Obiady bez marudzenia

Drogie mamy, jakie obiady Wasze dzieci jedzą bez marudzenia? Co zawsze (lub prawie zawsze :wink:) się u Was sprawdza?

5 polubień

U nas niestety nie ma takiej rzeczy. 1 dnia się czymś zawchwyca, a potem nie chce. Najlepiej je w żłobku z innymi dziećmi. Z kolei mlodszy syn kocha zupki xd

Synek podobno w żłobku wcina wszystko.
W domu to zawsze na tak są płatki z mlekiem i spaghetti. A tak to loteria.

Chętnie posłucham. Od ponad 2 miesięcy rozszerzamy dietę i raz idzie nam lepiej a raz gorzej. Synek na początku jadł z zaciekawieniem, później pluł, teraz jest zainteresowany tylko niektórymi rzeczami.
Myślałam, ze RD będzie łatwiejsze

Na chwilę obecną jedyny obiad jaki serwuje mojemu dziecku to mleko z piersi :grinning: czasem zajada tak, że mu się uszy trzęsą :grinning: chłopak rośnie zdrowo, więc chyba smakuje :grinning:

Mala ma zawsze smaka na mleko :muscle: ale tez jest wielka fanką ziemniaczkow i jabłka. Oczywiscie nie razem :sweat_smile:
Ziemniaczki zazwyczaj jej gniote . Jabłuszko kroje na cwiartki i tak sobie sama mieli. Taki owocek to nie obiad , ale czasem jak nic nie da sje wcisnac to jak to mówią "lepszy rydz niz nic " :grin:

U nas póki co zawsze sprawdza się mleko mamy :face_with_hand_over_mouth: niestety nie zawsze sprawdza się jedzenie go z piersi, ale wtedy butla daje radę :face_with_hand_over_mouth:

W zasadzie u nas na pierwszym miejscu jest zupa pomidorowa ale poza tym nie mogę narzekać bo mały je w zasadzie wszystko więc nie mam problemu

mlodszemu narazie bez różnicy raz lepiej raz gorzej ale je
a starszy to z takivh pewniaków to raczej zawszd podejdzie pomidorowa, spaghetti placuszki bananowe, jablkowe lub warzywne i na drugim miejscu nalesniki, pierogi owsianka plus banany
ale spaghetti i pomidorowej to odmowil tylko raz🤣
co nie zmienia faktu że ostatnio cala reszta lepiej smakuje ale z mojego talerza :rofl:

Oooo u nie nadal jeszcze trwa RD. Mój maluszek chodź juz 14 miesięcy to nadal je jak ptaszek w domu. Z takich ulubionych rzeczy robię mu naleśniki albo placki z bananem. Lubi też spaghetti z sosem pomidorowym. Ale wszystkiego je po kilka kęsów. Co ciekawe Panie w żłobku twierdzą że wszystko ładnie je :face_with_peeking_eye::rofl::face_with_raised_eyebrow: Podstawa jednak u mojego to pierś i mleko

U nas to roznie czasami jedza wszytko a czasami nie ;(
Najlepiej to sie sprawdza suchy ugotowany makaron alvo nalesniki :see_no_evil::see_no_evil::see_no_evil::rofl:

1 polubienie

Jesli jest pora obiadu i jest gloda bo nie ciapkała się przekąsek to zje cały obiadek :smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts: oczywiście nie dwa dania od razu :slight_smile:

Top to jest zurek czy barszczyk z białą kiełbasa, rosół , pomidorowa, KRUPNIK :heart_eyes:, niedzielny KOTLECIK od babci, klopsiki, mięsko w sosach - tak wgl prócz grzybów i bigosów to wszytko zje co obiadowego :star_struck::star_struck::star_struck::star_struck:

A młodszej zaczynam juz podaawac to co my jemu i aż się trzęsie jak widzi miseczkę z jedzonkiem :star_struck::star_struck::star_struck:

U nas najlepiej sprawdza sie pomidorowa, naleśniki, kotleciki z ziemniakami, makaron z sosem i pulpeciki

Hmm jednego dnia zupa pomidorowa jest pycha drugiego ble. Ale myślę że jedno “danie” jest w topce, są to kluski śląskie :grinning:

Synek ma prawie pięć miesięcy i za chwilę mamy w planie rozszerzanie diety :face_with_hand_over_mouth: na razie widzę zainteresowanie jedzenie mmm bo jak my coś jemy to tak wodzi wzrokiem jakby też chciał :joy: póki co to jego ulubionym daniem jest mleko mamy :face_with_hand_over_mouth: A moja starsza córka - dziesięciolatka to je praktycznie wszystko :wink: nie lubi tylko zupy ogórkowej i pieczarek :crazy_face: Ale od zawsze była super do jedzenia

U nas bezkonkurencyjny jest schabowy z ziemniakami i mizerią. :blush: To jeden z tych obiadów, przy którym talerze najczęściej wracają puste. Czasem zamiast mizerii daję surówkę z marchewki i jabłka też świetnie się sprawdza. Ostatnio syn chce surówkę mieć podaną obok w miseczce to taka z nowość u nas bo zawsze było ok jak było na jednym talerzu . Ale dla mnie najważniejsze że zjada wszystko chętnie :blush::blush:

Najlepszy obiad? Suchy makaron! :rofl::rofl:
Kiedyś się zastanawiałam jak ktoś opowiadał, że jego dziecko uwielbia suchy makaron i mówiłam zawsze sobie w głowie ale jak to, tak bez sosiku, bez niczego, ehh. :stuck_out_tongue_winking_eye: Teraz jak moje dziecko też uwielbia takie “danie” to już zrozumiałam o czym często mówili inni rodzice :stuck_out_tongue_winking_eye::rofl:
Poza tym mleczko mamy w dalszym ciągu u nas na topie na każde danie większe lub mniejsze w ciągu dnia :grin:

1 polubienie

Kluchy zawsze najlepiej wchodzą i to u starszej i u młodszej. Obie kochają pomidory. Starsza je pomidory jak się je jabłka. :laughing::laughing::laughing:

1 polubienie

U momentem mega fajnie wchodzi suchy makaron :grin: czasem mu na pół porcji daję sos i pół suchy o woli sam suchy :face_with_peeking_eye:

1 polubienie

“Suchy makaron” ale oszukany :joy: odkad rozszerzalismy diete u corki i jak chciala suchy makaron dostawala makaron z maslem i parmezanem na topie od 5lat.
Gucio poznaje smaki i na razie top to pure z ziemniaka i brokuła :blush:

1 polubienie