Odparzenie na szyi

Cześć mieliście może problem z fałdkami pod szyją które zrobiły się bolące i mocno zaczerwienione co robiliście w takiej sytuacji?

Ja smarowała swoim mlekiem a jak wyschło zasypywał mąka ziemniaczaną albo zasypką. Można zasypywać profilaktycznie mąka żeby nie robiły się odparzenia

Spróbuj posmarować bephantenem - nam pomogło. Przez kilka dni zakładałam body które były bardzo cienkie i nie miały grubego materiału pod szyją żeby dodatkowo niepodrażniający skory. Śpioszki z zamkiem odpadały, mimo że normalnie były ok tak w tamtym momencie podrażniały - grubszy materiał na zakończeniu.

Możesz też spróbować Tormentile baby - my go używamy na odparzenia kiedy już nic innego nie pomaga, ale będzie też dobry na to co opisujesz :smiley:

U nas jak zauważyłam że mała ma lekko czerwone to dobrze umyliśmy osuszylismy delikatnie i linomagiem smakowaliśmy. Chwila i nic nie było. I pamiętałam aby właśnie odchylać jej szyjkę i wyvieracz tak samo pod paszkami

Ja smaruje bepanthenem lub Emolium, ale z domowych sposobów bardzo dobrze działa mąka ziemniaczana :wink: na szybko
Można spróbować jak nie ma kremu pod ręką :slight_smile:

Spróbuj regularnie zasypywać mąką ziemniaczaną, dbaj o higienę żeby tam się nic nie zbierało jeśli np ulewa albo przy jedzeniu bo nie wiem w jakim wieku masz maluszka, do smarowania najlepiej się sprawdza bephanten lub linomag i kąpiel w krochmalu

Mi położna doradzała mąkę ziemniaczana albo zasypkę. Dobry jest też żółty alantan

U nas pomogło pepanthen, też myślę ze zasypka to nie jest dobry pomysł

Ja uzywalam mustella pod pieluszke. Smarowalam cienką warstwę

A czemu odradzała? .nie właśnie położna to poleciła i do tego smarować własnym mlekiem

@Karcia Napisałam że mi doradziła a nie odradziła :grin: …. Chyba źle odczytałaś :upside_down_face:

1 polubienie

Aaaa haha bo @Mama.kacperka napisała

Dlatego mnie zmyliło :laughing: sorki hihi

1 polubienie

Spróbuj bepanthenem albo mąka ziemniaczana

A bo nam właśnie odradzano bo zasypka może się zbrylać w fałdkach, co czasem pogarsza stan skóry

1 polubienie

U nas najlepiej sprawdzał się Bepanten i Linomag na takie problemy skórne :blush: jest też dostępny Bepanten Sensiderm i jak jakiś czas temu pojawiło się zaczerwienie pod kolankami to jego stosowałam, bo nam pediatra podpowiedział, i ładnie ten krem pomógł :blush:

U nas też na wszystko Bepanthen. Syn miał pod pachami i też częściej przemywalam te okolice woda i wacikiem

U nas czasem bephanten nie radził sobie z odparzeniem i używałam tormentile baby :upside_down_face:

U nas tylko thormentiale dawało radę. Nic innego. Ale weźcie też pod uwagę że odparzenia na dupce są od moczu i kupki a odparzenia pod szyjką bądź paszkami biorą się z potu albo z ulewanego pokarmu to trochę inny rodzaj odparzeń. Warto to wiedzieć

Dlatego w tym przydatku chyba polepsza ta maka ziemniaczana albo zasypka

1 polubienie