Dziewczyny- jak jest u Was w pierwszych tygodniach po porodzie- miałam cesarkę, krwawienie trwa już 5 tygodni- nie jest ono obfite, ale było słabsze,a znów jest intensywniejsze- zaczęlam się zastanawiać czy to nie pierwszy okres po porodzie, albo jakieś powikłania… czuję czasami ból w dole brzucha. Wizytę u lek mam za 2 tygodnie, jeśli jednak nic się nie zmieni, to przyspieszę konsultację.
Ja miałam krwawienie prawie 8 tygodni. Organizm różnie to znosi. Czasami właśnie jest tak że krwawienie ustępuje a później znów wraca. To normalne. Poczekaj spokojnie do wizyty. Chyba że ból byłby nie do zniesienia to przyspiesz konsultacje. Okres też może się pojawić szybko mimo karmienia piersią ja karmiłam i miałam okres po 9 tygodniach. Ledwo połóg się skończył o zaczął się okres więc jest roznie. Lekarz mówił że to się często zdarza
Krwawienie może trwać dość długo
krwawienie po cesarce może trwać do 6 tygodni, ale jeśli po osłabieniu znów się nasila, warto to skonsultować. Może to być początek okresu, ale też np. pozostałości w macicy czy infekcja
tez tak słyszałam ze do ok 6tyg powinno trwac krwawienie jeśli coś cię niepokoi warto skonsultować to z lekarzem szybciej , będziesz pewniejsza
To może być pierwszy okres, ale też naturalna huśtawka poporodowego oczyszczania szczególnie po cesarce. Jeśli jednak ból się nasila lub krwawienie nie ustępuje, lepiej skonsultować się wcześniej.
U mnie krwawienie raz mocniej raz mniej trwało ok 7 tygodni. Mialam tydzień przerwy i zaraz po tym od razu miesiączka.
Czujesz bóle w podbrzuszu, to naturalne, bo macica musi się obkurczyć. Każda kobieta przechodzi ten czas inaczej.
Myślę że nie masz co się stresować i spokojnie iść na zaplanowana już wizytę
Ja osobiście bym się nie martwiła, bo krwawienie w połogu może się raz zmniejszyć, by potem się zwiększyć. I to wszystko jest normalne. Ale jeżeli bóle brzucha by się nasilało i byłby to dla Ciebie martwiące to faktycznie przyśpiesz wizytę u lekarza jeżeli jest taka możliwość.
Krwawienie może się nasilać np jeśli karmisz piersią ponieważ macica się obkurcza , to normalnie ze jeden dzień będzie już mniejsze a w kolejnym dniu bardziej intensywne . Ja pamiętam jak byłam w szoku kiedy zrobił mi się ogromny skrzep i to dziwne uczucie kiedy wypadł . Od razu się konsultowałam z położną okazało się że to normalne . Więc jeśli masz jakieś wątpliwości to może też skonsultuj się ze swoją położną , ale jeśli czujesz że coś jest nie tak dzwoń do ginekologa
Jezeli masz duze watpliwosci może warto porozmawiać też z polożną. Doradzi czy wlasnie zasugeruje np. Przyspieszona wizytę u lekarza. A moze po prostu Cie uspokoi.
Moja siostra po cc miała miesiączkę tuż po połogu, więc to może być miesiączka.
Ja z kolei rodziłam naturalnie i miałam podobnie jak Ty, że krwawienie osłabło i później się nasiliło, nie była to miesiączka i położna powiedziała, że to normalne.
Dokładnie, u mnie też raz mniej, raz więcej zwłaszcza przy karmieniu. Ten skrzep też pamiętam, wystraszyłam się, ale położna uspokoiła. Jak coś Cię niepokoi, lepiej sprawdzić.
Pamiętam jak w szkole rodzenia położna opowiadała, że połóg jest taki straszny, że się pocisz niemiłosiernie, że jesteś mega osłabiona. Ciężko było mi przez dwa tygodniem, głównie przez ból po nacięciu krocza i przez zmagania z karmieniem piersią. Inne dolegliwości były do przejścia. Suma sumarum nie było tak źle. W ogóle nie miałam tych ciężkich potów. W czwartym tygodniu bardzo zmniejszyło mi się krwawienie, by potem znów się pojawić.
Ja niestety doświadczyłam tych potów i takich uderzeń gorąca. Ciężko mi to było wytrzymywać
To może być normalne krwawienie połogowe, ale też pierwszy okres. Jeśli ból się nasila, krwawienie staje się bardziej obfite lub pojawi się nieprzyjemny zapach, lepiej skonsultuj to wcześniej z lekarzem.
Wydaje mi się , że wszystko u ciebie ok. Ja miałam takie krwawienia przez około 9 tygodni. Mniejsze lub obfitsze , zależało od dnia. No i ból brzucha po cc też czasem się pojawiał.
ja się tylko cieszę ze w czasie upałów nie będę miała połogu tylko na jesień ,może będzie lepiej mi się przechodziło
Ja zawsze (do pierwszego dziecka) mówiłam, że chce urodzić w lato. Urodziłam na koniec stycznia i dzięki Bogu
nie wiem jak zniosłabym swój połóg latem…
Też tak miałam, jaki masz kolor krwi? Może więcej się ruszasz teraz i jest więcej krwi. U mnie niestety był to objaw infekcji ale kolor miałam różowy. Najlepiej udaj się szybciej do lekarza. Ból brzucha po CC może się długo utrzymywać. Powodzenia
Ja rodziłam koniec maja więc połóg a.moj się jeszcze przedłużał miałam w samo lato i powiem wam tragedia ![]()