Też myślę że moga być to bóle związane ze wzrostem szybkim wzrostem i takim gwałtownym natomiast dobrze że pediatra zlecił badania z krwi być może one coś wykażą pozwolą wykryć problem już w zarodku A ty będziesz spokojniejsza
Dziewczyny mojego trzylatka często w nocy bolą nóżki. Syn często choruje, syropy nie dają rady i kończy się podaniem sterydów (nebbud) właśnie wczoraj i dzisiaj wybudza się z twardego snu i płacze. Zgłosiłam ten problem pediatrze, ten sugeruje bóle wzrostowe ale na wszelki wypadek zlecił również badania krwi, czy spotkałyście się z takim problemem??
Miałam podobnie ale z córka jak miała cztery latka. Też zgłaszała mi problemy z bólem nóg (zwłaszcza jedynej) wieczorem, gdy kładła się spać. Była pod kontrolą lekarza i musiałam obserwować ale ostatecznie tak naprawdę kilka posmarowań maścią przeciwbólowa zakończyło problem. Lekarka kazała mi smarować zwykła maścią jak dla dorosłych.
Do inhalacji zawsze mamy nebbud ze względu na jej częste problemy z krtanią i dusznościami ale raczej te bóle to nie po nebudzie.
Ja pamiętam że mój brat miał takie bóle ale nie za takiego malutkiego dzieciaczka tylko już w wieku jakoś tak 9 ,10 lat może gdy mama udała się z nim do lekarza a on bez z dużego namysłu stwierdził że to są właśnie bóle związane z tym że w ostatnim czasie zbyt gwałtownie urósł jeśli dobrze pamiętam to zalecił mu jakieś witaminy chyba pić wapń i w sumie to tyle powiedział że to musi z czasem przejsć samo
O ile to są bóle wzrostowe to dobrze ale trzeba obserwować i mieć się na baczności zwłaszcza u dzieci bo jednak takie bóle mogą też być niestety zwiastunem innych chorób.
Jeżeli przejdzie w krótkim czasie i się nie będzie powtarzać to bym się nie przejmowała ale jakby się tak pojawiały cały czas to bym naciskała na wszystkie badania.
ja miałam takie bóle za dziecka. Bolały mnie kolana i czasem biodro. BYł czas , ze po po prostu byłam na lekach przeciwbólowych od lekarza . U nas akurat to może być genetyczne bo kobiety w mojej rodzinie mają problemy z kolanami. Mama i jej siostra, potem moja siostra i córka cioci. One się leczą non stop . jakieś zastrzyki itp. w kolana. U mnie odpukać jeszcze nie ma takich problemów. Czasem mi córka też zgłasza, że bolą ją nóżki więc może coś już jest na rzeczy.
Bóle wzrostowe tez mogą się pojawiać
Ja mam często skurcze nóg a szczególnie jednej i się tak zastanawiam bo jak byłam mała to miałam operację jednej nogi właśnie tej i na niej mam też żylaka na pewno m to jakiś związek czasem złapie mnie taki skurcz że aż z bólu się łapie za nogę i próbuje rozmasować
Może magnes trzeba dawać może to skurcze
Tak u mojej corki wystąpilo zapalenie stawów. Więc ja na twoim miejscu zrobiłabym badania reumatologiczne chociaż córce wszystkie wyszły ujemne. Miała dużo płynu w stawach stąd bolały ja właśnie nocą, rano rozchodziła bylo ok dodam że ortopedzi i pediatrów kilku mnie wyśmialo że bóle wzrostowe dobrze ze trafiłam do reumatologa i szybka diagnoza leczenie i po 3 miesiącach bylo ok
Dodam że w szpitalu poznałam duzo dzieci których lekarze właśnie źle diagnozowali, że dziecko rośnie i niestety wiele miesięcy od początku choroby i już te dzieci nie miały tyle szczęścia w sensie doszlo do uszkodzenia stawów na skutek długiego stanu zapalnego dlatego ja teraz przestrzegam bo nie wiem co by było...
Niestety czasem tak jest że musimy u specjalistów naciskać na różne skierowania badania bo nasz niepokój dla nich zawsze wiąże się z paniką i najprościej postawić taką najbardziej oczywistą diagnozę także tak jak dziewczyny piszą obserwuj Jeśli zacznie to zanikać to okej w porządku ale jeżeli będziesz wiedziała że zbyt długo się utrzymuje to naciskaj na dalsze badania
Ja mam bardzo fajną pediatrę, która woli wszystko zawsze na wyrost nawet sprawdzić i zbadać. Na początku się denerwowałam, że poco niektóre badania ale teraz wiem, że dobrze, że tak robi bo lepiej wszystko sprawdzić i wykluczyć niż potem może być z czymś za późno.
U mojej siostry w sensie ona mówiła że bolą ja nóżki a okazało się że od brzuszka jej promieniowało do nóżek badania robione przez rok czasu okazało się że jest uczulona na gluten żadnych objawów innych nie było
Madzia może to lepiej czasem być nadgorliwym ja tak czasem się denerwowałam jak mój ginekolog wiecznie zlecał mi masę badań przed ciaza w trakcie kiedy się o nią staralam niby zapisując mi te badania na kartce mówił że niektóre są bardziej konieczne a niektóre zrobimy sobie ot tak tylko dla pewności czasem mnie to denerwowało bo były to tez wiadomo koszty ale teraz Z czasem wiem że było warto i faktycznie był tego sens bo poprzez takie drążenie tematu wyszło wiele dolegliwości na które tak naprawdę jest wskazywały żadne objawy gdyby nie jego upartość aby takowe badania wykonać pewnie o niektórych moich schorzeniach nie wiedziałabym do teraz
Może to też być stan zapalny , warto szukać przyczyny. Lekarze często olewają temat . Mam wrażenie,że często jednak myślą,że przyszła przewrażliwiona matka . Człowiek czasem zaufa lekarzowi bo powinien się znać,a to jednak niekoniecznie dobrze bo oni też mają prawo się mylić,ale myślę że czasem bagatelizują problem
Często bóle brzucha są spowodowane jakimiś innymi przyczynami ale niektórzy się nie chcą doszukiwać czy to jest alergia czy co i to jest dla mnie chora sytuacja ... Niedoboru witamin na pewno nie mam.bo biorę kompleks witamin i robię często badania ja za małolata miałam operację i mam wrażenie że albo wtedy coś zawalili albo daje też popalić ten żylak który mam na nodzie bo jest on sporych rozmiarów
U mojego niespełna 3-latka występuje podobny problem. Czasami się wybudza z płaczem, a czasami pod wieczór skarży się, że boli go jedna lub obie nóżki. Pediatra twierdzi, że to bóle wzrostowe lub po wzmożonym wysiłku fizycznym (bieganie, skakanie). U nas pomagają masaże nóżek delikatną maścią arnikową.
Mi się wydaje że intensywnie rośnie wiec go bolą
MamaLaura może być żylak bo one jednak dają w kość.
ale u dziecka ?