Stężenie magnezu w moczu podwyższony 2 razy ponad normę, fosforan nierganiczny w moczu również ponad normę co to może oznaczać. Dopiero w środę mamy teleporadę z nefrologiem, aby omówić wyniki badań. Na posiew jeszcze czekamy. Czy któraś z Was miała taką sytuację?
Proszę uzbroić się w cierpliwość. Ja tak często miałam że szukając pocy w internecie tylko niepotrzebnie się nakrecalam i stresowalam
My już mamy cały czas stresa i jakoś końca nie widać. A do wizyty jeszcze trochę czasu..
Miśka poczekaj spokojnie na wizytę, i nie denerwuj się bo to szkodzi na pewno tobie i małej dziecinie w brzuszku:(
Masz rację, ale tego stresu mamy ponad miarę ostatnio. Jak nie szpitale z córką to teraz jeźdźmy po Warszawach po lekarzach aby wszystko sprawdzili i też jeżdżenia, a dla mnie to też już męczące.
W poniedziałek też ma takie badanie na którym nie mogę być bo jestem w ciąży i wogle najlepiej abym nie widziała się z nim cały dzień po tym badaniu bo może mi zaszkodzić
MiśkaPyśka ciężko coś oceniać jak się nie zna historii choroby tu trzeba jednak popatrzeć całościowo :) możesz też spróbować z pediatrą pogadać to też Ci coś powie, ale skoro macie już nefrologa to jakaś grubsza sprawa, więc tu już się coś więcej dzieje skoro skierowano Was do nefrologa, czyli ciężko oceniać na podstawie tylko wyników
Właśnie byliśmy już u nefrologa w piątek i to on takie dokładne badania zlecił. Ja nigdy wcześniej takich badań nie robiłam. Ale jak widzę te strzałki i bardzo duże rozbieżności od normy to aż mi serce mocniej bije i już wiem że coś jest nie tak.
Miśka , może warto powtórzyć badanie.. czasem wyniki różnią się od siebie..
Często w ciąży wyniki bywają podwyzszone, więc warto sprawdzić za jakiś czas czy coś się zmieniło ale najlepiej poczekać na rozmowę z lekarzem. Mi też czesto niektóre parametry wyżej wychodziły ale lekarz mówił, że w ciąży są inne normy
A jakie macie sposoby na pobranie moczu u dziecka?
Ale to nie jest badanie u mnie w ciąży. Tylko mówię o wynikach u mojej córki ma prawie 2 lata
Córka robi jeszcze w pampersa, ale powoli ja oduczamy. A najłatwiej mi jest ja wstawić do wanny lub pod prysznic. Puszczam wodę w kranie i ona zaczyna sikać. Wcześniej dokładnie jej myje krocze i wycieram do sucha. Bardzo szybko po wybudzeniu sika. Nie muszę długo czekać, ale może też dlatego że ona w nocy nie sika. Czasami jej się zdarzy.
Ja póki co musiałam synowi pobrać mocz raz gdy miał dosłownie może trzy miesiące także Kupiłam ten taki specjalny woreczek który się przykleja w kroku I nawet nie było problemu dość szybko mały się wysikał
Miśka spokojnie tylko spokój Wam pomoże, wiem ze łatwo sie mówi i ze to nie takie proste...
ja tez korzystałam z woreczka dla dziewczynki i puszczałam wode wtedy szybciej zrobi;p
A nie próbowałaś położyć mokrej chusteczki? Dziecku robi się zimno i wtedy zaczyna siusiać. U nas była taka sytuacja że trzeba było również pobrać i właśnie taki sposób nam pomógł. Kiedy dziecko zaczyna czuć zimno wtedy siusia tak samo jest u osób dorosłych wychodząc na dwór nam się chce bardziej :)
Tylko że u nas to nie może być mocz z woreczka.. to jest najczęściej ocz na posiew więc musi być to mocz z sikania środkowego i musi sikać na taką płytkę
Będziemy musieli wypróbować te sposoby, chyba zaczniemy od woreczka.
Chłopcom dużo łatwiej się pobiera niż dziewczynkom.. u nas przyjmują do badania woreczek, nie trzeba przelewać:)
MIśka ja miałam do posiewu ale kazano mi do woreczka zebrać i szybko wlać do kubełka
To nam nie pozwalają.. Ogólnie muszę jej krocze przed dokładnie umyć, wytrzeć do sucha i zdezynfekować rywanolem lub octaniseptem. Musi wyschnąć i dopiero może sikać i nie może sikać nóg musi stać w rozkroku i do tego musi być to środkowy strumień, więc tak łatwo nie jest takie łatwe. Ostatnio musiał być to nawet mocz na czczo