Nowy program Pd października "babciowe"

Już zgłupiałam, oczywiście  do zus  nie mogłam  się dodzwonić. 

Co nam się należy.  

Oboje  pracujemy. Dziecko  chodzi  do Państwowego żłobka- więc z niego  nie płacę. 

O  co powinnam wnioskować  do ZUS? Aktywnie  w domu? 

Na jakimś  forum  wyczytałam, że wszytkie  żłobki  będą płatne. 

O zatrzymam się tu. Nic nie wiem póki co

Nikt nic nie wie. Ja też pracuje razem z mężem a małym zajmuje się mama która też pracuje ale w innych godzinach i nie wiem czy mogę składać aktywnie w pracy i nawet pani z ZUS nie umiała mi odpowiedzieć 

Należy Ci się aktywnie w domu. Ostatnio też się tym interesowałam. 

Jeśli chodzi o Świadczenie aktywnie w żłobku to przysługuje na dzieci, które uczęszczają do żłobka, klubu dziecięcego (znajdującego się w rejestrze żłobków i klubów dziecięcych) lub są objęte opieką opiekuna dziennego (znajdującego się w wykazie opiekunów dziennych). Informacje o okresie uczęszczania dziecka do placówki oraz kwocie miesięcznej opłaty za placówkę pozyskujemy elektronicznie z rejestru żłobków i wykazu dziennych opiekunów prowadzonego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej (MRPiPS) oraz zasilanego danymi co miesiąc przez placówki.

Na stronie ZUS jest to w miarę fajnie opisane. 

Chyba podejde  do zus  i sie dowiem. Im wiecej  czytam  tym mniej wiem. :p

Wprowadzili tyle tych programów, a koniec końców i tak się pewnie okaże, że większość się nie należy. Przycupnę i poczytam co i ja, jak już się dowiem to zdam Wam reportaż :)

Skoro dziecko chodzi do żłobka , to aktywnie w żłobku z tego co zrozumiałam ale może lepiej tam zadzwoń 🤷‍♀️

Mi wytlumaczono ze Aktywnie w żłobku przysługuje jak płaci się za żłobek. Do wniosku trzeba załączyć wysokość opłaty. Jak nie ma oplat to się nie spełnia warunku. 

A jeśli np dziecko skończyło rok, a mama zaszła w ciążę i nie pośle dziecka do żłobka a pójdzie na l4 to czy ,,babciowe ,, 1500 zł  czy aktynie w domu 500zl się należy?  No sama nie mam pojęcia. W zusie penwo też nie będą wiedzily

Gosiałek ale nie płacisz za jedzenie i dodatkowe godziny? 

Załapałaś się na RKO?