Dziewczyny mam problem. Mój syn ma podejrzenie alergii na białko mleka krowiego, ale badań w szpitalu w tym kierunku nie wykonano. Dostał u pediatry mleko nutramigen lgg i kazała nam go stosować do roku. W szpitalu natomiast powiedziano, że po dwóch tygodniach możemy z niego schodzić i go obserwować. Problem jest taki, że już go pije 10 dni, ale dalej to jest walka. Nie smakuje mu , pije go coraz mniej. Druga sprawa dziecko nie ulewające lub robiące to sporadycznie chluska za każdym razem po kilka razy. Muszę go odbijać minimum do dwóch razy ,a i tak uleje. Czy któraś z Was tak też miała , że po takim mleku dziecko zaczęło tak ulewać ? Mam wrażenie, że na tym mleku problemy "brzuszkowe" są wzmożone, a już te kolki nam odeszły praktycznie, czasem miał problem, że był dalej zagazowany czy był problem z wypróżnieniami, ale do maks 1.5 dnia nie umiał się wypróżnić. Teraz oczywiście wiecznie płaczliwy bo mało mi tego pije o 1/3 mniej i jeszcze ulewa. W szpitalu zgłaszałam problem to usłyszałam spokojnie tak może być.
Druga sprawa u mam dzieci z alergią, jakie u Was były objawy, że otrzymałyście takie mleko?
Szkoda ,że to tylko podejrzenia, a dziecko musi się tak męczyć bo nutramigen jest naprawdę okropny w smaku. Według mnie skoro pojawiły się tak mocne ulewania ,że aż chlusta to to mleko też zdecydowanie nie jest odpowiednie.
moniczka właśnie przyjaciółki syn miał badania z krwi , które wyszły negatywne, ale objawy po mleku ma więc alergia zdecydowanie jest. Czyli w sumie badanie dałoby nam pewność lub wątpliwość. Lekarka mówiła, że smak gorzkawy ja nie próbowałam jeszcze, ale no po paru łykach mój syn odwraca twarz. Udaje mi się nakarmić jak już padnięty lub senny, albo naprawdę głodny. Jakoś uważam, że skoro przez tyle czasu nie było kup z krwią i wyszło , że przyczyna była bakteryjna to raczej alergia jest wątpliwa, ale no jak mówią lekarze nie wykluczona. Oni po wywiadzie stwierdzili, że może alergia bo były kolki, czasem zaparcia, ale nie po każdym mleku te zaparcia. Szukałam takiego po którym wypróżnienia będą okej. Myślę, że sporo małych dzieci ma kolki, a jednak nie ma alergii . Powiem Wam, że już jestem tym podłamana bo mam znowu bardzo płaczliwe dziecko wiecznie na rękach.
Nie pamiętam która z Was, ale kojarzę , że Paula chyba pisała, że jej dziecko miało alergię na bmk i miało specjalne mleko
Niestety noworodki nie posiadają lub posiadają bardzo małą ilość przeciwciał IgE, dopiero od mniej więcej 6 miesiąca można wykonać testy alergiczne z krwi IgE zależne na BMK.
Ale po 3 tygodniach mniej więcej tego mleka możesz zrobić test prowokacji. Czyli podać inne mleko modyfikowane i zobaczyć reakcje.
Moja dzidzia robiła kupę raz na 14 dni i to było normalne, bo tak przerabiała pokarm. I też ulewała czasem. Ale nie było kolek to fakt.
Z tego co kojarzę jest też Humana SL - dla dzieci z alergią na BMK.
A próbowałaś probiotyków? Może jelitka nie dają rady?
Mamaheli o widzisz to nie wiedziałam,że dopeoeo z krwi po pół roku można robić. Myślałam,że już wcześniej można to dlatego nam nie zrobili tego badania.
Probiotyk dostawał przy kolkach. U nas było podejrzenie alergii bo syn miał krew w stolcu. Wyszło,że to bakteryjne ale alergia też może być . Lekarz kazał po dwóch tygodniach wprowadzić już stare mleko. Pediatra z przychodni (nowa lekarka bo do mojego nie było miejsca) odrazu stwierdziła,że raczej alergia ,ale też może być podłoże bakteryjne. Nie wiem jakoś nie przemawia do mnie ta alergia tym bardziej,że oo tym mleku tak naprawdę wrócił problem gazów bo on mało co pierdzi i ciągle zagazowany. Do tego ulewa tak,że po jednym karmieniu ja potrafię trzy razy się przebrać ,a odłożyć nie można bo zaraz chlust. Jak go na chwilę położę i podniosę to już jesteśmy ulani. Każde leżenie na brzuszku to samo. W moim odczuciu to mleko nie działa na niego dobrze
Może warto zbadać kalprotektynę w kale, nie wiem tylko czy robi to się u małych dzieci. Salmonella, shigiella i yersinioza ale trzeba sprawdzić w jakim wieku się wykonuje to tego nie wiem :(
Ile Twoja ma?
MamaHeli bo jesteś nowa to nie wiesz. Mój synek jak pojawiła się krew w stolcu zaraz trafił na oddział,zaraz poszłam do pediatry. Posiew miał robiony jutro odbieramy w końcu wypis bo wcześniej mieli opóźnienie i go nie było. Potem mąż miał taką zmianę,że w godzinach odbioru wypisu nie mógł jechać . Jutro ma wolne to podjedzie bo szpital jets w innym mieście .
Ogólnie nam po dwóch dniach stosowania tego mleka i kroplówek krew znikła,więc już nie mamy tego problemu. Czekamy teraz tylko na wynik posiewu by wiedozec co było przyczyną no i męczymy te mleko jeszcze chwilę .
Syn ma 4 miesiące
Mazia u mnie położna powiedziała że Nutramigen to najgorsze melko. Nie dziwi się że córka nie chce go pić i więcej ulewa. Więc po konsultacji pediatra zmieniła
Aneczka może tak być bo kurcze ulewa okropnie ,a zdarzało się sporadycznie i nie w takich ilościach. Niby on ma super właściwości zdrowotne ,ale ewidentnie mojemu dziecku nie służy. Z wypisu wynika,że nie było nic w posiewie i nie ma alegii na bmk,ale wiem,że wynik może być ujemny ,a alergia mimo wszystko jest. Także to będę mogła sprqdIc na drodze eliminacji.
Podaliśmy mu stare mleko i dostał biegunki,więc może jednak jest alergia.
Kupiłam mu już Bebilon pepti syneo i spróbuję tego mleka bo wizyta u pediatry dopoeoe w środę ,więc kupa czasu jak dla mnie. Na szczęście mały zaczęła więcej pić ,więc już nie jest tak marudny bo w końcu najedzony
Bardzo możliwe że ma jakąś alergię
Mazia u nas sprawdziło się Bebilon Pepti DHA
mazia może właśnie spróbuj zmienić mleko
przeszliśmy na bebilon pepti syneo po wizycie u lekarza mam dalej go stosować i zobaczymy co będzie za dwa tygodnie. Tak naprawdę nie wiadomo co byłu przyczyną tego niezytu żołądkowego, więc dalej mam obserwować kupki dziecka. Nie zaszczepiono mi małego bo jak była krew to jest za krótka przerwa by podać rotawirusy. My już drugi raz mamy odroczone szczepienia, więc jesteśmy w tyle .
Na tym nowym mleku też ulewa, ale nie w takich ilościach jak na nutramigenie do tego na całe szczęście te mleko pije chętnie i bez problemów wypije tyle ile mu podam ,a pewnie wypił by więcej ,ale jak dam więcej to na bank uleje
Mazią patrz tylko czy przybiera na wadze. A z ulewaniem sama wiesz jak to jest bo już to przerabiałaś
Mazią mieliśmy ten problem po nutramigen puramino synek strasznie chlustał. Także robiliśmy badania z krwi pod kątem alergii i wyszła na białko mleka krowiego za konsultacja alergologa i gastrologa przeszliśmy na nutramigen lcp mieszankę bez białkową .
Może trzeba poczekać aż brzuszek się przyzwyczai do tego mleka
Pula u nas były badania na alergię i nie wyszła, ale wiem, że pomimo tego ona może być nie musi wyjść z krwi. Narazie jesteśmy na bebilonie pepti syneo zobaczymy co dalej, ulewa też mocno. ale wiecie pije go sporo bo ponad litr. wczoraj 1200ml ,a nutramigen męczył 600ml. Narazie na spadkach mocno spadł, ale no mieliśmy miesiac gdzie bardzo mało jadł, więc może teraz pije sporo więc nadrabia
Może bardziej mu smakuje te mleko
Miskapyska zdecydowanie ma lepszy smak bo te jak widzi to ręce już wyciąga i sam wciska do buzi butelke. Nutramigen wypił łyk i głowa w bok. Musiałam go nosić by zainteresował się czymś innym i w końcu coś wypił
Mazia dokładnie ja jak spróbowałam Nutamigen to się zamawiałam jak takie coś można pić