Chętnie poznam wasze must have po CC .
Szczerze przyznam , że nie miałam niczego innego w wyprawce niż koleżanki rodzące siłami natury. Wyprawkę kupowałam taką jak właśnie koleżanki. Może to kwestia indywidualnych potrzeb. U mnie wszystko było „standardowe”
Nie miałam cc, ale wydaje mi się że dodatkowo wystarczy tylko coś do dezynfekcji rany
Na pewno szare mydło do przemywania rany, octanisept do dezynfekcji ( bądź inny środek do odkażania- przydaje się również do przemywania miejsca do zrobienia zastrzyków przeciwzakrzepowych).
Bliznobook od @dr_strus!
Magdalenna2... czy zastrzyki przeciwzakrzepowe po CC to standard?
Ja liczę na to że uda mi się urodzić naturalnie, ale nigdy nic nie wiadomo... Czym dezynfekowałyście rany? Bo od octaniseptu chyba się już odchodzi?
Miałam rodzić naturalnie a skończyło się CC, więc wyprawkę miałam standardową i właściwie to nie musiałam nic innego kupować mimo zmiany rodzaju porodu.
Zastrzyki przeciwzakrzepowe zawsze są zalecane po CC. Ja dezynfekowałam octeniseptem i super mi się rana zagoiła.
Też wydaje mi się, że wyprawka nie różni się znacząco, chociaż ciężko mi się wypowiadać, bo sama rodziłam sn. Słyszałam, że na bliznę po CC dobre są plastry sutricon, ale to już raczej po wyjściu ze szpitala.
Sutricon można stosować dopiero po zagojeniu rany
Sutricon dopiero po ok 3 tygodniach jak blizna się już trochę zagoi
jestem po 2 cesarkach, niedługo będę miała 3 i niczym się wyprawka nie różni d porodu naturalnego. Faktycznie octanisept dobrze jest mieć bo pomaga w gojeniu rany
Mama Wojtusia to tak jak u mnie porodowo :) i wyprawka też standardowa , niczego nadzwyczajnego nie brałam
może jakiś wygodny fotel do karmienia? Chociaż po porodzie naturalnym też wygoda jest ważna ale pewnie przy cc to dopiero ciężko wysiedzieć i karmić dziecko. Miałąm 3 porody naturalne, więc nie wiem co by dobrze było mieć w domu po cc i to jedyne co mi przychodzi do głowy. Myślę, że wyprawka i do porodu i na późniejszy czas w domu nie będzie się różniła poza właśnie pielęgnacją rany po cc i łagodzeniem tego bólu.
Fotel do karmienia przyda się każdej mamie. I tej rodzącej naturalnie i tej po cesarskim cięciu. Tak naprawdę to rzeczywiście niewiele jest różnic w wyprawce jeśli chodzi o poród naturalny a cięcie.