Tak, u mnie występował niedobory żelaza. Najpierw dostałam zalecenia co do zwiększenia ilości produktów spożywanych w diecie czyli produktów bogatych w żelazo. m.in. morele suszone, zakwas z buraków czy wołowinę. Ale nie miałam spożywać wątróbki. Zaleca się przyjmowanie z pokarmami witaminy C np. soków dzięki czemu ułatwia to wchłanianie żelaza. Niestety gdy ferrytyna wyszła kiepska ginekolog zastosowała u mnie suplementację.
Miałyście niedobór żelaza w ciąży? Zmieniałyście dietę czy coś gin przepisywał?
Warto też wspomnieć iż w ciąży można pić słabą kawę raz dziennie (tak mnie poinformowano) to napoje takie jak kawa, herbata, gazowane słodkie utrudniają wchłanianie żelaza.
Miałam w każdej z trzech ciąż pod koniec, głównie trzeci trymestr. Ja akurat nie badałam samego żelaza ale z krwi miałam niską hemoglobinę, poniżej normy. Lekarz zalecał brać żelazo. Poprzedni zapisywał tardyferon a w ostatniej ciąży inny lekarz dał mi sorbifer ale nie było różnicy, po obu okropnie wymiotowałam więc ostatecznie nie brałam ich.
W szpitalu po ostatnim porodzie dawali mi 2 razy zastrzyki w tyłek plus żelazo do picia Feroplex i na takie dostałam też później receptę ale w końcu nie wykupiłam. W domu mam suplement Floradix i położna mówiła bym sobie to piła.
Ja w pierwszej ciąży jak i teraz za mała hemoglobina (bez ciąży tez mam z tym problem). Także i tu i tu od razu dostałam żelazo na receptę. W pierwszej ciąży od wizyty do wizyty wzrosło świetnie, a teraz jestem po dwóch tygodniach brania i wizytę mam za tydzień , także zobaczymy jak teraz wpłynie na wyniki branie żelaza.
Ja miałam anemie w ciąży ginekolog przepisał mi Tardyferon. Poza tym nie dostałam żadnych zaleceń. Uprzedził mnie lekarz, że mogę odczuwać ciągle zmęczenie spowodowane anemia.
Teraz w tej ciazy z córką nie miałam niedoboru natomiast w poprzedniej z synem w 3 trymestrze pojawil sie lekki niedobór pamiętam że w tedy poprostu moj ginekolog wypisal mi jakies zelazo na recepte i juz przy kolejnych badaniach z krwi bylo widac poprawe bralamje juz do konca ciazy i jeszcze zalecone miałam po porodzie w okresie całego pilogu
W pierwszej ciąży miałam niemal że od początku i prócz swoich witamin miajam również zapisany Tardyferon-fol. A teraz pod koniec obniżona hemoglobina ,ale jak badam sam poziom żelaza to jest w normie.
Jedz produkty bogate w witaminę C ,która ułatwia przyswajanie. Pamiętaj ,że herbata czy kawa sprawiają ,że żelazo się nie wchłania tak jak powinno ,więc unikaj ich spożywając posiłki bogate w ten pierwiastek.
Dobry jest miód gryczany przy anemii :) Bogaty jest w żelazo jak również w niezbędny magnez :)
Ja nie miałam takiego problemu ale kojarzę że na przykład te suplementy które ja biorę pregna są też w wersji z żelazem myślę że nie zaszkodzi też uzupełnić dietę produkty bogate w żelazo
Pierwsze badania tylko miałam w ciąży dobre a już w drugich brakowało żelaza, lekarz przepisał mi takie żelazo do picia i faktycznie ono pomogło. Później piłam je co dwa dni, potem co trzy a potem pod koniec ciąży znowu co dwa. Wszystko z zaleceń lekarza na podstawie wyników.
To żelazo nazywało się feroplex, ważne żeby nie łączyć go z mlekiem i produktami mlecznymi. Najlepiej wchłania się z witaminą C.
Ja mam sorbifer durules , ale to żelazo jest na receptę.
Patrycja nie wiedziałam , ze miód gryczany ma dużo żelaza . Muszę kupić, bo bardzo lubię miód i często używam ;)
zelazo na receptę , dodatkowo jadłam produkty bogate w zelazo
Ja po 2 tyg jedzenia produktów bogatych w żelazo i tak musiałam ostatecznie brać w tabletkach heh
Mi się coś kojarzy ze ja tez dostałam ten tardyferon
mną początku ciąży strasznie osłabiona byłam sporo schudłam i do tego ciagle wymioty koło 5 miesiąca się polepszyło ale jednak osłabiona byłam dalej po ciąży tez waga mi leciała w dół do poki nie odstawiłam syna od piersi już waga była na prawdę niska bo 41 kilo ważyłam brak sił problemu z kp z jedzeniem z snem ciężko było jednym slowem
Ja go też miałam, był drogi, a niestety nie mogłam go brać. Miałam problem, że po wielu różnych produktach z zelazem Złe sie czułam: miałam mdłości, zawroty głowy, wymioty.
u mnie sorawdzila się zmiana diety, dużo warzyw, czerwonego mięsa: steki, surówki, sok z cytrusow, sOk z kiszonego buraka, naturalna wit C.
ja znowu nie jem czerwonego mięsa, buraków itp, wiec na pewno bym dieta go nie uzupełniła..
No miód gryczany bardzo zdrowy. Często dodaję do owsianki :) Ma specyficzny smak ,ale bardzo go lubię.
Sorbifer durules brałam i szybko podniosło mi poziom żelaza. Ale jak go brałam nie byłam akurat w ciąży. W ciąży tylko tardyferon-fol miałam.
Czasem same suplementy niestety nie wystarczą.
Za parę dni mam wizytę, póki co włączę produkty bogate w żelazo
Ja jak miałam nie dobór żelaza to piłam sok z burka i dość szybko wróciło do normy
Dla mnie lekarz zmniejszył dawkę tadryferonu bo źle czułam.sie po nim. Jednak po zmniejszeniu dawki było ok.