od pierwszych dni życia. Smarujemy całe ciałko. Bardzo mocno nawilżający jest Bepanthen - tani niestety nie jest.

Do twarzy używamy Nivea Baby na każdą pogodę.

Nivea baby na każdą pogodę jest na zimę. O sunbrelli czytałam, ale jeszcze się nie zdecydowałam. Rozważam zakup pharmaceris z filtrem 50+. Używacie go?

Ja nie używałam żadnego balsamu jak się mały urodził. Miał bardzo suchą skórę, ale płyn do kąpieli zrobił całą robotę i nie trzeba było dokładać innych specyfików. Te suche miejsca smarowałam zielonym linomagiem przez kilka dni, w połączeniu z nawilżeniem w kąpieli wystarczyło.
Za to co jakiś czas w ruch szła oliwka, ale w minimalnej ilości - do masażu malucha.
Jeśli Twoje dziecko ma skórę w dobrej kondycji, to nie ma potrzeby by wklepywać mu niepotrzebnie jakieś kosmetyki. Podobno im mniej, tym lepiej i zdrowiej dla skóry.
A tak jak tu już dziewczyny polecały, na wyjścia Nivea Baby na każdą pogodę:)

mama gratki pisałam że fajny jest na lato z babydream ma filtr 50 więc jest ok nawet wg sroki osobiście na słoneczne dni polecam :slight_smile:

ooo, zaraz go sprawdzę. Ten pharmaceris też mam z blogu sroki, ale z drugiej strony mam obawy, może niepotrzebnie wybierać wszystkie kosmetyki od początku dla skóry delikatnej, wrażliwej.

Jeżeli skóra nie jest przesuszona nie smarowalabym jej emolientami… Do kąpieli wystarczy dodać trochę oleju kokosowego, który super nawilża. Mój synio akurat ma problemy z suchymi plamami na ciałku i nam dermatolog zalecila Lipikar z Laroche Posay lub Dermalibour, ale tak jak piszę pomaga na bardzo przesuszona skórę. Na dwór uzywamy Nivea na każdą pogodę i pomimo że nie lubię tej firmy akurat ten krem się u nas sprawdza.

mama gratki na pewno na początek lepiej mieć zwykle balsamy i kremy oliwki itd bez emolientow bo nie ma sensu przyzwyczajać skórę do emolientow jeśli nie są potrzebne. dopiero jak są problemu skórne czy przesuszenie powinno się ich używać.
A ten krem z babydream na lato wlansie z filtrem 50 jest naprawdę fajny ostatnio go uzywalam i myślę że w tym roku też będę używać. No a na zimę z kolei krem na każdą pogodę z Nivea na jesień też się sprawdza i na takie chłodne dni przedewszystkim chroni przed wiatrem też.

Moim zdaniem najlepsza jest oliwka dla dzieci ja używam oliwki bambino i jestem zadowolona skóra malucha nie jest sucha i ładnie pachnie
Ja małą nawilzalam raz wieczorem po kąpieli . Jeśli maluszek ma bardzo suchą skóre to lepiej 2 razy dziennie intensywnie nawilżać
Jak wychodzę na dwór to smaruję małej buźke krenem bambino

Supermama, czy ta oliwka nie wysusza Wam skóry? Zwykle oliwki wysuszają, oczywiście to zależy też od składu.
Interesuje mnie krem SPF 50 od pierwszego dnia życia. Taki jest właśnie Pharmaceris. Co do Nive baby na każdą pogodę, wg opisu jest głównie na zimę. Interesuje mnie krem na wiosnę i lato i ochronę przed słońcem.

Mama_Gratki Nivea Baby na każdą pogodę możesz stosować także teraz, szczególnie jak pogoda cały czas się zmienia. Sama tak stosowałam u swojego dziecka i do tej pory jej tak smaruję. On chroni również przed wiatrem, więc akurat na teraz. Jak już będzie ciepło cały czas to kup już krem z dobrym filtrem. Możesz też smarować zwykłą lanoliną.

my na początku stosowaliśmy hipp, świetne kosmetyki. Niestety przy alergii wysuszyła się skóra, więc używamy Oillana do kąpieli, szampon Hipp, Oliwka Hipp, balsam La Roche Posay Lipikar AP, do buzi krem ziajka. Oliwkę wkraplamy do wody, balsamem ciało, buźka kremikiem. Główki nie smarujemy, bo od początku ma sporo włosów. Na wiatr i niepogodę używałam Emolium krem na wiatr i mróz.

Ja moich maluchów nie smaruję niczym po kąpaniu bo tak zaleciła mi położna i moja pani doktor pediatra też. Każda kąpiel odbywa się w oilatum i moim zdaniem nic innego nie jest potrzebne. Skóra wygląda bardzo dobrze i jest ładnie odżywiona. Moje dzieci nie mają żadnych problemów skórnych.

Co do oliwki to słyszałam różne zdania i nie wiem czy bym się zdecydowała na jej używanie ale wiem, że niektóre z nas używają i też chwalą sobie