Niedrożność kanalików łzowych u niemowląt

Niedrożność kanalików łzowych to częsta przypadłość noworodków i niemowląt, która zaburza rozwój ostrości widzenia oraz sprzyja infekcjom bakteryjnym. Sprawdź, co może być przyczyną problemów z oczami oraz jak udrożnić zatkany kanalik łzowy.

Moja siostrzenica od urodzenia miała zatkany kanalik łzowy i lekarze stwierdzili że jej to przejdzie jedynie co siostra miała robić to przemywać gazikiem namoczonym rumiankiem. Teraz 3 letnia jej córeczka musiała mieć zrobiony zabieg udrożnienia kanalika i dopiero po dwóch miesiącach od zabiegu są efekty tego zabiegu , kanalik łzowy już jej się nie zatyka więc ja radzę nie zwlekać i jak najszybciej zgłosić się do specjalisty by wykonał taki zabieg .

Mój synek miał zatkany taki kanalik łowy i strasznie łzami.moja i robiło mu oczko,pomogło mu przemywa nie oczka solą fizjologiczną i masaż oczka

Masaż kanalika

Moj synek ma 3,5mc i od ok. Tygodnia ma delikatnie zaropiale oczka to przemywam mu sola fizjologiczna i jest poprawa i tez mial przez ok. 2dni ze mial szkliste oczka i leciala mu łezka po policzku, wiec sie przrstraszylam po przrczytaniu tego artykulu czy powinnam udac sie do okulisty jeśli trwalo to tylko przez pare dni?

Moja córka również miała zatkany kanalik łzowy. Bardzo ropiało jej oczko. Masaż nie wystarczył i musieliśmy idąc się do okulisty. Lekarz zlecił zabieg. Dziecko miało wtedy pół roku. Przebiegł on szybko i sprawnie. Córkę uśpiono gazem. Po dwóch godzinach moglysmy wyjść ze szpitala. Efekt był natychmiastowy. Do dnia dzisiejszego nie ma już żadnych problemów z oczkiem. Drogie mamy, jeżeli problem u Waszych dzieci jest duży to udajcie się do specjalisty. Naprawdę nie ma się czego obawiać.

To prawda taki zabieg rach ciach i dziecka nie boli, gaz użwają tylko żeby dziecko sie nie ruszało bo wymaga to precyzji :)

My mieliśmy ten problem od samego początku. Mieliśmy też przetykanie zabiegowe, szybko i sprawnie choć i tak czekając na korytarzu ryczałam że strachu. Po zabiegu mieliśmy kilka razy albo kilkanaście bo trwało to dosc często i długo nawrotu mnóstwo kropelek ale przeszło koło 16msc syn miał i pożegnaliśmy ten problem. 

U nas raz się zdarzyło. Kropelki pomogły i nawrotów nie było

U nas też był problem z kanalikami łzowymi dosyć długo walczyłam z problemem , malowałam przecierałam często i na szczęście nie musieliśmy mieć zabiegu . 

Patt u nas też dosyć długo utrzymywał się problem . Ale ja się nie zdecydowałam na zabieg pod narkoza 

U nas problem z kanalikiem w jednym oczku, pojawił się ze 3 tygodnie po urodzeniu. Podczas kąpieli do oczka córci wleciała woda i chyba się wtedy zatkał. Pomogły masaże kanalika. Położna pokazała jak, więc tak robiłam i po jakimś miesiącu ustąpiło.

U mnie to był krótki epizod.trwal jakieś 1,5 tygodnia jak córka miała miesiąc.jedno oczko jej ropiało,dostała krople,masowałam jej oczko.i przeszło. 

U Nas przy pierwszej córce był problem z zapchanymi kanalikami. Duża masowałam, przemywałam oczy w soli fizjologicznej. To trwało jakieś 2 miesiące i na szczęście obyło się bez zabiegu. 

Po czym poznajcie że są te kanaliki zatkane ... Widziałam kiedyś filmik z masażu tych kanalików, wydaje się być prosty ale czy skuteczny?

Kontrola jakości jak jest rolka w oczku to piediatra zawsze powie że niedrożne kanaliki i przypisuje kropelki plus zaleca masaż 

U nas pojawiły się u synka na szczęście szybko poszliśmy do lekarza zalecenia pomogły 

Kontrola jakości u nas było to do tego stopnia że syn jak wstawał rano nie mógł oka otworzyć dopiero po przemyciu ten ropy co zaklejala oko można było otworzyć je. U nas masaż pomagal na jakiś czas ropa z rogu wychodziła ale niestety nie na tyle by problem zniknął były krople antybiotyki prywatne wizyty okulistyczne i niestety skończyło się przetykanie zabiegowym 

Ło matko współczuję, ale po zabiegu już wszystko ok ? 

Niestety też miałam problem z córką z oczkiem ale przeczytałam gdzieś że najlepiej delikatnie masować kanalik i przeszło też przywalam oczko. 

Nas niestety to się cały czas trzyma. Jak Gabi był mało miał przetykane kanaliki, obecnie przy każdym katarze ropa mu oczkiem wypływa.