Wyczytalam, ze to niby normalne, ale mi to się wydaje ze to jeszcze taki maluszek i ze nie powinna umieć tego robić.. zastanawialam się czy może przypadkiem jest jej niewygodnod i się pręży, a ona może rzeczywiście zaczyna unosić już głowę
Moja corka ma skończone 14 tygodni. To mozliwe, żeby już próbowała się podnosić ? Jak nosze ja na rękach w pozycji fasolki (od dawna średnio lubi się tak nosić) normalnie unosi głowę z mojej reki, tak jakby chciała się podnieść. czy to normalne w 4 miesiącu życia ?
Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Ale na pewno maluch już więcej widzi i chce się rozglądać glatego się podnosi :) Byliście już u fizjoterapeuty? Warto się wybrać wtedy fizjo oceni czy jest wszystko ok i podpowie jak nosić w tej sytuacji :)
Oczywiście że w 4 miejscu może już podnieść głowę, nawet szybciej. 4 miesiące to już taki na fajny maluszek że możesz nosić przed sobą w takiej bo pozycji półleżącej żeby więcej widziała to też może nie będzie się tak prężyć;)
to wyglada tak jakby chciała się dosłownie podnieść. trzymam ja na fasolke, a ona normalnie podnosi mi głowę z ręki do góry. Byłam z niecaly miesiąc temu u fizjo tak dla swojego komfortu psychicznego i pani polecila mi ćwiczenia na asymetrię, bo delikatna ma. Jeżeli chodzi o wzmozone napięcie to stwierdzila, ze jak leży na brzuchu robią jej się fałdki na plecach to może oznaczać, ze ma jakieś tam napięcie, ale tak naprawdę skupiła się bardziej na tej asymetrii wiec chyba nie ma problemów z wzmozonym napięciem
Udaj się do Pediatry raczej kontrolnie wyślę cię do fizjoterapeuty:) ale nie martw się wszystko będzie dobrze każde dziecko rozwija się inaczej więc nie ma co na zapas się martwić
U mnie tez corka szybko próbowała się podnosić pediatra mówiła ze jak sama tak robi to okej ale żebym jej nie pomagała
Jasne ze tak to juz moze byc ten etap jak najbardziej
Natalia może być i tak ale może to być spowodowane wzmożonym napięciem mięśniowym dlatego warto to po prostu mimo wszystko skonsultować z lekarzem chodźby pierwszego kontaktu
Lekarz napewno cie pokieruje co dalej lepiej dmuchać na zimne moze sie okazać ze to nic takiego czasem jesteśmy nadgorliwymi mamuskami ale lepiej sprawdzić
W sumie warto sprawdzić u lekarza
Ja pamietam że też dużo czytałam ale nie sądziłam że dziecko może mieć problem z napięciem mięśniowym dopóki lekarka mi na to nie zwróciła uwagi a potem jak przyszło co do czego to od razu poszłam sprawdzić bo nie dawało mi to spokoju i fizjo mnie uspokoiła ale korzystając z wizyty zaleciła poduszke żeby główka miała odpowiedni kształt tak że poszłam z jednym a nie wyszłam bez niczego tak że wizyta była konieczna
czasami się lepiej upewnić niż żyć w niepewności
Czasami w razie jakby coś się faktycznie działo najlepiej od razu zareagować niż potem leczyć się np latami
Mój synek też tak szybko zaczął unosić główkę i okazało się że ma wzmożone napięcie mięśni
Teraz naprawdę praktycznie każde dziecko ma wzmożone napięcie mięśniowe. W sumie trochę to ciekawe bo jakieś parę lat temu to coś takiego nie było znane nawet.
można zareagować i skonsultować się z lekarzem
Olaleksandra masz rację albo poprostu nie było o tym tak głośno byly trochę inne czasy kto tam co chwilę gonil z dzieckiem do fizjoterapeuty a tym bardziej prywatnie Wydaje mi się że szło się ale jak już lekarz na przykład pierwszego kontaktu pediatra zwrócił na coś uwagę u dziecka na wizycie i dal skierowanie ale raczej nie działo się to z polecenia i na prośby rodzica bo rodzic cos zaobserwował Wydaje mi się że raczej nie zwracali uwagi na to że rodzic ma jakiś pomysł że dziecku może coś dolegać teraz to wszystko zrobiło się bardziej dostępne nawet jeżeli pediatra nie chce z jakiegoś powodu dać nam skierowania bo nie widzi problemu A tacy się zdarzają albo po prostu są długie terminy to często idziemy prywatnie na własną rękę Przeważnie już co drugi rodzic wchodzić z dzieckiem na takie konsultacje i zawsze coś wychodzi dawniej wydaje mi się po prostu nie było to tak badane nawet jeżeli dziecku coś było to albo z czasem samo to wypracowało albo wychodziło dopiero Na późniejszym etapie
Moja córka miała wzmożone napięcie mięśniowe od samego początku i pierwsza na to uwagę zwróciła lekarka i dała skierowanie do fizjoterapeuty. Jednak jakby ona mi nie dała skierowania to z czasem sama zwróciłam uwagę, że jest nie tak i bardzo było to widać, więc z pewnością chciałabym wtedy skierowanie do fizjoterapeuty. Tym bardziej, że miałam jakieś odnośnie do starszej córki, gdzie było wszystko w porządku. Jeżeli ma się wątpliwości warto skonsultować najpierw z pediatrą a później w razie z fizjoterapeutą.
Moja córcia szybko zaczęła unosić główkę do góry i idziemy do fizjoterapeuty. Wolę wszystko dokładnie sprawdzić żeby nic nie przeoczyć.